L’educació ambiental portada a l’acció

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Paula Puy
 Font: Aula ambiental Bosc Turull
Font: Aula ambiental Bosc Turull
 Font: Aula ambiental Bosc Turull
Font: Aula ambiental Bosc Turull
El 5 de setembre tindrà lloc el 1r Simposi sobre Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari ambiental Font: Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)
El 5 de setembre tindrà lloc el 1r Simposi sobre Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari ambiental Font: Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

L’educació ambiental portada a l’acció

Autor/a: 
Paula Puy
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El 5 de setembre de 2019 se celebra al Cosmocaixa de Barcelona una jornada per reflexionar sobre l’Aprenentatge i Servei en el camp de l’educació ambiental, on es conviden centres educatius, ens locals i entitats.

L’Aprenentatge i Servei (APS) és una metodologia educativa que busca apropar el sentit del voluntariat i el servei a la comunitat com una forma d’aprenentatge en valors, basat en l’experiència dels alumnes.

El Servei Comunitari, basat en la metodologia de l’APS, s’implementa de forma obligatòria a partir del curs 2019-2020 a l’ESO. Els alumnes de 3r o 4t d’ESO hauran de dedicar un mínim de 20 hores del seu curs escolar a aquesta metodologia d’aprenentatge.

Per fomentar la vinculació entre el món escolar i el tercer sector ambiental, i generar així possibles col·laboracions o projectes entre alumnes de l’última fase de l’educació secundària i les entitats ambientals, s’organitza el 5 de setembre de 2019 el 1r Simposi sobre Aprenentatge i Servei i Servei Comunitari (APS i SC).

Durant la jornada, que tindrà lloc al Cosmocaixa de Barcelona i té prevista una assistència de més de 300 persones, es donaran exemples de projectes d’APS o servei comunitari que ja funcionen, i es fomentaran els espais de trobada per generar aliances entre centres escolars, administracions locals i entitats amb actuacions ambientals.

Un diàleg a quatre veus posarà sobre la taula el paper dels diferents agents en els projectes d’APS i SC ambientals, amb el testimoni d’una tècnica de medi ambient d’un ajuntament, un director d’un centre escolar, i un tècnic d’una associació ambiental.

Tot seguit, una llarga pausa cafè donarà l’opció als assistents de veure un gran nombre de projectes d’APS que funcionen en l’actualitat a través d’un ‘Aparador’ amb pòsters que mostraran les experiències de cada projecte.

A través de presentacions simultànies, en un altre espai ‘Àgora’ es podrà conèixer de primera mà les vivències de les persones que han estat al darrere d’aquests projectes. Per exemple, l’entitat ecologista ADENC aportarà la seva experiència amb el projecte ‘Biodiversifiquem l’entorn urbà’, a través del qual apropen als alumnes d’escoles o instituts de Sabadell a un entorn multidisciplinar per millorar l’estat de l’entorn urbà i la seva biodiversitat.

L’entitat DEPANA aportarà als assistents les seves vivències amb projectes de servei comunitari, a través del treball conjunt entre centres escolars i l’entitat en el manteniment del Bosc de Turull, tot aportant coneixements sobre les espècies forestals autòctones de l’entorn proper, i experiències pràctiques amb la preparació de plançons per a la replantació i millora d’espais naturals propers a Barcelona.

El Simposi està organitzat per una col·laboració entre diferents administracions i entitats de segon nivell: la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’AMB, l’Ajuntament de Barcelona, el Centre Promotor de l’APS, la SCEA i la XCN.

Afegeix un comentari nou