Aula Ambiental Bosc Turull: “Eduquem per a l'acció, per a formar una ciutadania crítica capaç de donar resposta als conflictes socioambientals”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Aula Ambiental Bosc Turull: “Eduquem per a l'acció, per a formar una ciutadania crítica capaç de donar resposta als conflictes socioambientals”

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Ens endinsem a l’Aula Ambiental Bosc Turull, un equipament municipal d’educació ambiental.

Què és l’Aula Ambiental Bosc Turull?

L’Aula Ambiental Bosc Turull és un equipament del Districte de Gràcia que pretén ser referent en la millora de la biodiversitat urbana i la promoció de pràctiques comunitàries relacionades amb la sostenibilitat. És una finca pública de 3.678 m2 de bosc i parcel·les d'horts que es troba a la zona boscosa del Park Güell ubicada al Passeig Turull, entre els números 2 i 34, al límit dels barris de Vallcarca i El Coll.

L’equipament va obrir les seves portes al públic el setembre de 2014 de la mà de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), encarregada d’iniciar la gestió i dinamització de l’espai. Aquesta associació compta amb la complicitat i participació dels col·lectius que havien començat a desenvolupar un projecte permanent a l’Aula mentre aquesta estava tancada, de la ciutadania (especialment del veïnat) i de diversos programes educatius municipals implicats.

Quin és el seu objectiu?

L'objectiu general de l'Aula Ambiental Bosc Turull és el d'esdevenir un equipament de referència en la millora de la biodiversitat urbana i en la promoció de pràctiques comunitàries de sostenibilitat, reforçant i potenciant l’encreuament entre l’eix social i l’ambiental. L’Aula vol ser un equipament exemplificador d'aprenentatge a la natura que pugui tenir projecció més enllà de la pròpia finca: al barri, a la ciutat.

Quins serveis oferiu i a qui us adreceu?

Tenim un punt d’informació sobre biodiversitat urbana i sostenibilitat a la ciutat, obert 21 hores setmanals. També oferim un programa d’activitats trimestral format per tastets o càpsules formatives que conviden a la ciutadania a passar a l’acció als nostres barris, pobles i ciutats per aconseguir una vida més sostenible i feliç i que ajuden a transformar la ciutat en un espai resilient i ecològicament viu. A més, fem activitats destinades a escoles, entitats de lleure i grups: l’equipament es proposa com un espai educatiu d’aprenentatge a la natura, donant suport a les iniciatives que permetin reforçar els vincles entre l’escola i la ciutat. A tot això se li suma la cessió d'espais i el recolzament logístic a entitats, institucions i col·lectius amb projecte permanent a l’equipament. Finalment, hi ha un espai de compostatge comunitari per a què el veïnat, les escoles i les entitats puguin participar portant el seu compost i teixit complicitats amb altres actors.

Què és el Laboratori de natura?

Una de les funcions de l'equipament és la de refugi de flora i fauna i la d'espai d'experimentació a la natura. D'aquesta manera, promocionem que es duguin a terme iniciatives per tal de posar en valor la flora i fauna actual i per augmentar la biodiversitat. També intentem que aquestes es realitzin per part d'escoles, col·lectius o entitats, que se'n facin responsables i puguin fer un seguiment, esdevenint recursos d'aprenentatge.

Promocionem que es duguin a terme iniciatives per tal de posar en valor la flora i fauna actual i per augmentar la biodiversitat.

Per exemple, l'Aula disposa de 3 hotels d'insectes (construïts per les escoles que tenen hort a l'equipament i per una de les AMPES), tenim una espiral d'aromàtiques creada pel col·lectiu Permacultura Barcelona, disposem de diverses caixes niu d'ocells i ratpenats, menjadores d'ocells, diverses parcel·les d'horta gestionades per escoles i d'aquí molt poquet farem un tractament experimental basat en trampes físiques per controlar la plaga de la processionària...

Com treballeu?

La SCEA, com a entitat gestora, és l’encarregada de dinamitzar de manera comunitària l’espai així com de posar a la seva disposició el coneixement i l’experiència acumulats en el camp de l’educació ambiental. La presa de decisions es du a terme de manera consensuada pel grup de treball de Turull, format per socis i sòcies de l'entitat de forma voluntària, sempre en estreta col·laboració amb els col·lectius que tenen projectes permanents a l’equipament, el veïnat i tenint presents les opinions de les persones usuàries.

El document estratègic que marca el rumb a seguir és el Projecte Educatiu de l'equipament, que es va crear participadament integrant l'encàrrec del Districte de Gràcia, les necessitats i desitjos del veïnat, les visions dels col·lectius amb projecte permanent a l'espai i les línies de treball de diversos programes municipals i documents marc de referència.

L’Aula Ambiental Bosc Turull és el primer equipament ambiental amb el model de gestió cívica o comunitària.

Aquesta manera de treballar ve implícita amb el tarannà de la SCEA i amb el tipus de conveni que es va signar, de gestió cívica, un instrument de participació ciutadana pel qual s’atribueix a una entitat sense ànim de lucre la gestió d’activitats, equipaments i serveis municipals, susceptibles de gestió indirecta. A la ciutat de Barcelona hi ha diferents exemples d'equipament amb aquest model de gestió: l'Ateneu de Nou Barris, la Casa Orlandai, l'Ateneu Harmonia de Sant Andreu o La Farinera del Clot, entre d’altres. L’Aula Ambiental Bosc Turull és el primer equipament ambiental amb el model de gestió cívica o comunitària.

Des de l’Aula es treballa sota criteris d’horitzontalitat i transparència. També traspuen altres valors que es viuen i s’apliquen de forma transversal com la diversitat, la intergeneracionalitat, la perspectiva de gènere, l'economia social i solidària i la justícia social i climàtica.

En què consisteix l’educació ambiental i quina és la seva finalitat?

L’educació ambiental és una eina per promoure consciència, aprendre valors, coneixements i destreses, així com adquirir experiència i determinació per tal d’actuar individual i col·lectivament en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs. Eduquem per a l'acció, per a formar una ciutadania crítica capaç de donar resposta als conflictes socioambientals.

Aquest és un equipament que s’ha creat fruit de les reclamacions veïnals i les entitats locals. Quina és la seva història?

Sí, l’any 2001 el Districte de Gràcia compra la finca privada fruit d’una llarga reivindicació del veïnat i les entitats locals per a la recuperació d’espais verds i d’ús comunitari al barri. Un cop la finca passa a ser propietat municipal, al 2003 s'equipa amb l’Hort Turull (16 parcel·les que passen a formar part de la Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona). Entre els anys 2010 i 11 s’executa el projecte d’obres de remodelació i condicionament de l’espai. A partir d’aquí, es reactiva l'activitat que s’estava duent a terme i l’espai comença a acollir nous projectes impulsats per entitats i col·lectius veïnals, escoles del barri i persones a títol individual. A l'estiu del 2014, la SCEA i el Districte de Gràcia signen un conveni de gestió cívica per tal que l'entitat sigui l'encarregada de dinamitzar l’equipament, potenciant la dinàmica actual, creant xarxes de treball col·laboratiu i promovent la participació del veïnat.

Quines activitats programades teniu per aquest trimestre?

Per aquest hivern tenim jornades col·lectives de manteniment del bosc, com la que farem aquest proper dissabte dia 4 per controlar la plaga de la processionària del pi. També farem itineraris urbans de natura resseguint els turons verds de la ciutat (des del Putxet fins al Turó de la Peira) i farem una sessió per aprendre què són els jardins de papallones i com fer-ne un al nostre balcó o jardí de l'escola. En la línia d'educació, presentarem una de les activitats autoguiades que s'ofereixen perquè les escoles i grups puguin venir a realitzar-la a l'Aula i farem diverses sessions per a professorat sobre land art. Per tal de viure la natura a través de tots els sentits farem un bany de bosc per l'equipament i l'entorn proper, farem una nit d'astronomia on ens enfilarem a la "Muntanya Pelada" per contemplar el cel d'hivern, durem a terme una sessió per introduir-nos al dibuix naturalista i ens sumarem a la celebració del Dia Mundial de la Dona recordant les trementinaires i fent una sessió de reconeixement de plantes remeires i elaboració de preparats naturals per fabricar-nos una farmaciola natural de la dona. També hi haurà espai per aprendre en família els secrets del compostatge i per inspirar-nos amb una taula rodona d'experiències locals transformadores després de la projecció de la pel·lícula Demain.

Comentaris

Hola!

Som de Taller de taller i voldríem venir a fer una activitat. Seríem 10 nens i dues monitores, que estem realitzant un taller creatiu i artístic del 4 al 8 de setembre pels matins.

Necessitaríem posar-nos en contacte per saber preus, informació pràctica, disponibilitat,...

Moltes gràcies

Taller de Tallers

info@tallerdetallers.com

susanapueyocuesta@gmail.com

Susana Pueyo

655961750

Afegeix un comentari nou