De vacances amb les entitats ambientals

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

De vacances amb les entitats ambientals

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Les vacances d'estiu són un moment de l'any en el qual enfortim la nostra connexió amb la natura. De la mà de les entitats ambientals es poden apreciar els valors dels espais naturals, i conèixer la tasca de les oeneges a Catalunya.

Les entitats ambientals esdevenen guies privilegiats a l'hora d'explicar el territori que visiteu. Us presentem algunes propostes.

A la muntanya

1. Amb l'Associació Cea Alt Ter al Ripollès

Al Ripollès l'Associació Centre d'Educació Ambiental Alt Ter proposa excursions amb burricleta a través de la Ruta del Ferro, una via verda de 12 Km, coneixent les aus i els paisatges del Pirineu Oriental. La iniciativa forma part d'Arrèlia, la proposta d'ecoturisme amb entitats ambientals de custòdia. L'Associació CEA Alt Ter és una associació sense ànim de lucre dedicada a l'educació mitjançant el coneixement de l'entorn natural i del patrimoni històric i social, així com la seva recuperació, conservació i difusió. De la mà de guies experts de l'Associació descobrireu els tresors de la natura que amaguen les seves muntanyes, les aus que habiten en aquest territori i l'Ecomuseu del Molí Petit.

2. Amb la Fundació Projecte Miranda al Pla d'Orri

Al Pla d'Orri trobareu la Fundació Projecte Miranda, fundació sense ànim de lucre creada l'abril de 2008 i dedicada a la difusió del coneixement, la comprensió i el respecte pel cavall, la terra, el medi rural i la natura. Organitzen camps de treball per a nois i noies de 12 a 17 anys, però també podeu visitar la finca i conèixer el projecte. La finca del Pla de l'Orri ha estat declarada refugi de fauna salvatge, donada la gran biodiversitat d'espècies animals i vegetals que hi viuen: cérvols, cabirols, isards, guineus, àligues, voltors (trencalòs i voltor negre), mallerengues, i el gall fer, espècie en perill d'extinció.

3. A Les Planes de Son amb la Fundació Catalunya La Pedrera

MónNatura Pirineus és un dels espais de la Fundació Catalunya La Pedrera. Es troba a les Planes de Son, a les Valls d'Àneu, al Pirineu. Es tracta d'un espai natural protegit per la Fundació, en el qual es pot realitzar visites guiades de natura, conèixer la fauna i realitzar diverses activitats en clau naturalística. Tenen propostes específiques per a infants, joves, famílies i sèniors.

4. Als boscos del Pirineu amb l'Associació Boscos de Muntanya

Boscos de Muntanya és una entitat que des de fa 10 anys promou el coneixement del Pirineu a través de la vivència. Organitzen cada any estades de voluntariat ambiental als boscos d'1 setmana, per a adults, amb l'objectiu d'aprendre a tenir cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya, mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació.

5. Al Pallars Sobirà amb l'Associació Obrador Xisqueta

També al Pirineu podeu visitar l'Associació Obrador Xisqueta, associació sense afany de lucre al Pallars Sobirà i un del projectes sorgits de l'Associació Rurbans. Té per objectiu la preservació de l'ovella xisqueta, raça autòctona del Pirineu, i sobre tot la valorització dels productes elaborats al territori, fomentant una compra conscient on el consumidor sigui co-responsable del desenvolupament del territori, de la generació d’una economia de petita escala, sostenible, amable i tot això generant una riquesa social i econòmica sorgida del què ja tenim. Podeu apropar-vos a conèixer el projecte, viure experiències autèntiques entorn els pastors, els ramats i la llana Xisqueta i fins i tot adquirir algun dels jerseys que n'elaboren amb la llana. Consulteu les Vivències Xisqueta.

6. A la muntanya d'Alinyà amb la Fundació Catalunya La Pedrera

La Muntanya d’Alinyà és un escenari i refugi d’espècies emblemàtiques com l’isard o el gall fer. L'Espai Natura Muntanya d’Alinyà de la Fundació Catalunya La Pedrera es troba als Prepirineus catalans i és l’única regió d’Europa on nidifiquen i s’observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent: voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany. Durant l'estiu es pot participar en un programa de voluntariat ambiental amb els voltors, o bé gaudir de les activitats guiades a l'espai.

A la costa

7. A la platja de Tamarit amb l'Associació Mediambiental La Sínia

La desembocadura del riu Gaià és un espai privilegiat, declarat Reserva Natural de fauna salvatge per la seva riquesa faunística. Destaca per la gran quantitat de petits ocells que viuen a la zona. En aquest espai s’hi ubica l’Hort de la Sínia, una finca agroecològica situada a les hortes de Tamarit, on es conreen verdures, hortalisses, plantes aromàtiques... També s’hi troba l’Espai Essència, un oasi de pau i benestar per despertar tots els sentits.

L’Associació Mediambiental La Sínia proposa una experiència en aquest espai, en el marc del projecte Arrèlia. Una part dels ingressos d’aquesta proposta van destinats al manteniment del centre de cria de tortuga de terra (“Testudo hermani”) de l’Hort de la Sínia. Es tracta d’una sortida dedicada a conèixer l’Espai Natural protegit de la desembocadura del riu Gaià - Platja de Tamarit, la flora i fauna autòctona, així com els diferents impactes ambientals de la zona. També es podran conèixer els projectes duts a terme per la recuperació i conservació de l’entorn natural des de l’Associació. A l’Espai de Benestar Essència es podrà triar un circuit a realitzar entre banys de fang, banys aromàtics o banys de peu. I per finalitzar, un dinar amb productes ecològics de temporada a l’ombra del lledoner de les bruixes.

A banda d’aquesta proposta, cada darrer diumenge de mes pots visitar les platges de Tamarit amb els experts de l’Associació Mediambiental de la Sínia, per conèixer els valors naturals de la platja. Durant l’estiu hi ha visites programades el 31 de juliol, el 28 d’agost i el 25 de setembre.

8. A l'Empordà amb la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden)

La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura) és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1980. Des de fa alguns anys treballa per promoure bones pràctiques agràries sostenibles a l’Empordà mitjançant acords de custòdia agrària. En el marc del projecte Arrèlia, l’entitat ambiental proposa passar un cap de setmana a la finca en custòdia de de Can Torres, ubicada al cor de l’Albera, on elaboren vi des de fa 4 generacions. Molt a prop de les vinyes i de les cabanyes de pedra seca, hi ha la presència de dòlmens i menhirs d’uns 5.000 anys d’antiguitat. En aquest entorn també s’hi troba l’estany de la Gutina. La proposta es complementa amb la visita al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (obert de març a octubre). De la mà dels propietaris de la finca, la Bàrbara i en Joan Carles, coneixereu les seves vinyes centenàries de garnatxa que conviuen amb la tramuntana i el procés d’elaboració del vi, amb l’oportunitat d’adquirir- ne.

9. Navegant pel Maresme amb Submon

Si estiu i mar són sovint sinònims, poder conèixer el mar amb els especialistes de Submon és una opció privilegiada. Submon és una entitat dedicada a la realització de projectes i estudis en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí. A bord d’un veler es pot navegar pels canyons del Maresme acompanyats d’experts marins. Amb aquesta proposta, vinculada amb el projecte Arrèlia, estareu donant suport als projectes de custòdia marina que impulsa l’entitat amb la finalitat de protegir la zona i la fauna que hi habita.

El Mar Mediterrani és una zona de residència i alimentació de moltes espècies de fauna marina, com els dofins, catxalots i caps d’olla entre altres. Durant la sortida es podran realitzar diferents activitats destinades a l’estudi de les especies de cetacis que habiten en aquesta zona i participar de forma activa i directe en les tasques de navegació, coneixent quines son les bones pràctiques a l’hora d’acostar-se als animals marins. Es tracta d’una experiència que permet participar d’activitats marítimes com la navegació recreativa, i alhora conèixer el valor ecològic de la zona marina, que es podrà escoltar amb un hidròfon.

10 . La Reserva Natural de Sebes i el meandre de Flix amb el Grup de Natura Freixe

El Grup de Natura Freixe és l’entitat ambiental que us pot acompanyar a la visita de la Reserva Natural Sebes i el meandre de Flix, per apreciar la biodiversitat i conèixer els valors naturals del Riu Ebre. Les cigonyes, els cavalls de Camarga i les oliveres centenàries de Mas Pitoia, són alguns desls valors d’aquest espai, gestionat per l’entitat ambiental des del 1999. L’entitat també té un proposta ecoturistíca en el marc del projecte Arrèlia.

11. A la Reserva Natura de Riet Vell amb Seo Bird Life

Riet Vell és un projecte demostratiu de desenvolupament sostenible que SEO/BirdLife ha establert al Delta de l'Ebre, que consisteix en reunir l'agricultura ecològica de l'arròs i la recuperació dels hàbitats naturals de zones humides, amb criteris d'investigació aplicada. Aquestes pràctiques permeten afavorir les espècies protegides, el manteniment de la qualitat ambiental i el paisatge, el desenvolupament rural i el turisme ecològic. Realitzen programes específics de recerca, conservació i difusió. Es pot participar en el programa de voluntariat amb llargues estades, o bé col·laborar amb els esdeviments puntuals organitzats per difondre els valors de l'espai i de les pràctiques agrícoles tradicionals. També es poden concertar visites guiades a reservarietvell@seo.org

12. A MónNatura Delta amb la Fundació Catalunya La Pedrera

MónNatura Delta de l'Ebre és un espai de la Fundació Catalunya La Pedrera pensat per entendre i gaudir la màgia del Delta. La Fundació ha restaurat els terrenys de les antigues salines de la Tancada, amb una superfície de 41,2 hectàrees, posant en relleu el valor mediambiental de la zona. La sal i les salines, les arts de pesca tradicionals com el rall, el gànguil, el bussó, el gamber i el tresmall, o les barques de perxar, i l'observació d'ocells són els principals elements per visitar i entendre l'espai, de gran riquesa en biodiversitat.

13. Xatrac i el secrets del mar a Lloret de Mar

Si esteu a LLoret de Mar, podeu visitar l’entitat ambiental Xatrac a la Casa del Mar, i apreciar els valors naturals de la platja de Fenals amb ells. L’entitat organitza estades naturalistiques per a nois i noies . També podeu col·laborar com a voluntaris o voluntàries ambientals en alguna de les neteges, a la platja o sota el mar, que l’entitat organitza durant l’estiu.

14. A la platja de Torredembarra amb el Gepec

El dia 7 d'agost, es pot col·laborar com a voluntaris i voluntàries ambientals amb el cens de lliri de mar organitzat pel Gepec, Grup de Protecció dels Ecosistemes Catalans, a la platja de Torredembarra. Mitjançant el cens es pot fer el seguiment d'aquesta espècie "Pancratium maritimum" capaç de viure a la sorra de la platja, aprofitant el moment de floració, i recollint dades molt valuoses per la seva conservació. Al mateix temps es pot donar-la a conèixer i ajudar a crear consciència de la seva importància en l'ecosistema de la platja per tal que sigui respectada.

15. L'Ametlla de Mar i els Ports de Beseit amb Graëllsia

Si esteu a la zona de l'Ametlla de Mar, contacteu amb l'entitat ambiental Graëllsia per conèixer el seu programa de voluntariat ambiental, els seus espais de custòdia o les seves sortides per apreciar els valors naturals de les platges de l'Ametlla, les oliveres mil·lenàries o als Ports.

Afegeix un comentari nou