Toc d’alerta de les entitats perquè l’acord contra la pobresa energètica està “encallat”

FCVS
Autor/a: 
FCVS
La Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclamen mesures reals contra la pobresa energètica. Font: Taula del Tercer Sector
La Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclamen mesures reals contra la pobresa energètica. Font: Taula del Tercer Sector
Una imatge de la presentació de l'acord contra la pobresa energètica el 29 de març del 2021.  Font: Generalitat de Catalunya
Una imatge de la presentació de l'acord contra la pobresa energètica el 29 de març del 2021. Font: Generalitat de Catalunya

Toc d’alerta de les entitats perquè l’acord contra la pobresa energètica està “encallat”

Autor/a: 
FCVS
FCVS

Resum: 

L’APE i la Taula del Tercer Sector no participaran en les reunions del grup de treball contra la precarietat d'energia si no hi ha avenços.

El conveni que la Generalitat i la companyia Endesa van subscriure fa més d’un any per combatre la pobresa energètica està “encallat”. Així ho posen de relleu la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). I ho fan en un moment en què les entitats socials alerten que serà un hivern molt complicat per a moltes famílies. “Som a les portes d’una tardor i un hivern incerts”, en paraules de la presidenta de la Taula, Francina Alsina.

La Taula i l’APE segueixen fent front comú en aquesta qüestió i consideren molt preocupant la situació. L’encariment de preus de l’energia fa preveure que moltes llars no podran estar a una temperatura adequada aquest hivern i això comportarà, entre moltes altres conseqüències, problemes de salut.

Alsina i Maria Campuzano, en nom de l’APE, han fet públic que deixaran d’assistir a les reunions del grup de treball constituït per abordar aquest problema si l’actitud actual persisteix i “si no hi ha avenços significatius”.

Avenços que haurien de ser, segons Campuzano, tirar endavant acords com ara condonar el deute acumulat del 2021 de les famílies, impulsar el fons d’atenció solidària i instal·lar comptadors socials. Tot i que unes 35.000 famílies han rebut una carta de la Generalitat que confirma la condonació del deute entre els anys 2015 i el 2020, algunes, segons l’APE, continuen rebent notificacions en les quals se’ls reclama el pagament acumulat.

Tal com estan les coses, Campuzano apunta que el deute energètic de les famílies en situació de vulnerabilitat del 2021 serà probablement superior al del 2020 que va ascendir als 12 milions d’euros. L’alerta no és nova: el mes de març passat, la Taula i l’APE ja van comparèixer per alertar que el conveni que regula la pobresa energètica s’estava quedant curt.

“No entenem perquè, si sabem el que hem de fer i tenim les eines, no s’està avançant. Les llars en situació de vulnerabilitat no poden esperar més. No podem permetre que aquest conveni, que considerem una eina útil, quedi en paper mullat”, resumeix Alsina.

Situació preocupant

“Sempre hem considerat que aquesta taula és molt necessària -hi afegeix Campuzano-, però també tenim molt clar que no podem estar perdent el temps amb la situació que tenim”.

Des de la Generalitat, el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forner, en declaracions a TV3, ha explicat que abans d'acabar l'any es condonaran els deutes del 2021 i es pagaran a mitges amb Endesa. Forner garanteix que es compliran els terminis, perquè "acumular deute significa agreujar la pobresa i la vulnerabilitat."

Afegeix un comentari nou