21è Congrés de Bombers Voluntaris de Catalunya

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

21è Congrés de Bombers Voluntaris de Catalunya

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

La meitat dels bombers que actuen a Catalunya ho fan de forma voluntària. Ara un congrés anual els convoca per revisar l’actual model de bombers voluntaris i millorar la qualitat de la seva tasca.

El Servei de Bombers de Catalunya, regulada per llei, es basa en un model mixt on coexisteixen bombers de professió (contractats per la Generalitat de Catalunya) i bombers voluntaris. Aquest és el model català de bombers que és singular en l’Estat espanyol. Actualment n’hi ha al voltant de 2.500 de cada col·lectiu que col·laboren en els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

L’Associació de Bombers de Voluntaris de Catalunya (ASBOVOCA) treballa des de la seva creació el 1992, per donar a conèixer entre els ciutadans la tasca d’aquests bombers voluntaris, per donar-los suport i contribuir a la comunicació entre els propis bombers.


La meitat dels bombers que actuen a Catalunya ho fa de forma voluntària. Prop de 2.500 bombers voluntaris col·laboren en els serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.


Actualment l'ASBOVOCA agrupa gairebé 500 associats, la majoria bombers voluntaris de la Generalitat, però també voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), bombers professionals i persones que, tot i no ser bombers, també donen suport a l’entitat. Entre els socis, hi ha representants al 70% dels parcs de bombers de Catalunya i en més de la meitat d’aquests hi tenen un pes significatiu, com és el cas d’Agramunt (Urgell).

Un Congrés per avançar en temes clau

L’ASBOVOCA organitza el que continua sent l’únic congrés sectorial de tot l’Estat Espanyol, és a dir, dedicat als que fan de bombers de forma voluntària. Organitzat des del 1996 i durant dues dècades ininterrompudament, el congrés ha anat recorrent diferents punts de la geografia catalana, fins arribar aquest any a Agramunt (Urgell), el proper 23 de febrer.

La 21a edició del Congrés posa de relleu tres temes que són especialment significatius per aquest col·lectiu. D'una banda, proposa fer una revisió del model actual i planteja avançar cap a “un model de bombers voluntaris de Catalunya per al segle XXI”. Es presentaran altres models organitzatius i es posarà a debat la situació actual del cos de bombers a Catalunya, proposant algunes millores a aplicar per donar una bona resposta a les necessitats del país.

D'altra banda, també se centrarà en dos altres temes més pràctics i indissociables del voluntariat i que alhora han estat reinvindicacions històriques d'aquest col·lectiu al govern de la Generalitat.


El Congrés pretén avançar cap a “un model de bombers voluntaris de Catalunya per al segle XXI”, que doni una bona resposta a les necessitats del país


En el Congrés, s'abordarà el tema de l’assegurança i les cobertures assistencials dels bombers voluntaris. S’exposarà l'estat actual de les cobertures, es repassarà la tipologia dels riscos associats a l'activitat de bomber i les fórmules de cobertura. També es faran propostes noves per un model mixt de bombers professionals i voluntaris, com és el català.

Per últim i com a tercer tema, el Congrés se centrarà en les necessitats formatives dels bombers voluntaris, un tema molt reiterat també en els darrers anys.

El Congrés és una oportunitat per conèixer millor aquest col·lectiu

El cos de bombers voluntaris, com la resta de bombers, estan sota l'organització de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Tenen un reglament propi que actualment està en revisió, que regula el funcionament del cos, així com també la seva representació en el Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya.

Els bombers voluntaris tenen la seva pròpia professió

Els bombers voluntaris, tot i que també formen el cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, només es mobilitzen en casos de sinistre (a part de les tasques de manteniment, formació i permanències als parcs). Però són igual de prioritaris a l’hora de respondre a una emergència, ja que el primer parc a actuar és el més proper sigui de professionals o de voluntaris.

Per tant, la seva dedicació voluntària ha de ser compatible amb el treball remunerat. Com que en la major part dels parcs de bombers voluntaris es troben en municipis petits, la majoria són professionals autònoms, a més d’un nombre important d’estudiants i de treballadors públics.

Tot i que en altres països aquest encaix està regulat, a Catalunya no ho està i no totes les empreses ofereixen flexibilitat per a què el bomber voluntari abandoni temporalment el lloc de treball per assistir a una emergència. Aquest és un dels temes pendents que té a resoldre aquest model.

Els bombers reben unes compensacions regulades tant per a les despeses que comporta aquesta dedicació i com pel que se'ls pot arribar a descomptar de la feina o deixen de percebre els autònoms. També cal esmentar que molts bombers voluntaris cedeixen aquests diners a les associacions de cada parc dipositant-los al fons comú.

La meitat dels parcs de bombers són com els d’Agramunt

El Congrés de Bombers Voluntaris d'aquest any tindrà lloc a Agramunt, un municipi de l’Urgell que té una realitat semblant a molts altres pobles catalans.

Els bombers de la Generalitat estan distribuïts en 150 parcs per tot el territori català, la meitat dels quals són voluntaris i l’altre professionals. I, en el cas d’Agramunt, el Parc de Bombers està format exclusivament per personal voluntari, integrat per un total de 29 bombers, d'edats dels 18 fins els 65 anys.

Donen servei especialment al municipi però també a la comarca, i més enllà si l’emergència ho demana. Els seus principals serveis són sortides a causa d’incendis forestals, incendis d'habitatge o d'indústries, però també rescats de muntanya, recerca de desapareguts o rescat urbans de persones i d’animals.

Altres tasques també passen per la intervenció en accidents de trànsit i alliberament de víctimes atrapades, fuites d’aigua, gasos i líquids inflamables, esfondraments d’edificis o inundacions. També poden treballar en la prevenció en actes públics i festius d’assistència 
multitudinària.


El Parc de Bombers d'Agramunt (Urgell) està format exclusivament per personal voluntari, igual que la meitat de la resta de parcs de Catalunya


Aquest cos de bombers va començar l'any 1968, quan la Diputació de Lleida va entregar un vehicle a l'Ajuntament d’Agramunt, per tal de donar resposta a possibles incendis en el municipi i rodalies sobretot en la campanya d'estiu per protegir les collites de cereals. Els primers bombers d'Agramunt van ser 5 o 6 veïns elegits segons la disponibilitat de les seves feines.

A partir del 1981, a través d'un conveni amb el servei d'extinció d’incendis de Catalunya, els bombers voluntaris d'Agramunt, com la resta a inicis dels anys 80, passen a dependre de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació del 21è Congrés de Bombers Voluntaris de Catalunya podeu anar a la pàgina del Congrés, al correu electrònic: congres@bombersvoluntaris.org, twitter: @ASBOVOCA o l'etiqueta #21CBBVVCat i facebook.

Per saber-ne més sobre els bombers voluntaris, podeu llegir l'entrevista al president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Joan Roma, publicada a Xarxanet.org, també el web de l’entitat i el de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris

Agramunt es troba a la comarca de l'Urgell no a l'Alt Urgell. Gràcies per explicar la història

Corregit. Gràcies!

Equip de xarxanet.org

De forma voluntaria?....

Afegeix un comentari nou