Una de cada quatre entitats socials va tancar amb pèrdues el 2020

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Imatge monedes i boligrafs. Font: Pixabay Font:
El 71,5% de les entitats segueixen suportant sobrecostos per la Covid-19. Font: Pixabay
El juliol és el mes en què s'han de presentar les declaracions fiscals del segon trimestre de l'any. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Un 26,3% de les entitats socials preveuen tancar l’exercici econòmic del 2021 amb pèrdues. Font: Pixabay

Una de cada quatre entitats socials va tancar amb pèrdues el 2020

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

El tancament o la suspensió de serveis o activitats i els sobrecostos per compres d’EPI o per haver de contractar personal de reforç per la Covid-19 van posar en dificultats econòmiques el tercer sector. Va ser l'any passat i encara ho arrosseguen.

Els comptes provisionals ja ho deien i ara els definitius ho corroboren: moltes entitats socials van haver d’invertir partides no previstes per fer front a la Covid-19 i una de cada quatre van tancar el 2020 amb xifres vermelles. Hi va haver ajuts extraordinaris de les administracions, però només a un 6,9% d’entitats els van servir per cobrir la totalitat dels sobrecostos per la pandèmia.

“El tercer sector social ha fet un esforç importantíssim per estar a primera línia de la pandèmia acompanyant les persones més vulnerables. I ho ha fet assumint uns costos que serà difícil de recuperar perquè plou sobre mullat”, es queixa el president de La Confederació, Joan Segarra. La Confederació ha fet pública la primera radiografia de l’‘Anuari 2021’ que corrobora que el 25% van tenir pèrdues l’any 2020.

Les pèrdues es van produir per motius com ara pel tancament o suspensió de serveis i activitats (71,3% de les entitats), per haver de comprar material de protecció, com ara EPIs, o haver de contractar personal de reforç (49,2%) o bé per una disminució de les donacions previstes i altres causes similars (20,7% dels casos). Un 8,5% d’entitats ho atribueixen al fet d’haver tingut places buides.

Una altra conclusió de Segarra és que “les mesures extraordinàries i els ajuts de les administracions al sector han estat insuficients”. D’una banda han estat parcials, no han arribat a tot el sector, i de l’altra, han estat insuficients, perquè no han cobert la totalitat de sobrecostos ni de la pèrdua d’ingressos. “I venim de deu anys d'infrafinançament”, hi afegeix.

Mirant al present i al futur, el president de la Confederació considera “fonamental" entendre que "ara més que mai el país necessita un tercer sector fort per donar resposta a l’emergència social que ens ha deixat aquesta crisi”. Moltes entitats insisteixen que segueixen cobrint moltes necessitats bàsiques i adverteixen que hi ha moltes famílies en situacions molt complicades i que no veuen encara solucions.

La Confederació, l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives que presten serveis d’atenció a les persones, ha canviat el seu sistema d’avaluació del sector i enlloc de publicar l’habitual ‘Anuari’ aquest any farà quatre radiografies espaiades en el temps per tenir més flexibilitat i tenir dades més ràpides. La primera radiografia de ‘L’Anuari 2021. Radiografies del Tercer Sector Social de Catalunya’ és aquesta que s’acaba de publicar titulada ‘Estat de la situació econòmica de les entitats’.

Ajudes que es van quedar curtes

Pel que fa a les ajudes de les administracions per pal·liar els efectes de la Covid-19, un 70,5% de les entitats socials van rebre algun recurs extraordinari. El 88,7% de les entitats van tenir ajuts de la Generalitat i un 30,4% d’ens locals. La qüestió és, però, que en el 86,1% de casos aquests ajuts no han cobert la totalitat de la pèrdua d’ingressos. Hi ha un 6,9% d’entitats que declaren que sí, que els van servir per pagar totes les despeses imprevistes.

Aquesta primera radiografia de l’'Anuari 2021 del Tercer Sector Social’ també dona dades del primer trimestre d’aquest any i la conclusió és tant contundent com que els efectes de la pandèmia persisteixen. Així, el 71,5% de les entitats han seguit suportant sobrecostos (uns 8.300 euros de mitjana mensual) i el 52,7% segueix amb pèrdua d’ingressos (uns 16.300 euros de mitjana al mes).

Mirant a final d’any, un 26,3% de les entitats socials preveuen tancar l’exercici econòmic 2021 amb pèrdues. “Seguirem reclamant al Govern i al conjunt de les administracions públiques els instruments de suport necessaris per fer front als reptes que tots tenim per endavant”, planteja Segarra.

La Confederació, que agrupa prop de 1.200 organitzacions i 98.500 professionals, ja treballa en la segona radiografia de l’‘Anuari 2021’ per analitzar l’estat i l’evolució de l’ocupació del Tercer Sector Social. Un altre àmbit fortament afectat per la pandèmia. Les entitats tenen temps per respondre-la fins al 13 de setembre.

Afegeix un comentari nou