7600 persones van donar el seu cop de mà pel medi durant la Setmana del Voluntariat Ambiental 2015

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

7600 persones van donar el seu cop de mà pel medi durant la Setmana del Voluntariat Ambiental 2015

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

7600 persones van implicar-se en les 93 accions de voluntariat ambiental en més de 40 municipis catalans, durant la Setmana del Voluntariat Ambiental de Catalunya 2015

Voluntariat ambiental: actuar per la conservació i millora del medi ambient

Al fons del mar malauradament hi ha massa residus, i per això els voluntaris submarinistes d’Artquatic van decidir actuar i baixar sota l’aigua a fer una neteja, a Sant Jordi d’Alfama. Els prats de muntanya estan en retrocés a causa de la pèrdua de pastoreig: els voluntaris de Paisatges Vius van pujar a la muntanya a recuperar la pastura.

Molta de la nostra fauna autòctona està amenaçada, però hi ha centres de recuperació que amb la col·laboració de voluntaris actuen per a la protecció i la reintroducció d’espècies, amb censos i alliberaments de fauna; aixi van fer els voluntaris amb Limnos a l’estany de Banyoles, amb ADEFFA a la riera de Merles, al castell de Peralada amb APNAE, i a la muntanya d’Alinyà amb la Fundació Catalunya la Pedrera.

El bosc de ribera és un dels ecosistemes amb pitjor estat de conservació al nostre territori, ja que durant anys s’ha vist castigat per la mala qualitat dels rius i les poc adequades polítiques urbanístiques: els voluntaris de l’Associació Aurora i el del Grup de Natura Solsonès van implicar-se per la recuperació d’aquests espais naturals de gran vàlua ecològica, al riu Francolí i al riu Aigua d’Ora.

Visibilitat i reconeixement a les entitats i als voluntaris ambientals

Aquests són només alguns exemples de les 93 actuacions que van tenir lloc durant la Setmana del Voluntariat Ambiental, del 30 de maig al 7 de juny passats, durant la qual 59 entitats ambientals van donar a conèixer els seus projectes -molts d'ells impossibles de realitzar sense els voluntaris i voluntàries ambientals- i van convidar a la participació ciutadana en les seves iniciatives.

Un major nombre d'entitats ambientals en aquesta tercera edició

Per a la construcció d’una relació més respectuosa amb la natura, en el marc d’un model que primi els valors socioambientals de la sostenibilitat, la implicació de tota la ciutadania és essencial, per això la Setmana del Voluntariat Ambiental vol donar visibilitat i reconeixement a la tasca realitzada per entitats i voluntaris, i alhora vol ser una invitació inspiradora a l'acció comunitària en matèria ambiental.

I de fet aquest any la Setmana ha mobilitzat un major nombre d'organitzacions i entitats ambientals que les edicions anteriors, amb la mobilització de 1.323 voluntaris i arribant als 7.636 beneficiaris.

A 44 municipis litorals, interiors o de muntanya

De nord a sud, a mar i muntanya, a poble o a ciutat, els voluntaris ambientals s’han mobilitzat a les crides de les 59 entitats ambientals per actuar en la millora de la relació amb el medi ambient que ens allotja, amb la complicitat d'ajuntaments, escoles, empreses i el ressò als mitjans de comunicació (92 organitzacions). Per saber que han fet els voluntaris ambientals, on i perquè, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya ha elaborat el vídeo resum de la Setmana.

La Setmana del Voluntariat Ambiental 2015 ha acabat, però la tasca de les entitats i voluntaris ambientals continua. Per conèixer-la de prop i poder-se vincular, consulteu el portal voluntariatambiental.cat i els perfils de la Xarxa de Voluntariat Ambiental a Facebook i Twitter.

Afegeix un comentari nou