Àmbit de la notícia
Ambiental

Entitats ecologistes i antimilitaristes reclamen la cancel·lació de l’Aviation Week

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Entitats ecologistes i antimilitaristes reclamen la cancel·lació de l’Aviation Week.
    Entitats ecologistes i antimilitaristes reclamen la cancel·lació de l’Aviation Week. Font: Coalició Prou Complicitat amb Israel
  • L'Aviation Week (MRO) tindrà lloc a la Fira de Barcelona el 23 i el 24 d’octubre.
    L'Aviation Week (MRO) tindrà lloc a la Fira de Barcelona el 23 i el 24 d’octubre. Font: Unsplash (Llicència CC).
  • Segons les entitats, l'esdeveniment pretén legitimar i promoure una de les indústries més contaminants del planeta.
    Segons les entitats, l'esdeveniment pretén legitimar i promoure una de les indústries més contaminants del planeta. Font: Coalició Prou Complicitat amb Israel

Denuncien que l’esdeveniment comptarà amb la presència d’empreses israelianes que es lucren amb el genocidi a Gaza, alhora que promou una de les indústries més contaminants del planeta. 

Té sentit la celebració d’una fira de promoció de l’aviació, amb la participació d’empreses que contribueixen al genocidi de Gaza, en una ciutat que es vanta de ser punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic i la defensa dels drets humans? Sembla evident que no, però la realitat és que d’aquí a pocs dies Barcelona acollirà l’Aviation Week (MRO), un esdeveniment organitzat per l’empresa britànica Informa Markets que tindrà lloc a la Fira de Barcelona

Així, el 23 i el 24 d’octubre, la capital catalana serà escenari del desembarcament de bona part de les empreses d’aviació i defensa més importants del món, un esdeveniment que ha provocat la indignació i el rebuig frontal d’organitzacions ecologistes, antimilitaristes i de suport a Palestina. 

Les entitats han demanat la cancel·lació de l’Aviation Week atès que consideren que aquesta mena d’esdeveniment “contribueix a la promoció de la contaminació i l’escalfament global, la hiperturistització de les nostres ciutats i el genocidi a Palestina”. En un manifest, lamenten que s’hagi convidat empreses d’aviació i defensa, entre les quals n’hi ha d’Israel, que s’estan lucrant amb l’extermini perpetrat a la Franja de Gaza.

Per això, exigeixen a l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç, institucions que integren el consorci de la Fira de Barcelona, que aturin la celebració d’un esdeveniment que, segons diuen, és un “clar exemple de les connexions entre el colonialisme, el racisme, el militarisme i la destrucció del planeta i de les nostres ciutats”. 

Alhora, demanen a la Fira de Barcelona que traslladi a la societat catalana i a l’empresa organitzadora de l’Aviation Week, Informa Markets, una declaració pública de compromís ferm amb els drets humans de qualsevol activitat que se celebri en el seu recinte.

Les entitats impulsores del manifest són el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Coalició Prou Complicitat amb Israel, Ecologistes en Acció, End Fossil Barcelona, XR BCN - Rebel·lió o Extinció i Zeroport. Tanmateix, des que es va fer públic, ha aplegat l’adhesió de desenes d’organitzacions –prop d’una vuitantena fins al moment– alineades amb les seves demandes. 

Empreses que es lucren del genocidi a Palestina

Amb un genocidi en marxa a Palestina que sembla no tenir aturador i ja ha provocat la mort d’almenys 40.000 persones, moltes d’elles dones i infants, en un context d’impunitat i connivència amb Israel per part de la comunitat internacional, l’Aviation Week comptarà amb diverses empreses israelianes que tenen una participació directa en la barbàrie.

Des de les entitats impulsores de la protesta citen alguns exemples, com Israel Aerospace Industries, una empresa pública que se situa com una de les principals fabricants d’armament de l’estat hebreu i que, entre altres, ha creat el dron assassí Heron, utilitzat a l’ofensiva contra Gaza; com TAT Technologies, proveïdora de les Forces Aèries israelianes; o com Qualtero, que presta serveis a l’exèrcit israelià. 

A l’esdeveniment també acollirà la presència de les principals companyies armamentístiques del món, entre les quals hi ha Lockheed Martin, RTX o Boeing, entre altres, implicades directament o indirectament en el genocidi perpetrat per Israel. De fet, el comunicat de les entitats recorda que Nacions Unides ha citat explícitament aquestes empreses perquè aturin les transferències d’armament a Israel a risc de ser còmplices de greus violacions dels drets humans i de les lleis humanitàries internacionals

El fet que empreses que tenen responsabilitat en la situació que dessagna Palestina siguin benvingudes a Barcelona no és menor, tenint en compte que Israel és objecte d’investigació per part del Tribunal Internacional de Justícia (TJI) per la comissió d’un crim de genocidi contra el poble palestí. En aquest sentit, el tribunal obliga els membres de la comunitat internacional a “prevenir el crim de genocidi” i tenir en compte que l’assistència militar a l’agressor pot comportar que siguin còmplices del genocidi. 

Així ho recorda el comunicat de les entitats, que considera “immoral que la Fira de Barcelona permeti la participació d’aquesta mena d’empreses” i adverteix als integrants del consorci de la Fira que “podrien estar incorrent en greus vulneracions dels drets humans i del dret internacional”. 

Legitimar i promoure una de les indústries més contaminants del planeta

Més enllà de les implicacions amb relació al genocidi contra el poble palestí, és evident que promoure una fira que fomenta la indústria de l’aviació no llança un missatge positiu pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic

Només cal donar un cop d’ull a les dades per constatar que aquest sector és un dels màxims responsables de la situació d’emergència climàtica que assola el planeta. Actualment, la indústria aèria genera més del 6% de les emissions anuals de gasos amb efecte hivernacle a escala global. 

En aquesta línia, des de la campanya subratllen que projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat xoquen frontalment amb una Barcelona i una Catalunya que pretenen ser referent internacional en la lluita contra el canvi climàtic. Així, recorden que l’aeroport va tenir associades unes emissions de 8,4 tones de CO2 el 2019 i una activitat que impacta negativament en la salut de 2,7 milions de persones.

En un escenari en què Espanya ha estat condemnada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea per l’incompliment dels llindars sobre la qualitat de l’aire –per exemple, a l’àrea metropolitana de Barcelona i a Madrid–, les entitats avisen que la celebració de l’Aviation Week no ajuda a revertir aquesta tendència i consideren “una absurditat flagrant” que l’organització la vulgui presentar com un esdeveniment “sostenible”.

Al capdavall, cites com aquesta alimenten un turisme de fires i congressos que “és responsable que més de 30 milions de persones visitin Barcelona anualment, alhora que “massifica i privatitza la ciutat, i té efectes negatius en el seu funcionament”, en àmbits com el transport, l’habitatge i el consum de recursos, entre altres. “Barcelona no pot assumir més visitants”, sentencien.

Igualment, la petjada de carboni militar representa prop del 5,5% de les emissions a nivell mundial, que malmeten la salut de les persones i els ecosistemes. Això, sosté el manifest de les entitats, “demostra encara més la interconnexió entre seguretat ambiental i ambiental”, i cita el fet que dues empreses d’armament presents a l’esdeveniment, Lockheed Martin i RTX, “van ser els dos principals contractistes del Departament de Defensa dels Estats Units”, qui ostenta el dubtós honor de ser el major consumidor de combustibles fòssils i el principal contaminador del món. 

Per tot plegat, esdeveniments com l’Aviation Week evidencien les contradiccions entre les polítiques climàtiques i de drets humans que les institucions diuen defensar i la realitat dels esdeveniments que acullen. Una fira que “promou el colonialisme, el racisme, el militarisme i la destrucció planetària”, segons les entitats, no fa més que legitimar aquests models destructius. Per això, la mobilització ciutadana és clau a l’hora de posar de manifest aquestes incoherències i exigir responsabilitats a les autoritats. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari