Quim Pou: "Som un país amb molta tradició d'educació en el lleure i ambiental, però falta reconeixement"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Màrius Intente
La Sorellona ofereix oportunitats d'activitats de voluntariat ambiental per a totes les edats, amb l'objectiu de preservar la biodiversitat del país.  Font: La Sorellona
La Sorellona ofereix oportunitats d'activitats de voluntariat ambiental per a totes les edats, amb l'objectiu de preservar la biodiversitat del país. Font: La Sorellona
9 propostes per enfortir el vincle entre la natura i els infants (imatge: Nuria Serrat) Font:
Realitzen iniciatives educatives en espais naturals protegits i àrees de la xarxa Natura 2000. (Font: La Sorellona)
Coordinen programes de natura per infants i joves durant les vacances escolars de primavera i estiu Font: La Sorellona
Coordinen programes de natura per infants i joves durant les vacances escolars de primavera i estiu Font: La Sorellona

Quim Pou: "Som un país amb molta tradició d'educació en el lleure i ambiental, però falta reconeixement"

Autor/a: 
Màrius Intente
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Sorellona és una assocació compromesa amb la conservació de la natura i la implementació d'activitats d'educació ambiental centrades en la descoberta d'aquesta.

La Sorellona, una associació que neix l'any 2013 a Girona, implementa una àmplia gamma d'activitats, amb l'enfocament constant d'aprendre de la natura, sobre la natura i a través de la natura. Aquestes iniciatives es centren principalment en l'entorn fluvial i promouen la ciència per a tots els públics. Parlem amb el seu president, Quim Pou, per descobrir què fan i què els mou a fer-ho.

Què és la Sorellona?

La Sorellona és una associació que neix fa deu anys. Som una entitat que està vertebrada al voltant d'un equip professional que, bàsicament, venim del camp de la biologia i les ciències ambientals. També tenim una llarga experiència en l'educació ambiental i l'educació en el lleure.

Ens dediquem a dissenyar i fer activitats d'educació ambiental i de lleure, relacionades amb la conservació de natura, divulgació dels valors de l'entorn natural i descoberta de natura.

Com neix? Com detecteu les necessitats per crear una entitat així?

Nosaltres ens trobàvem, que des del nostre àmbit professional, des de l'any 2008, ajudàvem a fer activitats d'educació ambiental. Sempre havíem treballat en això, pel nostre compte o des del nostre vessant professional i, l'any 2013, vam decidir crear l'entitat, l'associació la Sorellona. Primerament, per donar-li una millor forma jurídica i més coherència, i també per poder posar totes aquestes activitats sota el paraigües d'una associació.

Un cop la vam tenir, poc a poc vam començar a tenir més activitat, ens ho vam anar creient i ara estem en un punt que som una entitat prou consolidada que tenim principalment tres potes d'actuació: educació ambiental, divulgació i conservació de natura. En general, vehiculem serveis professionals, vinculant-los a l'educació en el lleure i ambiental.

Som una entitat prou consolidada que tenim principalment tres potes d'actuació: educació ambiental, divulgació i conservació de natura


Quines activitats feu?

Per una banda, fem activitats d'educació ambiental, en sentit ampli. Educació ambiental per grups escolars, educació ambiental els caps de setmana per grups més familiars o educació ambiental vinculada a l'educació en el lleure: casals, campaments de natura d'estiu, etc. que normalment organitzem nosaltres mateixos. De fet, aquesta és la nostra principal línia d'actuació. L'educació ambiental i de lleure ens ocupa entre el 50 o el 60% de la nostra activitat, de la nostra feina i del nostre pressupost anual.

I després, a més a més, fem projectes de conservació de natura, de divulgació en sentit més ampli o d'elaboració de materials didàctics o projectes de l'ordenació de l'ús públic en espais naturals. Tota mena de serveis tècnics associats a la gestió, la conservació del medi natural i també de la divulgació.

Qui es beneficia del vostre servei?

Cada any tenim al voltant de 1.000 inscripcions en activitats d'educació en el lleure (casals, campaments, colònies, etc.). Però, també fem activitats per a escoles i instituts. Anualment, aquestes activitats escolars les realitzen de 5.000 a 10.000 infants.

Anualment, aquestes activitats escolars les realitzen de 5.000 a 10.000 infants.

Cal no oblidar que totes les activitats de cap de setmana que duem a terme (organitzades per ajuntaments, parcs naturals, etc.) son obertes a públic general i en fem recurrentment. Aquestes poden ser activitats d'interpretació del medi natural, excursions, jornades de voluntariat, etc.

Per últim, la tasca de conservació de natura, és una feina tècnica on enviem els nostres tècnics a fer, per exemple, mostreig de peixos a un riu. Molts cops, però, s'apunten voluntaris i famílies, ja que són tasques boniques i divertides de fer.

De quins recursos humans i de capital disposeu? D'on els traieu?

En general, la nostra entitat, com moltes entitats que es dediquen a l'educació ambiental, sempre té pressupostos que estan al límit de la sostenibilitat. El romanent sempre és molt petit o zero, perquè fem activitats en sectors que són poc rendibles econòmicament. Tot el lleure educatiu que organitzem (campaments, colònies, excursions, etc.) sempre està autofinançat gairebé al 100% amb les quotes d'inscripció. Per altra banda, també tenim contractes de serveis amb Ajuntaments o altres entitats, subvencions públiques, etc.

També volem fer valdre la feina que fan moltes persones que col·laboren amb La Sorellona com a voluntaris i voluntàries. El voluntariat és molt important per nosaltres. Són persones que participen amb l'entitat sense ser professionals. Ajudant-nos a fer una activitat d'educació o participant puntualment en jornades de voluntariat, etc.

Volem fer valdre la feina que fan moltes persones que col·laboren amb La Sorellona com a voluntaris i voluntàries

Teniu relació amb altres associacions?

Sí. I tant. Hi ha relacions estables amb altres entitats amb les quals fa temps que treballem plegades. Per exemple, amb el Centre Excursionista Empordanès fa 2 anys que col·laborem organitzant excursions i campaments. Ells tenien molta participació en les seves sortides, però manca de monitoratge, no tenien suficient renovació de monitors, així que ens vam unir i nosaltres aportem l'equip de monitoratge per tal que les seves activitats puguin continuar-se fent.

També tenim relació amb entitats de conservació de natura petites, com l'assocació Galanthus o l'associació Aubèrria de la Seu d'Urgell, amb les que hi fem col·laboracions puntuals d'activitats d'educació ambiental o de conservació de natura.

Creieu que falten serveis com el vostre?

Sí, jo crec que no n'hi ha mai prou. Tot i que som un país amb molta tradició d'educació en lleure i ambiental, potser més que en cap altre lloc d'Espanya, socialment crec que no està prou reconeguda la feina que fem les entitats de lleure educatiu.

I el lleure educatiu per a nosaltres és molt important. Creiem que deixa una empremta positiva en els infants i joves que hi participen. Anar de campaments, fora del niu familiar, allunyats de les pantalles, allunyats del seu entorn, etc. deixa una marca positiva per tota la vida.

L'educació en el lleure i ambiental és, també, un espai d'inclusió social. Per posar un exemple, quan hi ha 25 nens en un campament, acampant pel Pirineu o a qualsevol lloc del país, aquests 25 nens l'únic que porten a sobre són les quatre mudes i una motxilla a l'esquena, tots iguals. I ningú pregunta si els seus pares tenen una renda familiar més alta o més baixa. Allà són tots iguals. I no s'ho pregunten, perquè el que volen és passar-s'ho bé. I això iguala molt. Per tant, el valor tant a nivell individual com social que té l'educació en el lleure és altíssim.

El lleure educatiu deixa una empremta positiva en els infants i joves que hi participen.

Finalment, per què Sorellona? D'on surt el nom?

El nom de Sorellona és el femení de Sorelló. Sorelló és el nom que li donen al País Valencià a un peix en perill d'extinció, que és el nostre símbol. És l'Espinós (Gasterosteus aculeatus), que aquí a Girona en diem escanyagats.

És un dels peixos de fluials de Catalunya que està en perill d'extinció a Catalunya,
que ja s'ha extingit a bona part del litoral mediterrani i ibèric. S'ha extingit a Andalusia, al País Valencià, a molts llocs de Catalunya i en queden sobretot aquí, en alguns rius de Girona. I per això el vam adoptar com a símbol de la nostra entitat.

Afegeix un comentari nou