Àmbit de la notícia
Ambiental

Les mesures contra el coronavirus milloren la qualitat de l’aire

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
David Carrillo
  • La qualitat de l'aire a Barcelona millora gràcies al confinament pel COVID-19.
    La qualitat de l'aire a Barcelona millora gràcies al confinament pel Covid-19. Font: CC
  • Els nivells de NO2 al nord d'Itàlia s'han reduït de manera abismal.
    Els nivells de NO2 al nord d'Itàlia s'han reduït de manera abismal. Font: ESA
  • La crisi pel coronavirus està afectant de manera positiva al canvi climàtic.
    La crisi pel coronavirus està afectant de manera positiva al canvi climàtic. Font: CC

Les imatges del satèl·lit que ha publicat l’Agència Espacial Europea mostren com la concentració de diòxid de nitrogen s’ha reduït considerablement.

Les mesures preventives pel coronavirus que ha decretat tant la Generalitat com el govern de l'estat insten a la ciutadania a no sortir de casa, tret d’alguns casos excepcionals. Aquestes restriccions al lliure desplaçament ajuden a fer que la cadena de contagis entre individus es trenqui i, conseqüentment, que la pandèmia no afecti alhora a tot un país que quedaria col·lapsat de punta a punta. Malgrat que el confinament afecti de manera negativa a l’economia mundial, hi ha un oasi en meitat d’aquests carrers deserts: la contaminació global s’està reduint notablement.

Fa només dues setmanes, les imatges de satèl·lit, i les dades recopilades per la web especialitzada en ciència climàtica, CarbonBrief, ja assenyalaven que la crisi del COVID-19 havia aconseguit reduir un 25% les emissions de CO2 a la Xina i un 36% el consum de carbó a les centrals elèctriques. Fei Liu, investigadora de la qualitat de l’aire al Goddard Space Flight Center de la NASA va assegurar que mai havia vist una “caiguda tan dramàtica” dins una àrea tan àmplia.

Era només qüestió de dies que els resultats a escala europea arribessin a les nostres oïdes. I així ha sigut, l’Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat imatges on es demostra que la qualitat de l’aire ha millorat considerablement, sobretot al nord d’Itàlia. El time-lapse extret del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P revela que els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i altres gasos contaminants s’han reduït de forma evident des del començament del 2020.

Claus Zehner, gerent de la missió del satèl·lit del qual s’han obtingut les imatges, ha garantit que “la reducció d'emissions coincideix amb el bloqueig a Itàlia, que causa menys trànsit i activitats industrials”. Les dades són esclaridores, i així ho ha volgut reiterar al seu compte de Twitter, Santiago Gassó, investigador de ciències atmosfèriques de la NASA.

Un respir pels pulmons de Barcelona

Si parem atenció a les imatges satel·litàries, també es poden apreciar les respectives disminucions de pol·lució dins les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona. I és que, els efectes ambientals del #QuedatACasa ja són una realitat a la ciutat comtal. El passat divendres 13 març, el mapa de contaminació per NO2 a Barcelona s’omplia de zones amb una qualitat regular de l’aire, en canvi, el dilluns 16 de març, la vista aèria de la ciutat es tenyia d’un aire excepcionalment bo.

#gmap_canvas img{max-width:none!important;background:none!important}

Segons les dades públiques, la reducció del trànsit en un 44,6% a l’interior de la ciutat entre les 7 i les 10 hores del dilluns, ha sigut un dels incentius positius per afavorir aquests números de contaminació tan baixos. La crisi del coronavirus està trencant més d’un cap per trobar solucions ràpides i poder pal·liar la pandèmia, però, per altra banda, ens està deixant al descobert moltes pistes sobre possibles punts a tractar -un cop acabi el confinament-, i que podrien servir per frenar l’emergència climàtica que està patint el món avui dia.

Es preveu que al llarg de la setmana, el confinament continuï mantenint sota mínims els nivells de contaminació a la capital catalana. A més, l’arribada d’un nou anticicló amb pluges i vent, contribuirà a fer que la qualitat de l’aire segueixi amb els barems d’aquests últims dies.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari