Energia solar per reduir la vulnerabilitat energètica de famílies en situació d'exclusió social

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La prova pilot del projecte s'ha desenvolupat amb trenta famílies d'Osona. Font: Ecoserveis
La prova pilot del projecte s'ha desenvolupat amb trenta famílies d'Osona. Font: Ecoserveis
En total s'han impartit deu tallers destinats al centenar de membres que conformen les trenta famílies. Font: Ecoserveis
En total s'han impartit deu tallers destinats al centenar de membres que conformen les trenta famílies. Font: Ecoserveis
La idea és replicar el projecte en altres punts de Catalunya donat l'èxit de la prova pilot a Osona. Font: Ecoserveis
La idea és replicar el projecte en altres punts de Catalunya donat l'èxit de la prova pilot a Osona. Font: Ecoserveis

Energia solar per reduir la vulnerabilitat energètica de famílies en situació d'exclusió social

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Ecoserveis coordina Energia Solar per a Tothom, un projecte que permet, a trenta famílies d'Osona en situació de vulnerabilitat, autogestionar el consum elèctric a través d'instal·lacions fotovoltaiques.

En un moment en què la pobresa energètica que viuen moltes llars es fa tan evident, amb l'arribada del fred, i l'existència encara de nombroses vulneracions de drets energètics que pateix gran part de la societat, l'Associació Ecoserveis, entitat que desenvolupa diversos projectes relacionats amb l'energia justa, ha impulsat, amb èxit, una primera fase del projecte Energia Solar per a Tothom, una iniciativa que permet empoderar a famílies en situació de vulnerabilitat a autogestionar el consum elèctric a través d'instal·lacions fotovoltaiques.

La iniciativa, que s'ha desenvolupat fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal d'Osona i Ecoserveis, es va iniciar amb una prova pilot amb trenta famílies d'Osona que es trobaven en situació de vulnerabilitat energètica. En total, el projecte ha involucrat i fet partícips de les instal·lacions fotovoltaiques a un centenar de membres que conformen aquestes famílies i els ha fet pedagogia sobre el seu consum energètic, a través d'acompanyament i la impartició de diversos tallers.

Durant el projecte s'han realitzat deu tallers, activitats de sensibilització i el seguiment per part d'un equip de persones expertes a través les quals les famílies han après a estalviar en la factura elèctrica, optimitzar els subministraments i involucrar-se en la gestió de l'autonomia energètica. Aprendre a llegir una factura, sol·licitar el bo social, substituir-ne elements per altres més eficients, així com hàbits del dia a dia per a un ús més eficient de l'energia a la llar, són alguns dels aspectes tractats en aquests tallers.

Així, aquestes accions s'han traduït en la reducció de les factures i una major eficiència de les seves llars. A més, han ajudat a promoure la cohesió social i la reducció de la seva dependència econòmica. El fet que, mensualment, les famílies han rebut un retorn sobre el seu consum i sobre l’energia que genera la instal·lació fotovoltaica, els permetia comprovar l’impacte immediat del seu aprenentatge i millorar en aquells espais que ho permetien.

Retorn econòmic

Tal com assenyalen des d'Ecoserveis, un dels trets característics, diferenciadors i innovadors del projecte Energia Solar per a Tothom davant d'altres és el fet que les famílies que han participat en aquesta fase del projecte a Osona han anat rebent una remuneració a través d’una facturació social que prové de la venda d’energia fotovoltaica d’una instal·lació pública. Així, les trenta famílies d'Osona involucrades en el projecte s’han repartit un total de 3.000 euros. La prova pilot del projecte ha tingut una durada aproximada d'un any.

A causa de l'èxit que ha suposat el primer desenvolupament d'aquest projecte a Osona, la idea és expandir Energia Solar per Tothom arreu de Catalunya. De fet, una cinquantena de municipis ja s'han interessat per tal de replicar Energia Solar per a Tothom als seus barris. Ecoserveis ha posat a disposició de qui estigui interessat en el projecte d'energia solar l’eina de repartiment de l’energia, una guia de suport per a la replicació del projecte i un vídeo explicatiu.

A través del projecte, Ecoserveis vol generar noves respostes per eradicar la pobresa energètica, i ho fa considerant les famílies com a agents actius i no consumidors passius. A banda dels objectius comentats anteriorment assolits en la prova pilot, el projecte tracta de fomentar la corresponsabilitat i el compromís actiu del veïnatge, amb la col·laboració del teixit associatiu i les administracions pel que fa a l’energia i la seva gestió en els diferents àmbits de la vida diària.

Afegeix un comentari nou