10 consells bàsics per evitar que els animals tinguin un cop de calor

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Gat descansant a l'ombra. Font: Llicència CC (Pexels)
Cal que els animals puguin gaudir d'espais d'ombra i ventilats a les llars. Font: Llicència CC (Pexels)
Gos remullant-se. Font: Llicència CC (Pexels)
Passeja el teu gos durant les hores del dia en què les temperatures siguin més baixes. Font: Llicència CC (Pexels)
Ocell bevent aigua. Font: AdobeStock
FAADA recomana deixar recipients amb aigua per als animals urbans i silvestres. Font: AdobeStock.

10 consells bàsics per evitar que els animals tinguin un cop de calor

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

Els animals de companyia pateixen la calor tant o més que nosaltres i no tenen els mateixos mecanismes, com la suor, per fer baixar la temperatura del cos. Per això, cal estar atentes ara que les altes temperatures estan a l'ordre del dia.

Amb l'arribada de les altes temperatures, les administracions i els mitjans de comunicació comencen a recordar-nos, un any més, les recomanacions perquè la calor ens afecti el menys possible. Nosaltres també ens sumem a aquests advertiments i hi afegim una altra perspectiva: la dels animals. Què hem de fer perquè la nostra mascota no pateixi un cop de calor? Quines indicacions hem de tenir en compte per fer que l'animal estigui més fresc?

En aquest article recollim els consells que proporcionen des de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), una entitat sense ànim de lucre que des de l'any 2004 promou el respecte cap als animals des dels vessants social, legal i educatiu per fer que es respectin i es garanteixin els drets dels animals.

  • Dona-li aigua fresca i neta i fes que estigui en un espai ventilat

Si bona part del dia ets fora de casa per anar a treballar, no surtis sense abans haver preparat un bol amb aigua perquè la teva mascota es pugui anar hidratant de tant en tant. És important que aquesta sigui fresca i neta i, sobretot, quan tornis, assegura't de reomplir-li o canviar-li. Tingues en compte que l'espai ha de tenir una bona ventilació, com ara amb finestres obertes fent passar corrent d'aire, amb ventilador, amb aire condicionat o a l'ombra.

  • Fes atenció als animals més vulnerables

Ens referim als més grans d'edat o els que tenen sobrepès. La FAADA posa d'exemple els gossos braquicèfals, aquells amb la cara xata que tenen obstruïdes les vies respiratòries superiors, com els buldogs anglès i francès o els carlins. També pateixen braquicefàlia els gats perses. Amb tots ells, cal extremar les precaucions i estar-hi més al cas per no patir ensurts.

  • Redueix la seva activitat física

De la mateixa manera que als humans ens diuen que no hem de fer exercici a l'aire lliure quan pica més el sol, els animals tampoc. Si ets d'aquelles persones que surt a córrer amb el gos, és primordial evitar els moments de més calor, ja que pot ser realment perillós i pot acabar amb un cop de calor (tant tu com l'animal).

  • Procura no sortir a passejar a les hores centrals del dia

Relacionat amb el punt anterior, treu la teva mascota al carrer quan la calor hagi afluixat per evitar que es produeixin casos de cremades als coixinets que protegeixen les plantes de les potes. Com a recomanació, porta una ampolla d'aigua, que et servirà per a un doble objectiu: que l'animal begui i remullar les seves potes.

  • Vigila que no li toqui gaire el sol directament

Una altra de les conseqüències negatives que comporta l'exposició directa del sol són les cremades a la pell. El seu pèl pot protegir-los mínimament, però els que estan més exposats són els animals amb el pelatge blanc -o clar- i curt. Per prevenir, existeixen cremes solars específiques per als animals.

  • Dona-li el menjar quan faci menys calor

En els dies amb les temperatures altes, les mascotes tendeixen a menjar menys, ja que no es mouen tant i no gasten tanta energia. Tanmateix, t'has d’assegurar que l'animal ingereix la seva quantitat recomanada i, per això, el consell és evitar donar-li el menjar quan la calor sigui forta i fer-ho en altres moments del dia, com al matí o al vespre.

  • Passa-li el raspall per treure-li els pèls morts

Raspalla la teva mascota amb més freqüència per anar traient els pèls que deixa anar. Per altra banda, encara que pugui semblar contradictori, no s'ha de tallar el pelatge massa curt, perquè és precisament el pèl el que els protegeix de la calor.

  • No el deixis mai sol dins d’un vehicle

Ni amb les finestres obertes ni a l'ombra. En cap cas has de deixar un animal sol dintre d'un cotxe. A l'interior d'un vehicle a l'estiu es poden registrar temperatures molt perilloses i que en qüestió de minuts poden ser mortals, ja que la carrosseria absorbeix la calor. Hi ha dades que estimen que es poden arribar fins als 80 °C. Si ara per vacances tens planejat fer un viatge llarg, la recomanació és la mateixa que per als humans: parar cada dues hores, més o menys, per refrescar-se i donar-li aigua a l'animal.

  • Deixa un recipient amb aigua per als animals urbans i silvestres

Més enllà dels animals de companyia, la FAADA recorda també que cal pensar amb aquells animals que viuen a la ciutat i al bosc, com ara petits ocells. Així, aconsella deixar a l'ombra aigua en un recipient que no sigui gaire fondo per "evitar accidents i protegir els animals petits" i que estigui fet d'un material poc relliscós, com el fang.

  • Visita el veterinari en cas de símptomes greus

Si sospites que la teva mascota està patint un cop de calor, posa't en contacte immediatament amb el seu veterinari. Els símptomes més habituals són: estar més cansat que de costum, tenir genives molt vermelles, salivar més del compte, tenir diarrea i tenir convulsions.

Afegeix un comentari nou