El Parlament Europeu investigarà i debatrà la MAT de la Selva
Comparteix
La Comissió de Peticions del Parlament Europeu admet la denúncia de la plataforma No a la MAT Selva pels diversos incompliments de la legislació europea comesos al projecte del ramal i subestació de 400 kV de Riudarenes.
Nou pas endavant per a la derogació del projecte de la línia MAT a la Selva, un procés que, tal com assenyala Xavi Amat, portaveu de la plataforma No MAT a la Selva, "es tracta d'una lluita de llarg recorregut". I és que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha admès la petició que va fer la plataforma, el passat mes de juny, a causa dels diversos incompliments de la legislació europea comesos al projecte del ramal i subestació de 400 kV de Riudarenes. Com a resultat, el Parlament Europeu investigarà i debatrà la MAT de la Selva.
L'ens europeu encarregat de gestionar aquesta petició de denúncia, ha sol·licitat a la Comissió Europea que realitzi una investigació de diversos aspectes del problema a partir de la documentació presentada per la plataforma. Alhora, la Comissió de Peticions del Parlament Europeu específica que remet aquesta informació al Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu per tal d'incloure-la a l'agenda de debat.
Des de la plataforma reaccionen molt positivament davant aquesta nova porta que s'obre que permetrà investigar un projecte "sobredimensionat i despòtic", tal com sempre han denunciat des de la plataforma. La Diana Bacanu, membre de No a la MAT Selva, admet que es tracta d'"una bona notícia" que el Parlament s'interessi per les vulneracions de la directiva europea dels projectes del ramal i subestació de la MAT a la Selva.
ÚLTIMA HORA:
— No a la Mat - Selva (@NoalaMatSelva) October 27, 2022
El Parlament investigarà i debatrà la MAT de la Selva @EUparliament
Admet la petició de la Plataforma denunciant les vulneracions de @mitecogob de les directives EU
Info: https://t.co/pIvGTVLNNS@QuimTorraiPla @TeresaJorda @abarnadas @Teresaribera @JuntsEU
"Desitgem que provoqui que finalment el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), responsable de l’obra, escolti al territori i estudiï les alternatives proposades pels ajuntaments, Diputació i Generalitat de Catalunya, i derogui definitivament el projecte", manifesta Bacanu.
Unitat dels agents implicats
Tal com assenyalen des de la plataforma No MAT a la Selva, aquesta bona notícia arriba en un moment de gran unitat entre els agents implicats que lluiten per derogar el projecte. Així, la resposta europea coincideix amb la carta que van enviar set eurodiputades catalanes, dels grups del PSC, ERC, Junts, i en Comú podem, dirigida a la comissaria d'Energia, Kadri Simson. En ella es denuncien les vulneracions de la legislació europea comeses al projecte i s'inclou l'estudi que demostra que el ramal no és necessari.
Aquest estudi del CILMA de la Diputació de Girona, conjuntament amb altres informes del Col·legi d'Enginyers per la Generalitat de Catalunya, va ser precisament el que va motivar, aquest estiu, que el Parlament de Catalunya i la Diputació de Girona, aprovessin una resolució demanant la derogació definitiva del projecte. Es tractava d'un acord "històric" que donava peu al MITERD a moure fitxa. La resposta, però, encara no ha arribat, i l'obra segueix en la planificació, prevista per l'any 2024.
Afegeix un nou comentari