8 llibres d’estiu per entendre i actuar contra l’emergència climàtica
Comparteix
Poden esdevenir bona oportunitat per desconnectar de la rutina, viure noves experiències, agafar forces per la tornada... o un bon moment per cultivar la ment.
En temps en què l’emergència climàtica està a l’ordre del dia, fem un recull de 8 llibres que ajudaran a entendre l’estat de la qüestió, l’origen de la situació climàtica i ecològica actual, i què hi podem fer al respecte.
1. 'Cambiemos el mundo', de la Greta Thunberg.
‘Hola, sóc la Greta Thunberg, tinc 15 anys i parlo en nom de la justícia climàtica. Això és un crit d’auxili.’
Si el canvi climàtic ha començat a agafar força als mitjans de comunicació ha sigut en gran mesura gràcies al moviment iniciat per la jove Greta Thunberg anomenat ‘Fridays For Future’, i tota la onada d’organitzacions per lluitar contra l’emergència climàtica que s’han derivat.
'Cambiemos el mundo' recull els discursos de la jove de 15 anys que va començar a fer vagues els divendres des de desembre de 2018 per lluitar contra el canvi climàtic i per la supervivència de la humanitat.
2. 'Cambio climático S.A.', de Nick Buston y Ben Hayes.
El canvi climàtic suposa en l’actualitat una qüestió de desigualtat social. 'Cambio climático S.A.' recull com està suposant un negoci per alguns i l’exclusió d’altres, formulant preguntes incòmodes, com per exemple: com modifiquen el discurs de l’opinió pública les grans corporacions (com per exemple les petroleres), amb la complicitat dels governs, per parlar de la seguretat dels països en la situació de crisis climàtica, enlloc de la justícia social i ambiental?
3. 'Ecología o Catástrofe', de Janet Biehl.
Els problemes ecològics tenen la seva arrel en els problemes socials. Aquesta és la idea que guia la vida de Murray Boockhin. El llibre descriu la seva biografia a través d’un recorregut per l’evolució del pensament del fundador de l’ecologisme social i un dels pioners del moviment ecologista, que va dedicar la seva vida a unir les lluites socials i ambientals a meitats del segle XX.
4. 'Cambiar las gafas para mirar el mundo'
Múltiples autores, coordinat per Yayo Herrero, Fernando Cembranos y Marta Pascual.
El canvi civilitzatori que comença a viure la societat requereix al mateix temps d’una nova cultura de la sostenibilitat, el que implica un canvi de mires respecte el que entenem per energia, tecnologia, informació, economia, mobilitat, creixement, educació, i en general, un replantejament de les necessitats humanes.
Aquesta lectura proposa qüestionar els fonaments de la cultura actual, per imaginar nous paradigmes basats en la justícia social i ambiental.
5. 'Per què les dones salvaran el planeta'
Fins a 27 autores conflueixen en aquesta publicació per posar al centre la necessitat de la igualtat de gènere per a l’acció climàtica, i mostrar com les pràctiques de nombroses dones en la lluita pel canvi climàtic han aportat canvis alhora en l’educació, la societat i les relacions de poder.
El llibre és una font d’inspiració i de reflexió per fomentar l’acció col·lectiva vers la crisi ecològica i la organització patriarcal de la societat.
6. 'Secretos, relatos de mucha gente pequeña', de Gustavo Duch.
A l’escola vam créixer aprenent sobre la vida de grans persones que van fer grans coses. L’autor del llibre posa l’èmfasi en la importància de la gent petita fent petites coses, posant en valor les seves vivències, els seus somnis i les resistències de tota la gent humil i senzilla que ha donat passes diferents sense esperar grans recompenses. Una lectura àgil i inspiradora, acompanyada per il·lustracions de Daniel Montero.
7. 'Colapso', de Carlos Taibo.
Al llibre ‘Colapso’ Carlos Taibo preveu un escenari de crisi de no retorn entre 2020 i 2050, degut a l’esgotament de recursos, l’augment de desastres naturals, l’increment del preu dels productes bàsics o a la la fugida massiva del camp. Front a aquesta realitat, l’autor proposa una transició ecosocial basada, entre d’altres, en la reducció del consum i de la dependència exterior, construint espais autogestionats i tornant a habitar al camp recuperant pràctiques del medi rural.
8. 'L’ecologisme dels pobres', de Joan Martínez Allier
Recuperem també un clàssic del 2009 de l’investigador Joan Martínez Alier. ‘L’ecologisme dels pobres’ posa la mirada sobre les persones que pateixen en primera persona i des de fa dècades les conseqüències de la crisi climàtica i ecològica. Analitza en profunditat un recull de casos de conflictes ambientals d’arreu del món, des de la perspectiva de la defensa dels recursos naturals dels pobres, en contraposició dels interessos dels rics.
Comentaris
J-B
Xavier B
ORIOL
Hi ha una obra de teatre satírica molt divertida sobre aquest tema. Es pot descarragar de franc a: https://www.bubok.es/libros/265559/LA-CONJURA-DELS-OCELLS
Afegeix un nou comentari