Àmbit de la notícia
Social

Una guia per encarar el suïcidi juvenil des de les entitats

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Presentació de la guia 'Encarem el suïcidi juvenil' del CNJC.
  • La publicació 'Encarem el suïcidi juvenil' compta amb un protocol d'actuació en cas de mort per suïcidi.
    La publicació 'Encarem el suïcidi juvenil' compta amb un protocol d'actuació en cas de mort per suïcidi.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha presentat una guia per encarar la problemàtica social del suïcidi juvenil amb eines i orientacions per a les entitats juvenils.

 

Amb motiu del 10 de setembre, Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) va publicar la nova guia “Encarem el Suïcidi Juvenil”. Aquesta guia presenta eines i orientacions perquè les entitats juvenils puguin contribuir a la prevenció del suïcidi i tinguin mecanismes per actuar davant situacions de risc en el seu dia a dia. Així com inclou un protocol d’actuació en cas de mort per suïcidi.

La necessitat d’afrontar aquesta problemàtica social radica sobretot en el fet que el suïcidi juvenil és la primera causa de mort entre les persones joves a Catalunya, inclòs per sobre dels accidents de trànsit, tal com va exposar el CNJC en la presentació. Aquesta dada, confrontada a més amb el fet que no existeixin polítiques públiques i campanyes de prevenció d’aquest estigma social fan de la guia i del treball d’incidència sobre el tema una necessitat real.

El CNJC considera que aquest fenomen s’ha d’abordar d’arrel i que les mesures preventives s’han d’ubicar sobretot en l’educació. En aquest sentit, exigeixen al Govern incorporar l’educació emocional al currículum de les escoles, dotar de formacions específiques sobre salut mental i prevenció del suïcidi al professorat i al conjunt dels professionals de l’ensenyament, i reclamen fer extensible el seu protocol d’actuació a les escoles o bé crear-ne un d’específic per als centres educatius.

Suïcidi i Covid-19

Diverses entitats i experts que treballen en l’àmbit de la salut mental han alertat que el confinament i la situació d’emergència sociosanitària poden provocar un augment dels factors de risc per patir problemes de salut mental, així com un empitjorament en les persones que ja en patien.

Per aquest motiu, tal com va comentar el CNJC en la presentació, en temps de crisi és més necessari que mai desenvolupar noves accions de prevenció del suïcidi més enllà de les mesures socioeconòmiques per reduir la precarietat i el risc de pobresa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari