Més d’un miler de persones han passat la nit al ras a Barcelona, l’Hospitalet i Badalona

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Un dels grups de persones voluntàries del recompte de persones sense llar a l'Hospitalet. Font: Fundació La Vinya
Un dels grups de persones voluntàries del recompte de persones sense llar a l'Hospitalet. Font: Fundació La Vinya
La participació del voluntariat és una peça clau dels recomptes de persones llar com el que s'ha fet a Badalona. Font: Taula Sense Llar Badalona
La participació del voluntariat és una peça clau dels recomptes de persones llar com el que s'ha fet a Badalona. Font: Taula Sense Llar Badalona

Més d’un miler de persones han passat la nit al ras a Barcelona, l’Hospitalet i Badalona

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Aquesta nit han coincidit recomptes de persones sense llar en les tres ciutats organitzats per entitats socials i els ajuntaments, tret del de l’Hospitalet, que se n’ha desmarcat.

Almenys 895 persones han dormit aquesta nit als carrers de Barcelona, 92 als de l’Hospitalet de Llobregat i 48 als de Badalona. Organitzats per entitats socials i els ajuntaments, tret del de l'Hospitalet, que se n'ha desmarcat, aquesta nit han coincidit recomptes de persones sense llar en les tres ciutats.

En el cas de l’Hospitalet és el primer cop que es fa una fotografia fixa de les persones sense llar a tota la ciutat i s’han localitzat 62 persones al ras i una trentena pernoctant en vehicles abandonats. La Fundació La Vinya, Creu Roja, Càritas Barcelona i les comunitats parroquials han mobilitzat més de 170 persones voluntàries per pentinar la ciutat.

Per zones, se n’han trobat disset al Districte I (Centre, Sanfeliu i Sant Josep), dinou al Districte II (La Torrassa i Collblanc), setze al Districte III (Santa Eulàlia i Gran Via Sud), dotze al Districte IV (La Florida i Les Planes), quinze al Districte V (Can Serra i Pubilla Cases) i tretze al Districte VI (El Gornal i Bellvitge). Una cinquantena dormien a l’alberg municipal.

Les entitats impulsores del recompte assenyalen la importància de tenir per primer cop aquestes dades a la segona ciutat amb mes població de Catalunya per “posar a l’agenda municipal la pregunta sobre què cal fer per millorar les condicions de vida d’aquestes persones” i enfortir les accions en xarxa.

A Barcelona, s’han mobilitzat 633 persones voluntàries en el que ha estat el setè recompte impulsat per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), formada per trenta-set entitats socials i l’ajuntament. S’han comptabilitzat 895 persones dormint a la via pública i 3.046 allotjades en equipaments municipals o de les diverses entitats. En el recompte del 2018, es van detectar 956 persones dormint a la via pública i 2.130 en recursos residencials de la XAPSLL.

L'Eixample i Ciutat Vella

L’Eixample és el districte amb més persones sense llar, 212 (217 en l’anterior recompte), seguit de Ciutat Vella, amb 176 (210) i de Sants-Montjuïc, amb 155 (172). Fonts de la XAPSLL han recordat que des de l’any 2008 fins a l’actualitat el nombre de persones que dormen al carrer detectades pels successius recomptes ha passat de 658 a 895, un increment del 36%.

Assenyalen que hi ha hagut un augment de places en recursos residencials i insisteixen que la clau ha de ser “la prevenció i incidir en polítiques com un sistema de rendes mínimes garantides, un canvi en les polítiques migratòries per garantir drets fonamentals i una major accessibilitat a l’habitatge”.

A Badalona és el tercer cop que s’ha fet un recompte i s’han localitzat 48 persones (33 homes, quatre dones i onze que no s’han pogut identificar). En l’acció impulsada per la Taula Sense Llar de Badalona, s’hi han implicat més de 120 voluntaris i voluntàries. Aquesta nit, segons dades de la Taula, hi havia 299 persones (262 homes i 37 dones) en centres, pisos d’inserció, pensions i habitacions de relloguer o en espais que és consideren infrahabitatge. L’any 2018 aquesta xifra de persones en recursos d’entitats i infrahabitatge era de 172.

Les xifres de Badalona mostren una situació similar de persones dormint al carrer respecte al 2018, on se’n van detectar 57. “És una xifra que, juntament amb l’augment del nombre de persones que viuen en recursos de les entitats, torna a fer evident la cronificació de la pobresa”, alerta la Taula, formada per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials, i l’Ajuntament de Badalona.

La Taula Sense Llar de Badalona es proposa repetir el recompte l’any 2023 i complementar-lo amb la realització d’alguna enquesta o qüestionari a les persones sense llar de la ciutat per tal d’obtenir també informació de caire qualitatiu que permeti ajustar més les accions a la realitat del sensellarisme a la ciutat.

Afegeix un comentari nou