Àmbit de la notícia
Ambiental

Els beneficis de reutilitzar ampolles de vidre en el sector vitivinícola

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El projecte reWINE ha analitzat com serien els diferents processos de reutilització d'ampolles de vidre del sector vitivinícola català.
    El projecte reWINE ha analitzat com serien els diferents processos de reutilització d'ampolles de vidre del sector vitivinícola català. Font: Llicència CC Unsplash
  • Un dels resultats en termes de petjada de carboni i sostenibilitat ha estat que reutilitzar una ampolla vuit vegades, estalvia crear-ne una de nova.
    Un dels resultats en termes de petjada de carboni i sostenibilitat ha estat que reutilitzar una ampolla vuit vegades, estalvia crear-ne una de nova. Font: Llicència CC Unsplash
  • S'ha aconseguit recuperar gairebé vuitanta-tres mil ampolles i s'han estalviat trenta-quatre tones de residus gràcies a la reutilització.
    S'ha aconseguit recuperar gairebé vuitanta-tres mil ampolles i s'han estalviat trenta-quatre tones de residus gràcies a la reutilització. Font: Llicència CC Unsplash

El projecte reWINE, en el qual participen Inèdit i Rezero, analitza la reducció de la generació de residus i el consum energètic dels processos de reutilització per demostrar-ne els clars avantatges.

Cent quaranta-set milions d’ampolles de vi són les que es consumeixen anualment a Catalunya, de les quals el 43% no es reciclen. L’impacte de fabricar una ampolla de vidre és exponencialment negatiu, ja que entre el 60 i el 70% de la petjada de carboni d’un vi es troba en la producció de les mateixes ampolles d’un sol ús. Aquestes dades són extretes dels resultats del projecte reWINE, impulsat pel Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, la fundació Rezero, l’estudi d’ecoinnovació estratègic Inèdit i l’Agència de Residus de Catalunya.

El projecte ha treballat en una prova pilot, amb una durada de quatre anys, en la qual les hipòtesis principals que volien provar eren la reducció de la petjada de carboni que presenta la reutilització en el sector vitivinícola català, a més de la reducció del consum energètic i la generació de residus.

A més, també calia examinar la viabilitat econòmica d’instaurar un sistema de reutilització. “El que fèiem era agafar les ampolles, rentar-les, reutilitzar-les i tornar a envasar el vi per llençar-les al mercat”, destaca Carles Gasol, soci fundador d’Inèdit.

Reduir la petjada de carboni i aconseguir viabilitat econòmica

“Un dels objectius era reutilitzar cent mil ampolles de vidre. Amb l’actualitat que tenim al sector vitivinícola totes són diferents, no tenim una ampolla homogeneïtzada”, explica Gasol. Els resultats del projecte mostren que, finalment, gairebé vuitanta-tres mil ampolles van ser reutilitzades gràcies als cinc escenaris de recollida, rentat i reutilització que es van testar durant el projecte. Aquesta xifra representa que s’han evitat fins a trenta-quatre tones de residus de vidre.

Pel que fa a la petjada de carboni i la sostenibilitat, el soci fundador d’Inèdit plasma que el resultat de reutilitzar una ampolla vuit vegades és igual a deixar de produir una nova. És a dir, es van estalviar més de cent setanta mil quilos de diòxid de carboni. “L’estalvi en la petjada de carboni és comparable al que es genera de transportar una ampolla des de Catalunya a Alacant per rentar-la”, destaca el soci fundador d’Inèdit.

Aquest fet trenca amb la idea que la reutilització ha de ser local. Com bé detalla Carles Gasol, si cada denominació d’origen catalana comptés amb una planta de rentatge, es podrien reutilitzar totes les ampolles consumides a Catalunya.

La viabilitat econòmica va ser positiva en la majoria dels escenaris, ja que es va aconseguir igualar el cost. “Hem de tenir en compte que el preu de l’ampolla de vidre s’ha duplicat, de vint cèntims ha passat a quaranta o quaranta-dos”, detalla Carles Gasol.

Els escenaris analitzats

Diferents bodegues i cellers amb plans de descarbonització i amb objectius de reducció de petjada de carboni també han impulsat el projecte. Per exemple, Cellers Torres, la Cooperativa Falset Marçà i el celler La Vinyeta, entre altres.

En el cas de Cellers Torres, es va decidir que recollirien totes les ampolles de vidre utilitzades als restaurants, hotels i càterings que serveixen. Les investigadores del projecte reWINE eren les encarregades de recollir-les del celler per enviar-les a la planta de rentat, situada a Sant Sadurní d’Anoia.

La Vinyeta va optar per un procés semblant, de recollida als restaurants que serveixen, però van incloure un punt de distribució al magatzem de la carnisseria de la qual disposen per després fer un procés de logística inversa omplint un camió cap al celler de nou.

La Cooperativa Falset Marçà va col·laborar amb Veritas. Per cada ampolla de vidre que es comprava, a vint cèntims, si el client la retornava, recuperava els diners. El mateix supermercat les traslladava a un magatzem logístic on reWINE les anava a recollir. Ametller Origen també va participar en el projecte, en col·laboració amb les deixalleries municipals. Si el client tornava l’ampolla a la deixalleria, també se li tornaven els diners.

Finalment, el negoci manresà Vins Pravi, el qual compta amb una planta de rentat al celler, van aconseguir produïr un gran nombre d’ampolles reutilitzades.

Els beneficis de la reutilització

“El gran resultat del reWine és que ens ha generat molta informació per redactar la nova llei de residus de Catalunya”, explica Carles Gasol. La nova legislació ja compta amb objectius de reutilització: un 25% de les referències que es venguin a supermercats de més de quatre-cents metres quadrats, hauran de ser reutilitzades. “És una aposta obligatòria, no un fet de valor afegit”, afegeix Gasol.

L’altre vessant per la qual treballen des de reWINE és un pla de viabilitat i negoci perquè empreses gestores de residus o equips especialitzats en plantes de rentat comencin a desenvolupar aquesta realitat, per tal de distribuir-la i aplicar-la a les denominacions d’origen de Catalunya.

“Se’ns ha posat en una posició en la qual podem assessorar el sector de l’aigua, refrescos, cerveses… aquestes lleis han fet que tot el sector de begudes s’activin per la reutilització”, destaca Gasol.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari