Els Premis Medi Ambient 2018 reconeixeran iniciatives d'economia circular

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Fins al 2 de maig es poden presentar candidatures al Premi Medi Ambient 2018 Font: http://mediambient.gencat.cat
Fins al 2 de maig es poden presentar candidatures al Premi Medi Ambient 2018 Font: http://mediambient.gencat.cat
L'economia circular s'inspira en els processos de la natura  Font: mrw.co.uk
L'economia circular s'inspira en els processos de la natura Font: mrw.co.uk

Els Premis Medi Ambient 2018 reconeixeran iniciatives d'economia circular

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Fins al 2 de maig es poden presentar les candidatures al Premi Medi Ambient, atorgat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

El 5 de juny, dia mundial del Medi Ambient, es celebra cada any l'acte d'entrega dels Premis Medi Ambient, que fan un reconeixement a l'acció de persones o entitats implicades en el medi ambient a Catalunya. Enguany el premi vol donar un impuls a l'economia circular, estratègia clau per al desenvolupament sostenible.

Un sistema econòmic inpirat en la natura

L'economia circular es fonamenta en el pensament sistèmic i en el sistema de fluxos de materials tancat, que uneix l'economia i el medi ambient. Es basa en la bio-imitació, i entre els seus principis fonamentals hi ha el concepte que els residus, i en particular els residus alimentaris, no existeixen, ja que tots els elements i components poden ser reintroduïts en el cicle de materials. També n'és un principi la cerca de la versatilitat dels materials, que dóna lloc a un ecodisseny capaç de garantir una llarga durada dels productes i la facilitat de reparació o reutilització de les peces. D'altra banda, la lluita contra el malbaratament dels productes que passen gran part de les seves vides inutilitats, troba resposta en l'ús compartit. De la mateixa manera que ho fan els altres éssers vius, l'energia per a l'economia circular hauria de provenir de les fonts renovables, és a dir dels fluxos generats per les forces naturals, principalment per l'energia solar.

Enguany el premi Medi Ambient vol donar impuls, amb una dotació de 10.000 Eur, a projectes de recerca i innovació en el marc de l'economia circular que es trobin en fase de desenvolupament. També es vol fer un reconeixemt, amb la mateixa dotació, a projectes d'economia circular ja en funcionament, i dels quals es pugui demostrar l'impacte social, ambiental i científic.

Com cada any, s'atorga també un tercer premi per honorar tota una trajectòria dedicada a la conservació i millora del medi ambient, de persones físiques o jurídiques que hagin actuat pel medi ambient des de qualsevol àmbit.

Candidatures a proposta de tercers

Qualsevol persona física o jurídica, pública o privada pot presentar candidatures de tercers per a optar al premi, quedant excloses les auto candidatures. Enguant només pot presentar candidatures per via telemàtica.Per a més informació es pot consultar la pàgina Premi Medi Ambient 2018.

Afegeix un comentari nou