Àmbit de la notícia
Ambiental

Jordi Ribas: “Amb el vermicompostador s’aconseguix un fertilitzant amb altes qualitats”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • Els cucs de terra ajuden a nodrir qualsevol cultiu.
    Els cucs de terra ajuden a nodrir qualsevol cultiu.
  • Els vermicompostadors es poden crear a les cases particulars.
    Els vermicompostadors es poden fer casolans o comunitaris. Font: Asociación Lombricultura Lúdica.

Amb el cultiu dels cucs de terra es pot obtenir un adob nutritiu i ecològic.

Jordi Ribas Domènech és el president de l’Asociación Lombricultura Lúdica, una organització encarregada de la difusió i el foment del cultiu dels cucs de terra per tenir fertilitzant orgànic i efectiu.

Quina importància tenen els cucs dintre de l’ecosistema?

En general són autèntics airejadors dels sòls, i no només els airegen, sinó que a més a més els enriqueixen amb les excretes. Nosaltres treballem amb la varietat essènia fètida, ja que és una espècie molt voraç i prolífica molt bé. De fet, és la més eficient alhora de transformar matèria orgànica en fertilitzant.

Els egipcis ja van adonar-se de la importància d'aquests anèl·lids fa més de deu mil anys. Aristòtil deia que eren els intestins de la terra i Charles Darwin va escriure un llibre ‘Formació de l'humus vegetal, per l'acció dels cucs, amb observacions sobre els seus hàbits’, on explicava que els cucs són enginyeres d'ecosistemes, sense elles no existiria vida a la terra.

Què és un vermicompostador?

És un recipient preparat per fer vermicompost, que és el producte que obtenim amb l'acció dels cucs de terra. Un cop tamisat i madurat, aquest es transforma en humus de cucs i ja el podem aplicar a qualsevol cultiu. 

Per a què serveix?

Es tracta d'un fertilitzant amb altes qualitats, que aporta nutrients al sòl, millorant les propietats i l’estructura gradualment. Podem dir que és un autèntic regenerador, ja que aconsegueix efectes continuats en el temps, millorant la porositat i actua com a esponja, per tant, contribueix a l'estalvi d'aigua. Si es mira amb un microscopi un gram d’humus, es pot observar milions de microorganismes i de vida.  

Com es poden alimentar els cucs?

De moltes maneres, els agrada molt la fruita i la verdura, però també mengen fems o restes de poda. I un secret, el cartó els encanta. En principi, poden menjar qualsevol mena de matèria orgànica, nosaltres creiem que com més variada i equilibrada en pH sigui la seva dieta, més eficients seran i més ràpid treballaran.  

Això sí, és important controlar la quantitat de menjar que posem i utilitzar les barreges adequades. Si no tenim el risc que pugi massa la temperatura, o baixi massa la humitat i ens podem quedar sense cucs.

Com doneu a conèixer el vermicompost?

Fem tallers i xerrades per fomentar el vermicompost lúdic entre la ciutadania. Ensenyem a tothom que estigui interessat a convertir els seus residus orgànics en el millor adob per a les seves plantes. 

Aquesta pràctica comporta una reducció significativa de la petjada de carboni, degut bàsicament a l'estalvi d'emissions de gasos d'efecte hivernacle generats en el transport de les deixalles.

Quin impacte tenen els tallers que feu amb infants i joves?

El compostatge a petita escala representa una gestió més sostenible dels residus, on cadascú pot aportar el seu granet de sorra. Incentivar el compostatge casolà o comunitari és una manera de fer-los partícips del canvi que suposa que els residus es tractin allà on es generen. I no només perquè s'eviten emissions de carboni, sinó que alhora es torna al contacte amb la terra i amb els éssers vius.  Un vermicompostador és una porta cap a les ciències naturals, la microbiologia, l'agricultura, els horts urbans... 

Penso que la millor manera d'entendre quelcom és practicant-ho. I per això, sempre que fem un taller portem un nucli de cucs i activem un nou vermicompostador. A cada grup, sempre hi ha algun interessat que ens demana cucs per provar de fer-ho a casa seva o que s'acaba fent càrrec del manteniment del compostador de la seva escola, i això ens omple enormement.  Tothom hauria de tenir un vermicompostador a casa!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari