Els nostres veïns falcons

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els nostres veïns falcons

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

La ciutat és un hàbitat de convivència en el que compartim espai les persones però també altres espècies. Ara mateix els nostres veïns falcons estan preparant els seus nius per a les seves postes.

El falcó pelegrí s’hi troba bé amb la vida urbana. Els hi agraden els edificis alts, amb forats i entrants on poder-se amagar i amb bones vistes per a poder controlar els coloms, un dels seus àpats preferits. Hi ha nombroses referències històriques de la seva presència a les torres d'emblemàtiques esglésies barcelonines, com Santa Maria del Pi, Santa Maria del Mar o la Sagrada Família.

En els darrers anys els moderns edificis alts com els de Francesc Macià, l’Hotel Princesa Sofia, o recentment l’Hotel Ibis d'Heron City, s'han afegit a les velles torres com a espais d'interès pels falcons. Les llums nocturnes de la ciutat els ajuden a trobar aliments, i el fet d'estar en rutes migratòries els posa a l’abast un variat menú.

Galanthus i la Biodiversitat Urbana

L’associació Galanthus treballa per potenciar la biodiversitat a la ciutat, amb projectes sobre orenetes, ratpenats, eriçons, musaranyes, amfibis, rèptils, gralles i falciots. Un dels projectes que impulsen és el dels Falcons Urbans, en col·laboració amb l’empresa Thalassia Estudis Ambientals, responsable del projecte de reintroducció.

Per conèixer el dia a dia dels exemplars, saber quines estratègies hi ha per afavorir la presència d’aquestes espècies a la ciutat, i col·laborar com a voluntari, podeu seguir la pàgina de facebook de "Falcons urbans", mantinguda per tots dos.

Els darrers dies, les parelles residents a Barcelona estan en període de reproducció, així que s’espera la posta d'ous a mitjans de març i poder identificar els pollets un mes més tard. És especialment important no molestar les aus - amb obres, per exemple- en aquest moment.

El projecte de recuperació

L’ús generalitzat del DDT i altres insecticides organoclorats va causar danys en la reproducció dels falcons, que van desaparèixer de la ciutat el 1973. El 1999 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la reintroducció d’aquestes aus, i va ser introduïda una primera parella, que es va reproduir el 2003 a les xemeneies de la tèrmica del Besòs.

La població fixa és fluctuant, amb poques parelles reproductores. Actualment són 3, una establerta al penya-segat marítim de Montjuïc, una a la Sagrada Família i una a la zona de Diagonal Mar.

La presència de falcons també està impulsada per l’Ajuntament de l'Hospitalet i el de Sant Adrià del Besòs, mentre que l’Aeroport de Barcelona hi viuen 80 exemplars, amb la finalitat d'espantar altres ocells de les pistes per tal d'evitar accidents.

Afegeix un comentari nou