Grups ecologistes i juvenils clamen en defensa de la salut, la terra i el futur de les pròximes generacions
Comparteix
Milers de joves s’han manifestat pels carrers de Barcelona, aplegats sota el moviment ‘Salut, Terra, Futur’, per exigir respostes a la crisi ecosocial.
“El context social tan difícil que vivim, amb diferents crisis que ens impacten alhora, demanava una mobilització com aquesta per posar sobre la taula la necessitat d’unir-nos per fer front a totes aquestes lluites”, exclama la Sara Santana, activista climàtica d’End Fossil Barcelona i una de les portaveus de la mobilització que es va celebrar aquest dissabte a la capital catalana sota el moviment ‘Salut, Terra, Futur’.
La protesta va reunir unes 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana –més de 3.000, segons les organitzadores–, la majoria joves, que van recórrer els carrers de Barcelona cridant consignes, entre altres, contra la massificació turística, contra macroprojectes com el Hard Rock, contra el genocidi a Palestina i contra un sistema capitalista que exacerba les desigualtats socials i territorials. Alhora, el moviment ha clamat en defensa d’un decreixement de l’economia i una nova mirada sobre la terra que posi al centre les necessitats del planeta i de les persones.
Organitzada pels col·lectius juvenils socials i ecologistes Arran, End Fossil, Fridays for Future, Futuro Vegetal i Joventut x Clima – Fridays For Future Mallorca, i amb el suport de més de cent cinquanta organitzacions i col·lectius, la manifestació ha presentat “un programa polític contra la desesperança” centrat en la defensa de la salut i la terra com l’únic camí per garantir un futur sostenible i digne per a tothom.
“Estem molt satisfetes amb la resposta i amb la participació que ha tingut la manifestació, creiem fan falta més mobilitzacions d’aquest tipus per protestar de manera conjunta i unitària contra aquesta crisi ecosocial que patim i que amenaça el nostre futur”, exposa Santana, qui remarca que la voluntat de les impulsores sempre ha estat “obrir aquesta lluita a tothom”.
Tanmateix, la marxa ecologista i anticapitalista ha clamat contra la idea que el futur està perdut i que les conseqüències de la crisi ecosocial són irreversibles, per reivindicar que, a través del poder de la mobilització i l’organització, tots plegats “podem canviar el rumb del nostre destí i assolir un futur on puguem viure dignament”.
Molt potent la manifestació #SalutTerraFutur. S'hi dibuixa una nova força, liderada per la joventut, que planta cara a la degradació socioecològica a que ens sotmet el capitalisme. Aliances plurals, organització col·lectiva, conflictes reals, diversitat ideològica, combativitat! pic.twitter.com/mog1P1uXzM
— Ivan Miró (@ivan_sants) June 9, 2024
Els punts clau d’un “programa polític contra la desesperança”
Més concretament, aquest programa polític contra la desesperança que ha presentat el moviment ‘Salut, Terra, Futur’ es resumeix en quatre punts principals. El primer se centra a “acabar amb el monocultiu turístic i les desigualtats territorials”, i planteja la necessitat de deixar enrere un model que orienta l’economia, el territori i les condicions de vida al sector turístic.
Per això, reclama posar fi a "la massificació turística i els macroprojectes construïts per interessos del sector turístic i logístic”, un model que, alerten, expulsa les veïnes de les seves llars, destrueix la terra, explota i ofereix condicions laborals precàries a la classe treballadora.
Igualment, des dels moviments juvenils i ecologistes advoquen per una “nova mirada a la terra” que prioritzi les necessitats del medi ambient i humanes, i deixi de veure la natura únicament com una font de riquesa. “No podem destriar entre les necessitats de la natura i les humanes, perquè sense una terra on viure no hi ha vida humana”, remarquen.
El tercer punt defensa el “decreixement i la planificació de l’economia” per posar fre a la producció innecessària, l’especulació amb recursos bàsics i el creixement econòmic a costa de la destrucció de la terra i l’explotació de la classe treballadora. “Hem de pensar seriosament a decréixer, però ho hem de fer des d’una planificació per no deixar ningú enrere”, assenyala la membre d’End Fossil. Això implica apostar per un consum de proximitat, per l’accés a la terra, per camps agroecològics, entre altres. “Treballem menys, treballem totes, produïm el necessari i redistribuïm-ho tot”, resumeixen.
La “nacionalització dels sectors estratègics i serveis públics de qualitat” és una altra reivindicació central del moviment, que advoca per “garantir que els recursos necessaris per a la salut i la vida estiguin sota control públic i supeditats a les necessitats de les classes populars i la terra”.
Defensem el territori
— FuturoVegetal (@FuturoVegetal) June 8, 2024
Ens mobilitzem junta a altres organitzacions perquè volem posar en el centre tres qüestions bàsiques #ManiEco8J
SALUT TERRA FUTUR pic.twitter.com/Wms5QutaHC
L’arrel del moviment ‘Salut, Terra, Futur’ són els moviments joves i ecologistes, però la vocació de les seves impulsores és aconseguir una mobilització de masses, que faci sentir la seva veu davant una crisi ecosocial que afecta la vida al planeta en totes les seves dimensions. De fet, la mobilització ha comptat amb el suport de moviments socials de Sicília, Veneçuela i el Congo.
Alhora, també vol reivindicar la veu i el paper del jovent, sovint menystingut, en la construcció d’un futur més sostenible i més just. “Sempre es tendeix a infantilitzar i criminalitzar les persones joves, titllant-nos d’innocents o de problemàtics, quan el que s’hauria de fer és escoltar-nos més i tenir més en compte les nostres idees”, rebla Santana.
Afegeix un nou comentari