Àmbit de la notícia
Ambiental

#DeixemHo: Un pas endavant cap al nou model de consum conscient i responsable

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La campanya #DeixemHo s'ha desplegat per la zona de l'Eixample Nord de Barcelona i ha organitzat diferents accions per conscienciar les veïnes i crear aliances.
    La campanya #DeixemHo s'ha desplegat per la zona de l'Eixample Nord de Barcelona i ha organitzat diferents accions per conscienciar les veïnes i crear aliances.
  • L'objectiu principal de la campanya és apropar a la població els valors del comerç responsable, per tal de potenciar els canvis en el model de consum.
    L'objectiu principal de la campanya és apropar a la població els valors del comerç responsable, per tal de potenciar els canvis en el model de consum.
  • Les entitats del tercer sector i les administracions duen a terme acciones per reduir el malbaratament alimentari.
    Les entitats del tercer sector i les administracions duen a terme acciones per reduir el malbaratament alimentari.

El grup cooperatiu ECOS i Opcions, amb la col·laboració d’altres entitats, treballen en aquesta campanya, per assolir canvis de consum dins del mercat social i potenciar l'economia social i solidària.

A poc a poc, la transformació del model de consum va agafant força dins la societat, cada cop més informada, conscienciada i sensibilitzada sobre els mètodes a seguir per teixir un futur sostenible i verd, i que beneficiï el comerç local i de proximitat. No obstant això, encara queda camí per recórrer i treballar. “Els últims mesos hem notat un alentiment a l'hora de generar canvis de consum. És veritat que són processos lents, que han de generar confiança i que es basen molt en l’empatia”, destaca Gerard Pijoan, coordinador d’Opcions.

Un dels detalls que des de la cooperativa han detectat en aquest àmbit és que el discurs emprat sobre l’economia social i solidària i les alternatives al model de consum no acaben d’arribar a la ciutadania, per la utilització d'un llenguatge tècnic i poc proper. A partir d’aquí, i amb l’objectiu de continuar treballant en aquesta línia, juntament amb el grup cooperatiu ECOS, van decidir actuar a través d'accions focalitzades als barris de la Dreta de l’Eixample de Barcelona, a la Sagrada Família i el Fort Pienc.

En aquesta direcció va néixer la campanya #DeixemHo, que pretén crear aliances amb el comerç de proximitat per fer realitat un gran mercat social a l’Eixample Nord. “Creiem que aquest tipus de comerç és un dels agents econòmics que fa comunitat i barri, i és un dels grans reptes que tenim”, explica Pijoan. La campanya té la seva base en la quotidianitat, i és per aquest motiu que cerca jugar amb el paral·lelisme de les relacions personals tòxiques.

Crear i enfortir la xarxa entre els comerços del barri

Una de les accions principals que estan treballant és una dinàmica per potenciar els comerços de proximitat de la zona. La propietària o treballadora de la botiga en qüestió ha de repartir una postal a cada client que compra, i al darrere d’aquesta hi ha una recomanació d’un altre establiment del barri. Si la veïna visita el comerç recomanat i li deixa la postal, entra en un sorteig d’una panera de productes valorada en cent euros.

“Tenim un mapa amb tots els locals que s’han unit, ben aviat arribarem als quaranta. L’objectiu és assolir els cinquanta. Aquesta acció és una manera de crear xarxa i donar a conèixer les possibilitats que hi ha a la vora de casa, perquè es pugui acabar fent un canvi de consum. Pensem que és important que els comerços locals facin pinya, també”, explica el coordinador d’Opcions.

A més, diferents centres cívics i entitats de la zona que han col·laborat en el projecte, compten amb postals informatives de la campanya per repartir. Aquesta tasca no és nova per a la cooperativa, ja que Opcions va ajudar a realitzar una guia, juntament amb l’organització Pam a Pam. El resultat és un mapa que contempla tots els districtes de Barcelona i hi apunta els comerços de proximitat. També s’hi descriuen els requisits perquè un establiment pugui entrar a la guia i, per tant, ser considerat un establiment conscient, social i solidari.

Un ampli ventall d’accions presencials per desplegar la sensibilització

Per altra banda, s’han organitzat un seguit d’accions i trobades presencials emmarcades en la campanya. Des del mes d’octubre, s’han dut a terme activitats com el ‘Mercat sense diners’ i una ruta de l’economia social i solidària teatralitzada amb pica-pica, entre d’altres. El dissabte 11 de novembre se celebra el ‘Mercat de Pagès Fort Pienc’, arran d’una col·laboració d’Opcions amb la xarxa de consum responsable.

Serà a la plaça André Malraux, de 10 h a 14.30 h. “Un dels fets que vam veure potencialment sinèrgics va ser aquesta aliança amb els mercats de pagès. A aquests, hi acudeixen persones amb una sèrie de valors socials, ambientals i de proximitat, i són espais on es troben productes principalment frescos. És una oportunitat per informar la ciutadania sobre aquestes alternatives de consum que volem potenciar”, diu Gerard Pijoan.

A més, afegeix que l’objectiu principal de l’acció és proporcionar un enllaç entre les cooperatives de consum i els mercats de pagès, per tal que aquests puguin oferir productes complementaris que, normalment, no estarien a la venda, però que encaixen amb el sentit de proximitat i sostenibilitat que motiva la campanya #DeixemHo.

En aquesta ocasió, hi participarà una cooperativa de productes de neteja de la llar a granel. Un cop utilitzats, la idea és que els envasos es puguin retornar al mercat de pagès per tal que es reutilitzin. Durant els dies anteriors, les persones interessades podran fer comandes, que es podran recollir al mateix mercat, sense costos afegits.

Com a conclusió, des d’Opcions detallen l’avantatge d’haver treballat juntament amb altres entitats, ja que els ha permès abordar la feina des d’una dimensió comunitària i arribar a més persones. El projecte ha estat finançat per una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona. “Valorem que hi hagi polítiques públiques encaminades a enfortir aquesta mena d’accions”, finalitza Pijoan.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari