Àmbit de la notícia
Social

Roba Neta denuncia salaris de pobresa

  • Les condicions laborals dels països de l'Est han empitjorat!

Segons un estudi de la Campanya Roba Neta, les treballadores tèxtils d'Europa de l'Est i Turquia cobren salaris de pobresa i han empitjorat les seves condicions laborals en els últims anys.

La Campanya ha realitzat una investigació exhaustiva que inclou entrevistes  a més de 300 treballadores del sector tèxtil de 10 països d'Europa de l'Est i Turquia (Bulgària, Ucraïna, Macedònia, Croàcia, Romania, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Moldàvia, Eslovàquia i Turquia). Aquesta regió és un important centre de producció del consum de la Unió Europea ja que aproximadament la meitat de la roba importada es fabrica a Europa de l'Est.

L'informe reflecteix que els països exsoviètics funcionen com a pati del darrere de la indústria tèxtil proporcionant mà d'obra barata a les marques i empreses de roba de l'Europa occidental.

Tot i que aquesta regió té una llarga història en el camp de la producció tèxtil i compta amb mà d'obra altament qualificada, la investigació detecta que totes les fàbriques que produeixen per a les marques més importants d'Europa (com Zara, Hugo Boss, Adidas, H&M o Benetton) paguen sous que estan per sota del llindar de la pobresa, i moltes de les persones que hi treballen, després de llargues jornades, encara han de recórrer a l'agricultura com a treball complementari.

L'informe revela que els salaris mínims legals només cobreixen entre el 14% (Bulgària, Ucraïna i Macedònia) i el 36% (Croàcia) d'un salari digne bàsic. Tot i que aquestes marques obtenen uns beneficis cada vegada més grans, les condicions laborals dels països productors de la regió investigada s'han vist deteriorades especialment des de 2008 i 2009".

Bettina Musiolek, una de les autores de l'informe que adjuntem, subratlla que "hem arribat a donar per fet que les treballadores del sector tèxtil d'Àsia són explotades i cobren salaris baixos treballant en unes condicions pèssimes, però el que reflecteix aquest informe és que" els bons 'no existeixen ". La Campanya Roba Neta exigeix que s'acabi amb el mite que pagar més per la roba o que provingui d'Europa garanteix unes condicions laborals decents.

Activistes, sindicats i treballadores de la regió investigada exigeixen a les marques europees que s'assegurin, com a primer pas immediat, que les treballadores rebin un salari base net d' almenys el 60% de la mitjana salarial nacional.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari