3 apps per sortir a caçar amb el mòbil fent ciència ciutadana

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 apps per sortir a caçar amb el mòbil fent ciència ciutadana

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Vespes asiàtiques, meduses i mosquits tigre versus PokemonGo. Substitueix la caça virtual de "pocket monsters" per la d'espècies invasores i contribueix a la ciència ciutadana, et presentem 3 apps per fer-ho possible.

PokemonGo és l'app d'aquest estiu, el joc que obliga a sortir a caminar per trobar en el teu entorn imaginaris monstres de butxaca, coneguts amb el famós nom de Pokemons, i caçar-los. Proposem 3 apps amb les quals podràs capturar espècies invasores, aportant dades als projectes de ciència ciutadana i contribuint al seu control.

1. MosquitoAlert: atrapa el tigre, i el mosquit de la febre groga!

MosquitoAlert és la nova denominació de l'app Tigratrapp, activa des de fa 9 anys. És una plataforma de ciència ciutadana que uneix en la lluita contra els mosquits que transmeten malalties, orientada als col·lectius ciutadans, científics, i al de les persones dedicades a la gestió publica. Amb l'app Mosquito Alert qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre ("Aedes albopictus") i dels seus llocs de cria a l'espai públic enviant una foto. Un equip de persones expertes s'encarrega d'examinar i classificar les fotos abans de fer-les públiques en un mapa. Amb aquestes dades, els equips de recerca estudien la distribució d'aquests mosquits, i , alhora, suposa una nova font d'informació per implementar en les seves mesures de seguiment i control des de la gestió pública..

Des del 2016 Mosquito Alert també té l'objectiu de detectar de forma anticipada la possible arribada del mosquit de la febre groga ("Aedes aegypti"), parent proper del mosquit tigre i responsable de l'actual epidèmia de Zika, entre d'altres.

L'app ha estat desenvolupada per equips de recerca de CEAB-CSIC, CREAF en col·laboració de l'entitat ambiental Xatrac la Casa del Mar.

2. Vespapp: identifica la vespa asiàtica

Amb Vespapp desenvolupada recentment a la Universitat de les Illes Balears, quan sospitis que has vist una vespa asiàtica, o un niu, pots capturar-la amb una foto, i compartir-la indicant la localització, la data i tota mena d'informació que puguis aportar. La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora, originària del Sud-est asiàtic. Provoca impacte a escala ecològica, provocant una pèrdua de pol·linitzadors, fet que suposa un greu desequilibri de l'ecosistema; també a escala econòmica, perquè significa una amenaça per a l'apicultura, ja que implica la pèrdua de caseres, i finalment impacta obre la salut humana, tot i que l'efecte de les seves picades és similar a la vespa autòctona.

3. #AlertaMeduses amb el portal Observadores del Mar

Observadors del Mar és el portal de ciència ciutadana que permet implicar-se en la investigació marina. Per participar cal enregistrar-se, triar un dels projectes en el que col·laborar, i enviar les observacions als especialistes. Un cop validades són publicades al mapa.

Des del 2008 els equips científics de l'institut de Ciències del Mar fan el seguiment de la proliferació de meduses en les aigües litorals catalanes, amb la finalitat d'actualitzar amb els protocols d'actuació enfront l'arribada d'aquests organismes i per conèixer millor la seva biologia.

El mar és molt gran i els equips científics limitats, per això la col·laboració ciutadana és decisiva. Observadors del Mar convida a informar si detecteu les meduses, en particular algunes espècies que indiquen a la pàgina, i organismes gelatinosos dels quals s'està fent el seguiment.

Afegeix un comentari nou