Un centenar de persones voluntàries comptaran les que dormen al carrer a Tarragona

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Persones voluntàries abans de sortir a fer el recompte a Tarragona el maig del 2019. Font: Ajuntament de Tarragona
Persones voluntàries abans de sortir a fer el recompte a Tarragona el maig del 2019. Font: Ajuntament de Tarragona
Tal com ja es va fer el 2017 es vol aconseguir una fotografia de les persones que dormen al carrer a tota la ciutat. Font: Ajuntament de Tarragona
Tal com ja es va fer el 2017 es vol aconseguir una fotografia de les persones que dormen al carrer a tota la ciutat. Font: Ajuntament de Tarragona

Un centenar de persones voluntàries comptaran les que dormen al carrer a Tarragona

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

El tercer recompte de persones sense llar es farà la nit del 9 al 10 de novembre i es vol aconseguir una fotografia de tota la ciutat.

L’Ajuntament de Tarragona considera que té deures pendents per redibuixar i adequar a les necessitats reals els espais i serveis d’atenció a les persones sense llar de la ciutat i utilitzarà les dades del recompte de persones que dormen al carrer per començar a fer-ho. “Les últimes dades que tenim són del maig del 2019 i la previsió és que se superaran les setanta personades localitzades llavors”, avança la consellera de Serveis Socials, Inés Solé.

El primer recompte va ser el 2017, quan es van comptabilitzar seixanta-tres persones i, el darrer, el 2019, quan la xifra va pujar a vuitanta-quatre entre els usuaris i usuàries de l’alberg i gent que passava la nit al ras. La sospita de l’Ajuntament és que la situació s’ha agreujat amb la pandèmia. L’acció de la nit del 9 de novembre l’organitza l’Institut Municipal de Serveis Socials en col·laboració amb entitats socials de la ciutat que formen la Xarxa d’Atenció Integral de Persones Sense Llar a Tarragona (XAIPSLL).

Entre les entitats que hi participen hi ha Arrels Fundació, Associació Joventut i Vida, Associació Pax Mundo, Càritas Interparroquial, Càtedra d’habitatge de la URV, Càtedra d’inclusió Social de la URV, Oficina de voluntariat de la URV, Creu Roja, ECAS, la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, Fundació Bonanit i la Fundació Formació i treball.

Pensant una nova estratègia

Amb les noves dades a la mà es dissenyarà una nova estratègia que hauria de passar per l’ampliació del Punt d’Atenció a Persones Sense Llar (PAS). A Tarragona no hi ha alberg municipal, el que hi ha és de la Fundació Bonanit, i Solé apunta que també seria necessari tenir en un mateix espai un menjador social i serveis d’higiene, com ara dutxes. “Cal replantejar els recursos en un marc més general”, indica.

Per apuntar-se al recompte només cal ser major d’edat i omplir el formulari del web de l’Ajuntament. S’iniciarà a les 11 de la nit del 9 de novembre i està previst que s’acabi cap a la 1 de la matinada. Hi haurà una formació virtual prèvia i la nit del recompte s’establiran cinc punts de trobada del voluntariat per sortir a pentinar tota la ciutat.

L’any 2019 es van localitzar dormint al ras setanta persones, nou de les quals eren dones. El 2017 se n’havien trobat cinquanta-una, entre elles dues dones.

L’Ajuntament de Tarragona té a punt per posar en funcionament un pis ‘housing first. Serà la primera experiència en aquest sistema d’allotjament per a persones sense llar que consisteix a considerar que el lloc on viure amb dignitat és bàsic i a partir d’aquí es treballen les altres necessitats de la persona. Serà un pis amb vuit places.

Segons recomptes fets a finals de maig, almenys 895 persones dormen als carrers de Barcelona, noranta-dues als de l’Hospitalet de Llobregat i quaranta-vuit als de Badalona. En el cas de l’Hospitalet va ser el primer cop que es va fer una fotografia fixa de les persones sense llar a tota la ciutat.

Afegeix un comentari nou