'Green shooting': l'entreteniment no pot ser a costa del medi ambient

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
A diferents països del món veiem com sorgeixen propostes per incorporar els valors de la sostenibilitat a la producció de cinema Font: Greenscreen.eu
A diferents països del món veiem com sorgeixen propostes per incorporar els valors de la sostenibilitat a la producció de cinema Font: Greenscreen.eu
Reciclatge de residus durant un rodatge a la ciutat sueca de Ystad. Font: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Reciclatge de residus durant un rodatge a la ciutat sueca de Ystad. Font: Green Screen
A Itàlia es va crear el protocol Edison Green Movie per canviar la manera de fer cinema Font: Edison Green Movie
A Itàlia es va crear el protocol Edison Green Movie per canviar la manera de fer cinema Font: Edison Green Movie
Emelie O'Brien a la passada edició del Festival Internacional de Cinema de Mediambient FICMA de Barcelona Font: FICMA
Emelie O'Brien a la passada edició del Festival Internacional de Cinema de Mediambient FICMA de Barcelona Font: FICMA

'Green shooting': l'entreteniment no pot ser a costa del medi ambient

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La consciència socioambiental dintre del món del cinema no només es pot veure a les temàtiques de les històries narrades. Des del sector sorgeixen iniciatives per fer de les produccions cinematogràfiques esdeveniments sostenibles.

Durant un rodatge, es faciliten ampolletes d'aigua de plàstic d'un sol ús, o hi ha fonts d'aigua? Pels desplaçaments es fan servir vehicles elèctrics o híbrids o bicicletes? L'escenografia fa servir fusta de produccions sostenibles? El maquillatge conté microplàstics? Què es fa contra el malbaratament de materials, tan propi del sector? Es fan servir detergents biodegradables? S'afavoreixen les compres locals? Quin impacte ambiental i social es genera quan es roda en exteriors, o en estudi? Quina és la petjada de carboni d'una producció cinematogràfica?

Aquestes són algunes de les preguntes que hi ha a la check list del que hauria de ser una producció de cinema respectuosa. Com les que va plantejar a la passada edició del Festival de Cinema de Medi Ambient FICMA de Barcelona Emelie O'Brien, de la consultora Earth Angel de Brooklyn, durant la jornada de Green Shooting que va realitzar.

Earth Angel va ser creada per persones amants del cinema i del medi ambient, i es va especialitzar a incorporar criteris de sostenibilitat a la indústria del cinema. Han col·laborat amb grans pel·lícules com Spider Man 2, contribuint al fet que sigui considerada la gran producció més sostenible de Sony.

Emelie O'Brien va explicar que, tal com hi hagut en el cinema una presa de consciència contra l'assetjament sexual i contra les desigualtats de gènere, cal un canvi de filosofia pel que fa a la sostenibilitat. Un canvi de mentalitat que s'ha de veure acompanyat de mesures pràctiques i concretes, com la creació de la figura de l'eco-assistent de rodatge i les check-list.

Check-list i l'eco-assistent

Una pel·lícula és el resultat d'un gran procés: implica persones i tècniques en espais diferents. Des de la ideació del guió a la preproducció, al rodatge, la postproducció i la distribució, cal un gran nombre d'accions que, com a tota activitat, interessa que es realitzin generant els mínims impactes socioambientals. Una llista de control permet identificar totes aquestes accions, mesurar el seu impacte, i plantejar mesures alternatives.

És un procediment habitual en tot esdeveniment sostenible, i es basa en eines com la calculadora de la petjada de carboni, la reducció de residus, l'estalvi energètic, i les compres socioambientalment responsables. L'ecoassistent seria la persona que impulsa i coordina totes aquestes accions, les avalua i en comunica els resultats. És també la figura clau que transmet cultura ambiental al sector, i la que ajuda a desmentir la falsa creença que una producció sostenible és més cara.

Demanda i reconeixement social

Les persones consumidores de moda o productes alimentaris poden incidir en la sostenibilitat del sector amb el seu comportament, però és més difícil per a les audiències exercir aquesta pressió.

Durant el FICMA es va posar de manifest que, a més a més, no existeix regulació, tot i que ja funcionen iniciatives com Albert, del consoci BAFTA del Regne Unit, la Reel Initiative a Canada, el protocol Edison Green Movie nascut a Itàlia i presentat al Festival de Cannes de 2012, la plataforma Green Film Shooting o el projecte de la Unió Europea Green Screen, que va ser presentat a la passada edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

Green Screen, que també ha realitzat recentment un seminari a la Berlinale, reuneix bones pràctiques de les produccions cinematogràfiques i televisives a Europa, com les del col·lectiu francès Ecoprod o els rodatges a la ciutat sueca de Ystad. Pel que fa al reconeixement social, existeixen distintius de qualitat com el segell EMA, però, perquè no començar a plantejar un Oscar verd?, es preguntava Emelie O'Brien, durant el passat FICMA.

Afegeix un comentari nou