Andreu González: "Hem de tornar a aprendre a cuidar el bosc"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Andreu González, fundador i director de l'entitat. Font: Projectes Boscos de Muntanya
Andreu González, fundador i director de l'entitat. Font: Projectes Boscos de Muntanya
L'entitat duu a terme diversos projectes de voluntariat ambiental. Font: Projectes Boscos de Muntanya
L'entitat duu a terme diversos projectes de voluntariat ambiental. Font: Projectes Boscos de Muntanya
Projecte Boscos de Muntanya forma part de la Fundació Bergwaldprojekt. Font: Projectes Boscos de Muntanya
Projecte Boscos de Muntanya forma part de la Fundació Bergwaldprojekt. Font: Projectes Boscos de Muntanya

Andreu González: "Hem de tornar a aprendre a cuidar el bosc"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Andreu González és el fundador i director de Projecte Boscos de Muntanya, una entitat que vol implicar la societat civil amb les zones rurals i tenir cura dels boscos del Pirineu a través del voluntariat ambiental.

Projecte Boscos de Muntanya és una entitat que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987. Parlem amb l'Andreu González, fundador i director de l’entitat. L’Andreu és enginyer forestal i va voler adaptar la idea a les muntanyes del Pirineu després de viure en persona una setmana com a voluntari als Alps. Projecte Boscos de Muntanya va arribar a Catalunya el 2007 per intentar donar resposta als reptes de gestió que es presenten en els boscos de muntanya.

Quina és la missió de l’entitat?

La nostra missió és implicar la societat civil amb les zones rurals i tenir cura dels boscos del Pirineu. I això ho aconseguim a través del voluntariat, és la nostra eina per arribar a les persones i que puguin connectar amb el bosc. Conscienciar la ciutadania de la importància de protegir els paisatges de muntanya és cabdal per al futur dels nostres boscos i de la pervivència de les zones rurals.

Quins projectes esteu duent a terme i a on?

Quant a voluntariat forestal fem estades d’una setmana per adults de 18 a 88 anys, on conscienciem a les persones voluntàries sobre la importància de tenir cura dels boscos i del paisatge pirinenc. Actualment les estades per adults les portem a terme al Pallars Sobirà i al Ripollès: Massís de l’Orri (Parc Natural de l’Alt Pirineu), Ginestarre (municipi d’Esterri de Cardós) i Espinavell (Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser).

El 2019 vau portar el Projecte Boscos de Muntanya amb Joves.

Gràcies a una subvenció del departament de Territori vam poder engegar el projecte que ens feia molta il·lusió. Vam poder fer quatre setmanes d’acció al bosc a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà) on l’objectiu era implicar les noves generacions en el valor de la conservació i el respecte pels boscos. Van participar dos instituts, el de Vall d’Hebron de Barcelona i l’Institut Morelló d’Esterri d’Àneu i van ser un èxit rotund.

També hi ha voluntariats amb la gent del territori com a protagonista.

Nosaltres n’hi diem 'Fem Comú' i es tracta de jornades de treball als boscos comunals on els protagonistes són els veïns i veïnes del territori. Són jornades obertes on busquem apropar les persones voluntàries urbanes a les zones rurals perquè interactuïn amb la seva gent i entenguin les problemàtiques de les zones rurals i de muntanya.

Per què són importants els voluntariats ambientals?

Actualment ens trobem que hi ha un fort despoblament al Pirineu i les zones rurals s’estan abandonant. Dues terceres parts del territori català estan cobertes de bosc, tenim la mateixa massa forestal que fa mil anys però ha crescut sense cap control des de mitjans del segle XX. Hem de tornar a aprendre a cuidar el bosc. Treballem el nostre propòsit amb l’actuació directa a la muntanya i els boscos, ja que considerem que és la millora manera per involucrar a la societat en el repte de conservar el paisatge. Necessitem una societat conscient.

Què aporta personalment als voluntaris?

Ens estem trobant que, cada vegada més, les persones volen recuperar el vincle amb la natura i tornar a connectar amb el bosc. També està creixent la preocupació social pel nostre territori, la salut dels nostres boscos i pel medi ambient. Molts ciutadans tenim ganes d'actuar però ens costa comprometre'ns d'una manera fixa. Nosaltres fem de pont, fem una proposta d’acció, donem la possibilitat d’actuar intensament durant una setmana i de canalitzar aquesta necessitat de fer alguna cosa per col·laborar amb l’entorn.

Si algú està dubtant en fer un voluntariat ambiental, què li diríeu?

Que vinguin a conèixer el projecte de primera mà, que vinguin a tocar el bosc, a actuar i a treballar amb les seves mans. És una experiència molt bonica, de convivència amb gent molt diversa i diferents edats amb un objectiu comú, tenir cura dels nostres boscos.

Quina és la salut dels boscos a Catalunya?

Després de dècades d’explotació forestal intensiva durant la segona meitat del segle XX, els boscos de muntanya catalans es van abandonar per empreses i treballadors forestals, i això ha provocat un canvi profund en el paisatge. Això, per exemple, ha provocat la pèrdua d’espais oberts a causa de la disminució de la ramaderia i, aquests, són clau també per a les espècies salvatges i per a fomentar la biodiversitat.

Perquè hem de tenir cura dels boscos?

Les persones necessitem el bosc! No adaptar els nostres boscos al canvi climàtic i abandonar les nostres muntanyes significa la pèrdua de biodiversitat, l’aïllament de les zones rurals i deixar en mans dels grans incendis el futur dels nostres boscos. Nosaltres actuem com a model de prevenció, realitzant activitats de gestió al bosc per trencar amb l'homogeneïtat del paisatge que s'ha instal·lat al Pirineu.

Com ha evolucionat la cura del medi ambient i la nostra relació amb els boscos?

En els darrers 2 o 3 anys hi ha hagut una preocupació creixent pel que ja anomenem emergència climàtica, fruit de l’escalfament global. L’aparició dels anomenats macro incendis i fenòmens atmosfèrics extrems, l’acumulació de residus plàstics i la qualitat de l’aire que respirem.... De mica en mica la societat sembla més conscient de les problemàtiques mediambientals i vol fer-hi alguna cosa, aquí és on nosaltres encaixem i els donem aquesta possibilitat de no només teoritzar i parlar-ne sinó fer alguna cosa real per intentar millorar la situació.

Quins nous projectes teniu al cap?

Hem tingut alguna experiència de voluntariat corporatiu amb empreses que va consistir en portar els seus treballadors a treballar al bosc. Ens sembla una línia molt interessant i ens agradaria consolidar-la entre aquest any i el 2021. També tenim empreses al nostre entorn que col·laboren amb nosaltres o fan patrocinis per ajudar a cobrir les despeses de les setmanes de voluntariat.

Afegeix un comentari nou