Obre al centre de Barcelona un servei de préstec d’objectes a baix preu

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Caixa d'Eines i Feines obrirà en un local de Ciutat Vella, a Barcelona. Font: Caixa d'Eines i Feines
Caixa d'Eines i Feines obrirà en un local de Ciutat Vella, a Barcelona. Font: Caixa d'Eines i Feines
L'equip impulsor de Caixa d'Eines i Feines en una de les reunions habituals. Font: Caixa d'Eines i Feines
L'equip impulsor de Caixa d'Eines i Feines en una de les reunions habituals. Font: Caixa d'Eines i Feines
El local on s'instal·la Caixa d'Eines i Feines era una lampisteria de barri. Font: Caixa d'Eines i Feines
El local on s'instal·la Caixa d'Eines i Feines era una lampisteria de barri. Font: Caixa d'Eines i Feines

Obre al centre de Barcelona un servei de préstec d’objectes a baix preu

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

El projecte comunitari Caixa d'Eines i Feines ofereix la possibilitat de compartir recursos per allargar la seva vida útil, reduir la producció de residus i ser un estalvi per a les famílies.

Es diu Caixa d’Eines i Feines, és un nou projecte associatiu de Ciutat Vella, a Barcelona, i obrirà les portes el dissabte 29 d’aquest mes. “Una de les nostres principals raons de ser és l'aprofitament de recursos materials per allargar-ne el temps de vida i reduir la producció de residus. I ho volem fer precisament amb la fórmula de compartir recursos”, explica Daniel Pardo, coordinador de Caixa d’eines i feines, sorgida en el marc de l’associació CERCA (Comunitats, Eines i Recursos Casc Antic).

De moment, Pardo es mou entre caixes, pots de pintura per adequar el local que han llogat al Pou de la Figuera, moltes converses amb la resta de membres de l’equip promotor de la iniciativa i missatges amunt i avall amb el possible públic futur per adequar al màxim l’establiment a les necessitats de la gent. Estan creant un servei de préstec d'objectes gratuït o a baix preu.

Us heu preguntat mai quants cops heu fet servir la màquina de fer forats a la paret que teniu a casa? I la màquina de fer pa? I la tenda de campanya? Doncs a partir d’aquestes preguntes, Pardo i el seu equip van pensar que estaria bé tenir al barri un espai on tots aquests objectes es poguessin anar a buscar quan els necessites i retornar-los quan ja no et calen. Això vol dir un estalvi de diners, alhora un estalvi d’espai per guardar-los i un estalvi de residus. Aquesta és la idea de Caixa d’Eines i Feines.

“La idea és organitzar-nos per compartir objectes. Caldrà associar-te i et podràs endur en préstec temporal el que necessitis sense pagar o a baix preu”, resumeix. A partir del 29 es podrà anar al carrer Jaume Giralt 11 i endur-se la màquina de fer forats, la panificadora o la tenda de campanya. Elements de bricolatge com un caixa d’eines (tornavisos, martell, claus...), un trepant elèctric, una serra elèctrica o una escala; electrodomèstics com una aspiradora, un robot de cuina o un ventilador són propostes amb les quals treballa l’equip de la Caixa d’Eines i Feines.

De moment, la Caixa d’Eines i Feines es va omplint amb donacions i amb productes que es compren, perquè fent la prospecció de necessitats entre el veïnat s’ha vist que poden ser necessaris. “Ens volem adaptar molt a les realitat i a les necessitats del veïnat”, indica Pardo, que planteja que no han descobert res de nou, sinó que s’han inspirat en les anomenades biblioteques de coses i serveis que ja existeixen. És una iniciativa que sorgeix molt vinculada amb el teixit associatiu del Casc Antic de Barcelona i a les xarxes de gestió comunitària.

“Vam tenir la sort que ens van donar una subvenció ‘Impulsem el que fas’ de Barcelona Activa i això ens permet llogar el local, reformar-lo i tenir una persona a mitja jornada contractada per començar a muntar-ho tot”, hi afegeix el coordinador. Insisteix que per aquestes subvencions hi ha molta competència i aconseguir-la els va donar una injecció molt important de moral per llançar-se a la piscina. La idea és que el projecte agafi força i es pugui autofinançar. Una curiositat és que el local era originàriament una lampisteria.

Precisament una de les coses que destaca Pardo és l’emplaçament del local: tenen de veïnes el Casal de Barri Pou de la Figuera, el restaurant Mescladís del Pou, el Casal de Joves Palau Alòs, la Fundació Roure i l’Hortet del Forat, que és un hort urbà comunitari. I també l’equip que s’ha creat per parir el projecte: l’associació CERCA (Comunitats, Eines i Recursos Casc Antic), “un grup de persones que hem compartit unes quantes lluites amb mirada comunitària i de territori, que impulsa la cultura del compartir, el reaprofitament de materials i l’economia de proximitat”.

Serveis professionals independents i pimes

Una altra pota de la iniciativa es posar en contacte persones que demanden serveis amb professionals independents i pimes que els presten. Pensen en reformes i reparacions, teràpies, assessorament fiscal, mudances, classes o cura de la infància. “Per què recórrer a grans agències quan al barri hi ha qui pot fer-ho?”, es pregunta Pardo, que defensa en aquest sentit l’economia de proximitat i de petita escala.

"Tot plegat, tant les eines com les feines, va al voltant de crear vincles personals i col·lectius al barri, de generar i reforçar el teixit comunitari”, conclou el coordinador de la iniciativa. I hi afegeix: “Tenim una bona acollida. El repte és ara passar de caure simpàtics a què la gent veritablement hi participi i en faci ús”.

Afegeix un comentari nou