Àmbit de la notícia
Ambiental

Pere Olivart: "El voluntariat és una eina per viure més d’acord entre les meves idees i les meves actuacions"

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • En Pere va començar a fer voluntariat a l'entitat el 2010, i actualment en fa de president (imatge:Pere Olivart)
  • Els voluntaris i les voluntàries realitzen tasques de manteniment a l'espai, declarat Bé Cultural d'Interés Local (imatge:labanquetadejuneda.cat)
  • Els arbres que fixen els canals configuren un paisatge patrimoni de la ciutadania (imatge:labanquetadejuneda.cat)
  • Voluntaris i voluntàries de l'entitat, que celebrarà 25 anys el 2016 (imatge:labanquetadejuneda.cat)
  • El voluntariat ha salvat els arbres de les Banquetes de Juneda (imatge:labanquetadejuneda.cat)

Parlem amb Pere Olivart  de "La Banqueta de Juneda", associació que vetlla per la conservació del Patrimoni Natural i la millora mediambiental de Juneda i les seves contrades, a les Garrigues. 

La Banqueta de Juneda, que celebrarà els seus 25 anys el 2016, va néixer el 1991 per defensar els arbres i l’entorn natural a les riberes del canal d’Urgell i les seves séquies, envers actuacions d’un model de canals en calaixos de formigó. En l’actualitat les banquetes han estat declarades Bé Cultural d'Interès Local. La tasca de l’entitat continua en el manteniment d’aquests espais, i la recerca d'un model de séquies que en respecti els valors paisatgístics i arquitecònics.
Les banquetes són els marges a banda i banda del canal, amb arbres per fixar la llera, i suposen un dels principals atractius paisatgístics de Juneda o les Borges.

Quants anys portes fent voluntariat?
Vaig començar el 2010, abans no hi tenia massa relació, tot i que es tracta d’una associació coneguda a Juneda, on som 3500 habitants.

Per què vas decidir fer voluntariat?
La banqueta dedica els seus esforços a protegir l’arbrat del canal d’Urgell, i aquest és un espai en el qual jo hi passejava quasi diàriament, amb el gos o en bicicleta. Vaig decidir que podia fer un pas endavant.

Quines tasques realitzes a l’entitat?
Faig tasques de manteniment, segues, recollida de deixalles, plantades d’arbres, i jornades de sensibilització i educació ambiental, a l'igual que els altres companys. Mirem de fer pressió social per la preservació de l’espai.
En aquests moments a més a més faig de president, actualment som 130 socis, 20-30 més actius. Fem una trobada mínima trimestral per tasques de manteniment, i al final de l’hivern una plantada d’arbres en la que hi participa molta gent.

Ens pots dir una paraula que defineixi el voluntariat?
És difícil reduir-lo a una: solidaritat i altruisme.

Quina banda sonora posaries al teu voluntariat?
Ja que protegim els arbres, proposo la cançó del cantautor valencià Feliu Ventura “El que diuen els arbres”.

La millor experiència amb què t'has trobat fent voluntariat?
Veure que cada cop la gent està més conscienciada del fet que tenim un petit tresor i que aprecia la banqueta. Saber que la gent t’agraeix la feina. També valoro molt les relacions amb companys i companyes, d'edats molt diverses. Un moment molt bonic va ser durant la darrera lluna plena del mes d'agost: vam organitzar una caminada nocturna, i vam superar els 800 participants. 

Què t'aporta el voluntariat i què aportes a la societat a través del voluntariat?
El voluntariat és una eina que fem servir per no tenir tantes contradiccions, i viure més d'acord entre les meves idees i les meves actuacions.
Nosaltres aportem que els altres puguin gaudir aquest espai: si al poble tenim encara aquestes banquetes arbrades, és, en bona part, per la feina dels voluntaris. La principal funció dels canals és el rec, però ara també se li dóna valor per l’interès paisatgístic, i se li reconeix la funció lúdica i social per als ciutadans.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari