Les conseqüències de menjar massa carn

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Dijous 11 d'abril es presenta l'informa 'Carn de canó. Per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix' elaborat per Justícia alimentària Font: Justícia alimentària
Dijous 11 d'abril es presenta l'informa 'Carn de canó. Per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix' elaborat per Justícia alimentària Font: Justícia alimentària
L'informe recull els impactes sobr la salut, ambientals, socials  i econòmics que genera el model agroindustrial actual.  Font: Justícia alimentària
L'informe recull els impactes sobr la salut, ambientals, socials i econòmics que genera el model agroindustrial actual. Font: Justícia alimentària

Les conseqüències de menjar massa carn

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La dieta mitjana inclou 6 vegades més carn que la recomanada per les autoritats mèdiques i és fruit d'un model de producció insostenible. És la conclusió de l'informe elaborat per Justícia alimentària, que es presenta l'11 d'abril a Barcelona.

L'informe 'Carn de canó. Per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix', s'ha presentat en el marc d'una jornada dedicada als impactes del consum de carn a la salut a la qual participen membres de l'Institut Català d'Oncologia i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Ha estat elaborat per Justícia Alimentària (Veterinaris Sense Fronteres), entitat dedicada a analitzar el sistema agroalimentari per orientar-lo vers la sobirania alimentària, en un model respectuós amb les comunitats rurals i sostenible amb el medi ambient.

L'informe deixa clar que no pretén criticar la carn, i expressa que la ramaderia té un lloc clar i demostrat als ecosistemes. Però vol posar llum als riscos del model actual, el de la carn industrial que apareix com a font inqüestionable de problemes per a la societat: de salut, econòmics, socials i ambientals.

Salut, societat i medi ambient

D'una banda, un patró de consum perjudicial per a la salut. Ja la tardor del 2015, l'OMS va fer públic que la carn vermella i la carn processada eren carcinògenes per l'ésser humà. Ens trobem amb una dieta amb excés de proteïnes, greixos insalubres, sodi, substàncies nitrogenades, agrotòxics, antibiòtics,...

De l'altra, un model de producció industrial dominat per grans corporacions, en molts casos de capital estranger, que generen impactes socials sobre el sistema econòmic local i les comunitats del món rural. L'informe n'analitza el sector, i la seva implicació amb les polítiques públiques, i les seves estratègies de lobby.

I de l'altra més, els múltiples i àmpliament demostrats problemes ambientals, que van des de l'elevada incidència sobre el canvi climàtic, a la pèrdua de sòl, a la contaminació d'aqüífers, rius i oceans.

Anàlisi de la despesa pública provocada per la carn

Constata que la població adulta consumeix 6 vegades més que la quantitat recomanada, i la població infantil entre 3,5 i 6 vegades més de carn i derivats carnis. En el cas de la carn vermella, el consum és fins i tot 10 vegades superior al recomanat.

Aquestes dades es relacionen amb una elevada despesa sanitària i ambiental, motiu pel qual es formula la necessitat de crear un impost sobre el preu dels productes carnis processats, per compensar els costos provocats.

Carn amb coses

L'informe analitza la qualitat dels productes consumits, i constata l'abundància de la carn 'low cost' i de 'carn amb coses': amb sulfits, nitrats i nitrits, fosfats, dextrosa... S'afegeixen les deficiències a l'etiquetatge, els impactes ambientals i socials del model de producció, i també les inversions realitzades des de la indústria per influir sobre les administracions responsables de la salut pública i ambiental i fins i tot sobre les societats mèdiques.

Durant la jornada es presenta l'informe, i es proposa una taula rodona on s'analitzarà l'impacte del consum de carn excessiu sobre la salut, i una en la que es mostraran exemples dels impactes sobre el medi ambient, com és la contaminació dels aqüífers recentment analitzada pel Grup de Defensa del Ter. Alhora, es mostren propostes reals per a la transició sostenible del sector porcí.

Afegeix un comentari nou