3 iniciatives de ciència ciutadana sobre el planeta il·luminat

Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 iniciatives de ciència ciutadana sobre el planeta il·luminat

Autor/a: 
Anna Parisi

Resum: 

T’agrada veure fotografies nocturnes de la Terra? I identificar geogràficament el que veus? Si vols saber com és realment el nostre planeta de nit, pots participar en una investigació que avalua l'excés d'il·luminació del nostre món.

Es tracta de 3 projectes basats en la ciència col·laborativa, impulsats per un grup d'experts en astrofísica i astronomia de la Universitat Complutense de Madrid, que investiguen sobre la contaminació lumínica i el consum d'energia en el nostre planeta.

Sostenen que molts estudis han demostrat que aquest excés d'il·luminació artificial durant la nit té un impacte en la contaminació atmosfèrica, la salut humana, la pèrdua de la biodiversitat, el malbaratament d'energia i recursos però també en la manca de seguretat viària, una falsa seguretat al carrer i fins i tot en una pèrdua del patrimoni cultural mundial.

Identificar imatges de paisatges il·luminats

Volen evaluar l'efecte la il·luminació excessiva del nostre planeta a partir de milers d'imatges preses des de l'Estació Espacial Internacional, que cal, primer de tot, identificar sobre el mapa.

La primera iniciativa, Dark Skies ISS, consisteix en distingir entre els llums d'una ciutat i els estels o altres objectes com la Lluna que poden distorsionar la brillator real de les imatges. La segona, Lost at Night, es tracta d’identificar les ciutats i situar-les en el mapa. I la tercera, Night Cities ISS, construir el mapa de llums de cada ciutat.

El seguiment del projecte es duu a terme amb mètode científic i múltiples revisions, però la tasca dels voluntaris, que no cal que siguin científics, és essencial.

Els promotors, un doctorand d’astrofísica i un astrònom aficionat de Madrid, han seguit l’exemple de la mateixa NASA, que va fer una demanda de col·laboradors el passat estiu, i va veure, així, com les seves tasques de catalogació de fotografies van avançar notablement.

Els tres están vehiculats per la comunitat de voluntaris crowdcrafting, nascuda per donar suport a projectes cientifics aportant temps i energia i que actualment compta amb més de 34.000 col·laboradors arreu del món.

Per mes informació, consulteu crowdcrafting.org.

Afegeix un comentari nou