Àmbit de la notícia
Social

Sis documentals amb consciència social

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • 'Voluntaris per sempre' commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona
    'Voluntaris per sempre' commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona Font: TV3
  • 'Tarajal' és obra de Metromuster, la productora del documental 'Ciutat morta'
    'Tarajal' és obra de Metromuster, la productora del documental 'Ciutat morta' Font: Metromuster
  • '15 anys a Venus' és un documental recent que tracta el problema de l'habitatge al barri de la Mina
    '15 anys a Venus' és un documental recent que tracta el problema de l'habitatge al barri de la Mina Font: 15 anys a Venus
  • Una de les imatges de 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', un documental sobre la història de l'ONG Proactiva Open Arms
    Una de les imatges de 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', un documental sobre la història de l'ONG Proactiva Open Arms Font: To Kyma. Rescat al mar Egeu
  • 'Camí a l'escola' relata les dificultats d'infants de diferents països per anar cada dia al col·legi
    'Camí a l'escola' relata les dificultats d'infants de diferents països per anar cada dia al col·legi Font: Camí a l'escola
  • 'Inside Job', guanyadora d'un Oscar, analitza els perquès de la crisi financera mundial
    'Inside Job', guanyadora d'un Oscar, analitza els perquès de la crisi financera mundial Font: Inside Job

Des dels perquès de la crisi econòmica del 2008 fins als efectes de l’actual política migratòria: Us presentem un recull de films que es poden veure gratuïtament i que fomenten la mirada crítica i la reflexió.  

1. 'Voluntaris per sempre'

Ara que se celebren els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona és un bon moment per veure el documental 'Voluntaris per sempre'.

Produït pel Departament d’Esports de TV3, amb Txus Muñoz, Xavier Torres, Santi Padró i Joan Buixeda, explica com va néixer el moviment de voluntaris/es que van fer possible el gran esdeveniment que va obrir Barcelona al món. Més de 35.000 persones voluntàries hi van participar, a banda de les 15.000 que van aportar el seu granet de sorra durant els Paralímpics.

El film es va estrenar el 25 de juliol i encara es pot veure a través de TV3 A la Carta.

 

2. 'Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud'

L’equip de Metromuster, la cooperativa audiovisual que va produir el 2014 el documental 'Ciutat morta' sobre el cas 4F, va tornar a crear polèmica a principis del 2017 amb 'Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud'.

Aquest documental, dirigit per Xapo Ortega i Xavier Artigas –a qui vam entrevistar per Xarxanet–, denuncia les polítiques de control migratori entre l’Estat espanyol i el Marroc. L’escenari principal és la platja de Tarajal, a Ceuta, on 15 persones van morir ofegades el 6 de febrer del 2014. El cas va tenir ressò mediàtic pels vídeos que mostraven agents de la Guàrdia Civil disparant bales de goma al mar.  

El documental es va estrenar al gener i es pot veure complet a Youtube. Per a més informació sobre el projecte, podeu consultar el dossier de premsa i el material gràfic publicat al seu web.

Per als qui vulguin conèixer més treballs de Metromuster, 'Ciutat morta' també es pot veure gratuïtament.

 

3. '15 anys a Venus'

A través dels testimonis de veïns i veïnes, representants de l’administració i persones expertes, '15 anys a Venus' aborda la precarietat d’habitatge que es viu al barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs. El documental, que es va estrenar el 12 de febrer d’aquest any, va a l’arrel i analitza diverses actuacions urbanístiques que s’han deixat a mig fer.

Els fotògrafs Mariona Giner i Sergi Pujolar van dirigir la pel·lícula, que va comptar amb finançament recaptat a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Es pot veure la pel·lícula completa a Vimeo.

 

4. 'To Kyma. Rescat al mar Egeu'

L’ONG Proactiva Open Arms, reconeguda amb premis com el de Ciutadà Europeu o de Català de l’Any per al seu fundador, Òscar Camps, va néixer el 2015, però va guanyar popularitat a principis del 2016, arran de l’emissió del documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu'.

El film està dirigit per David Fontseca i Arantza Diez i tracta sobre el treball de l’equip de socorristes catalans instal·lats de manera voluntària a l’illa grega de Lesbos amb l’objectiu de  salvar vides al mar Egeu. Concretament, les vides de les persones que s’embarquen en un trajecte mortal de 10 quilòmetres, de Turquia fins a Grècia, sobre llanxes pneumàtiques o barques en desús en mans de la màfia.

El documental explica els inicis de Proactiva Open Arms i la història de Camps, un socorrista de Badalona que va decidir actuar davant una tragèdia que encara avui continua.

Es pot veure complet a través d’Atres Player.

 

5. 'Camí a l’escola'

'Camí a l’escola' és un documental francès del 2013 dirigit per Pascal Plisson i centrat en la història real de Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel, quatre infants de Kènia, Argentina, el Marroc i l’Índia, que han d’enfrontar diàriament múltiples adversitats per arribar a l’escola. La valentia, les ganes d’aprendre i la voluntat extraordinària per comprendre el món i accedir a l’educació, fan que el documental desbordi optimisme i esperança, i no deixen l’espectador/a indiferent.

El projecte audiovisual es pot veure complet a Youtube. Per a més informació sobre el film, patrocinat per la UNESCO, podeu consultar el web oficial del documental.

 

6. 'Inside Job'

'Inside Job' es va estrenar als Estats Units ja fa set anys, el 2010, però continua tenint vigència i despertant interès arreu. Amb un Oscar a la millor pel·lícula documental, el film dirigit per Charles Ferguson i narrat per Matt Damon aprofundeix en les causes de la crisi econòmica mundial del 2008.

Entrevistes a periodistes i grans figures de la política i la banca fan d’Inside Job un curós treball d’investigació que posa noms i cognoms a una crisi “que no va ser un accident”, tal com s’afirma a la pel·lícula.

El documental es pot veure gratuïtament a Vimeo.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari