Àmbit de la notícia
Ambiental

Forma't en ecofeminisme amb l’Associació MEL Educació Ambiental a l'Aula Ambiental Bosc Turull

Autor/a
Olivia Poirier
  • Foto de persones assistent a una formació.
    Forma't en ecofeminisme amb l’Associació MEL Educació Ambiental a l'Aula Ambiental Bosc Turull. Font: UnSplash. Font: UnSplash
  • Cartell de l'esdeveniment “Formació en Ecofeminismes: la sostenibilitat de la vida a l’educació ambiental”
    Formació 'Ecofeminismes: la sostenibilitat de la vida a l’educació ambiental'. Font: SCEA. Font: SCEA

L’ecofeminisme és un concepte clau en la lluita contra les desigualtats social i per la protecció del medi ambient. Descobreix-lo des dels ulls del teixit associatiu de Barcelona.

L’Associació MEL Educació Ambiental és una entitat especialitzada en educació ambiental i justícia global. És gestionada per Laura Barba Serrahima i Laura de la Orden Sabrià, ambientòlogues especialitzades en el lleure educatiu i l’educació ambiental a la natura, que treballen juntament amb una xarxa d’organitzacions locals.

 

 

L’Aula Ambiental Bosc Turull és una finca pública a la zona boscosa del Park Güell entre els barris de Vallcarca i El Coll del districte de Gràcia a Barcelona. És gestionada per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) i diversos col·lectius veïnals i de defensa de la natura. S’hi organitza una gran varietat d’activitats de cura i educació ambiental per joves i veïnes.

El próxim dissabte 30 de novembre, l’Associació MEL Educació Ambiental proposarà a l’Aula Ambiental Bosc Turull una formació titulada: 'Ecofeminismes: la sostenibilitat de la vida a l’educació ambiental'. Però, què és l’ecofeminisme?

Què és l’ecofeminisme?

L’ecofeminisme és un corrent de pensament filosòfic, econòmic i polític. Va néixer el 1974 quan l’escriptora francesa Françoise d'Eaubonne va proposar una idea revolucionària. En el seu llibre ‘El feminisme o la mort’, escrivia que els factors d’opressió de la dona tenien molt en comú amb els factors d’opressió de la natura. Amb aquesta teoria neix l’ecofeminisme. 

El moviment ecofeminista ha posat de manifest durant dècades com la desigualtat de gènere es creua amb la crisi ambiental. Educar i empoderar les dones pot tenir un efecte quantificable no només en la reducció de les emissions d'un país, sinó també en àrees com la seguretat alimentària o la gestió urbanística, i implicar activament les dones en els debats sobre la política climàtica sovint pot conduir a resultats molt més impactants.

Al principi, era una forma de pensament molt teòrica i gairebé espiritual. Però l’ecofeminisme contemporani proposa solucions concretes per lluitar a la vegada contra les desigualtats de gènere i la destrucció del medi ambient. És una branca de pensament amb aplicacions molt variades, des de la vida quotidiana fins a la política nacional o internacional. Gràcies a aquesta amplitud i flexibilitat, és un concepte cada cop més present en la lluita contra les desigualtats socials, en la protecció del medi ambient, i en el teixit associatiu.

Formació ‘Ecofeminismes: la sostenibilitat de la vida a l’educació ambiental’

La formació ‘Ecofeminismes: la sostenibilitat de la vida a l’educació ambiental’ té l’objectiu de formar tant professionals de l’educació ambiental com la ciutadania en general sobre les aplicacions molt diverses que pot tenir aquest concepte en la construcció d’un món millor. 

En paraules de l’Associació MEL Educació Ambiental: “Ens mou la visió d’un món sostenible, socialment cohesionat i ecofeminista. Busquem que tots els nostres projectes siguin llavors de transformació social. Llavors capaces de generar canvis locals amb impactes globals”.

 

 

Les sessions seran dinàmiques i interactives, centrades en activitats pràctiques i debats amb participació activa. També comptaran amb presentacions teòriques in anàlisi crític, per fer evident el vincle entre ecofeminisme i educació ambiental i donar a conèixer elements per transversalitzar la perspectiva ecofeminista als propis projectes de les entitats o empreses.

La formació consistirà en una jornada amb quatre sessions de dues hores: de les 10.00 a les 14.00 hores i de les 15.00 a les 19.00 hores, amb quinze minuts de pausa entre cada sessió.

La formació té un preu de 15 euros per socis de la SCEA i 35 euros per no socis. L’inscripció es realitza mitjançant aquest formulari. Un cop confirmada la plaça, les inscrites rebran un correu electrònic amb la confirmació i els detalls necessaris per fer la transferència bancària. Les places són limitades a un màxim de 25 persones i s'assignaran per ordre d'inscripció fins a completar tots els llocs disponibles.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari