3.000 voluntaris en 4 anys al Ripoll

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3.000 voluntaris en 4 anys al Ripoll

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Fes reviure el Ripoll!, el projecte de recuperació ecològica del riu al seu pas per Sabadell, impulsat per l'ADENC des del 2009, tanca la segona etapa del projecte amb una jornada neteja i col·locació de caixes niu, arribant als prop de 3.000 voluntaris en 4 anys. El projecte segueix el 2013 i els cal finançament.

Tancant la segona etapa

El passat dissabte 24 de novembre, una trentena de voluntaris va participar en la quarta jornada de neteja del tram del Ripoll. Les deixalles retirades corresponen principalment a la zona de sota el talús del marge dret del la riba del riu, on alguns ciutadans hi llencen tot tipus de residus.

L'altra font de residus en aquest tram és el sobreeixidor del sistema de clavegueram que hi ha pocs metres riu avall de la passera de Jonqueres: per on, els dies de pluges intenses i en moments en què la depuradora no pot absorbir tot el cabal d'aigua, s'evacuen les aigües residuals sense tractar.

Aquest és un vell problema que ultrapassa l'àmbit d'actuació de l'ADENC i està en mans de l'Agència Catalana de l'Aigua i de l'Ajuntament de Sabadell.

Caixes niu

Un cop finalitzada la neteja, es van instal·lar sis caixes niu per ocells insectívors -construïdes pels alumnes de l'Escola Xaloc- i es va aprofitar per revisar i netejar algunes de les caixes niu que ja s'havien instal·lat abans de l'estiu, construïdes per l'Escola Xalest. En una d'elles es va trobar un niu de mallerenga.

Els petits ocells insectívors, aprofiten les cavitats dels arbres vells per fer-hi el niu. Actualment, degut a la gestió forestal que s'ha fet dels nostres boscos, hi ha pocs arbres vells on els ocells puguin nidificar. La instal·lació de caixes niu permet a aquestes aus disposar d'un lloc adequat per criar, potenciant així les seves poblacions.

A la vegada, aquests ocells s'alimenten d'una gran quantitat d'insectes, i per tant, ajuden a controlar-ne i reduir la serva presència.

El projecte "Fes reviure el Ripoll!"

Aquesta jornada de neteja ha estat l'última programada dins del la segona fase del projecte i orientada a accions del foment de la recuperació de fauna: millorar l'hàbitat de diferents grups de fauna i sensibilitzar la població en la necessitat de preservar i recuperar el bon estat ecològic dels espais fluvials. El projecte, iniciat el 2009, en una primera fase es va centrar en la recuperació de la vegetació.

L'entitat està ja començant a planificar les activitats del 2013 i també buscant patrocinadors pel seu finançament, tasca que fins ara no ha donat resultats. Tot i així, l'ADENC continuarà treballant per millorar l'estat ecològic del riu Ripoll ja que compta amb un gran nombre de voluntaris disposats a "continuar mantenint el riu net i lliure de vegetació al·lòctona i convertir-lo en el mirall de la nostra responsabilitat ambiental".

Afegeix un comentari nou