Àmbit de la notícia
Ambiental

Melhorament, l'estudi que explora els efectes de caminar per la muntanya en la salut

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L'estudi Melhorament tracta d'explorar els efectes del Camí dels Bons Homes en la salut per poder validar-la com una opció terapèutica.
    Font: Camí dels Bons Homes
  • A l'estudi poden participar persones que facin la ruta, sencera o algun tram, o que ja l'hagin realitzat.
    A l'estudi poden participar persones que facin la ruta, sencera o algun tram, o que ja l'hagin realitzat. Font: Camí dels Bons Homes
  • Els investigadors i les investigadores recopilaran les dades recollides en els qüestionaris que hauran d'omplir les persones participants.
    Els investigadors i les investigadores recopilaran les dades recollides en els qüestionaris que hauran d'omplir les persones participants. Font: Camí dels Bons Homes

L'equip d'investigació cerca persones que facin el Camí dels Bons Homes, sencer o per trams, per explorar els efectes de la ruta en aspectes rellevants de la vida i la salut, i permeti, en un futur, esdevenir una opció terapèutica.

Caminar per la muntanya, en contacte amb la natura, ens senta bé. Ens ajuda a desconnectar de la nostra rutina i a buidar la ment, lluny de la vida estressant a les ciutats. El Camí dels Bons Homes, un itinerari turístic transpirinenc d'aproximadament 200 quilòmetres, que comença a Berga i finalitza a l'Arièja, a França, és una opció per fer senderisme al nostre territori. Però quins són els beneficis de fer aquesta travessa? El projecte Melhorament tracta d'identificar-los amb la mirada posada a què pugui esdevenir una opció terapèutica.

Un grup d'investigadors i investigadores de la UB, la UOC i la UAB, duen a terme aquest estudi amb el qual volen identificar aspectes clau per cultivar el benestar emocional, mental i espiritual, per ajudar a millorar la nostra salut de manera integral, la qualitat i la plenitud de vida, i contribuir també a la consciència mediambiental.

La investigadora principal del projecte, Montse Subirana, explica que Melhorament va en línia amb diversos estudis similars, com ara en el qual participà el Dr. Albert Feliu sobre els beneficis terapèutics del Camí de Sant Jaume. "Parteixo d'aquesta base, d'aquest estudi empíricament contrastat, perquè hi ha certs punts de connexió entre aquesta ruta que tenim a Catalunya, el Camí dels Bons Homes, i el Camí de Sant Jaume", explica la investigadora de la UB i la UOC.

"Amb l'estudi volem fer incidència sobretot en els aspectes que més ha patit la població general durant la pandèmia, és a dir, tota la simptomatologia de caràcter ansiós, relacionada amb l'estrès, l'ansietat i la depressió, quelcom que durant aquest període ha empitjorat notablement a nivell poblacional", considera la investigadora.

Subirana explica que l'estudi també beu d'estudis duts a terme a Catalunya relacionats amb el Mindful walking, és a dir, caminades conscients amb la natura, una pràctica que s’inspira en països asiàtics, com el Japó, on tenen molta tradició en la teràpia forestal. En aquest sentit, Subirana explica que, a més d'explorar la possibilitat que esdevingui una opció terapèutica, també serà interessant explorar altres aspectes com el de la gestió de la ira.

Com participar en l'estudi

El Camí dels Bons Homes és un itinerari que es pot fer a peu, en BTT i a cavall. Va del Santuari de Queralt (Berga- Catalunya) passant per Peguera, Gósol, Bagà, Bellver, Porta, Mérens-les-Vals, Orlú, Comú, l'emblemàtic castell de Montsegur, Roquefixada fins a arribar a Foix (L'Arièja - França). Qualsevol persona que faci, o hagi fet, aquesta ruta, sencera o alguns trams, pot participar en aquest estudi per ajudar a l'equip investigador a recopilar dades.

Les persones que vulguin fer la ruta i participin en l'estudi hauran de fer tres qüestionaris en tres moments temporals diferents: el primer abans de començar la ruta, que es pot fer la setmana anterior a l'inici; el segon qüestionari una vegada s'acaba la ruta, el mateix dia o l'endemà, que es rep a través del correu electrònic; i l'últim qüestionari el rebran les persones participants un mes després d'haver finalitzat la ruta. Els qüestionaris tracten d'aspectes de salut general, beneficis emocionals i psicològics de fer el camí i conscienciació mediambiental.

En cas que les persones que vulguin participar en l'estudi ja hagin realitzat el Camí dels bons Homes, poden contactar amb l'equip investigador a través de l'adreça de correu electrònic melhoramentcbh@gmail.com on es donaran directrius per participar-hi. Tens tota la informació sobre com participar en aquest enllaç.

L'itinerari del Camí dels Bons Homes rememora l'exili dels càtars occitans, anomenats també Bons Homes i Bones Dones, que promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l'espiritualitat i en contra de l'autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del s. XIII. Melhorament, alhora, era el ritual del catarisme amb el qual els Bons Homes i les Bones Dones demanaven consell per millorar, refermaven la seva fidelitat amb els dogmes càtars i era alhora una forma de salutació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari