Àmbit de la notícia
Ambiental

El 9 de febrer les entitats ambientals tenen una cita

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Viu el teu riu, programa d'educació ambiental per apropar als ecosistemes aquàtics (imatge:viuelteuriu)
  • Mil punts d'aigua, projecte per crear un inventari col·laboratiu i de ciència ciutadana de punts d'aigua (imatge: 1000punts.cat)
  • Exposició SOS Cranc, per entedre la problemàtica del cranc de riu (imatge: alt-ter.org)
  • Graëllsia ha impulsat la xarxa de biodiversitat marina Silmar a les terres de l'Ebre (imatge: graellsia.org)
  • El projecte de Submon i acció natura presenta el peix de custòdia i convida a identificar-lo amb un correcte tiquetatge (imatge:
  • Un projecte per prendre consciència dels animals que viuen al Mediterrani, amb Animal Latitude i Submon (imatge:animallatitude.wix.com)

Les entitats d’educació ambiental es citen el 9 de febrer per la presentació dels projectes duts a terme el passat any, i per celebrar el tret de sortida a la campanya de donacions ciutadanes “Jo sóc donant ambiental”.

Durant l’any 2015, 19 projectes d'educació i sensibilització ambiental van ser posats en pràctica per una trentena d'entitats ambientals amb el finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat. La jornada del 9 de febrer serà una ocasió per exposar la tasca realitzada i presentar els objectius assolits.

Ecosistemes aquàtics, marins, forestals, i lluita contra el malbaratament alimentari.

Una desena d'iniciatives han treballat per sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància dels ecosistemes aquàtics i els seus valors. En són exemples el projecte Viu el teu Riu, de l’Associació Habitats i Galanthus, o el projecte 1000 punts d’aigua de Paisatges vius i Bufalvent. SOS cranc, de Cea Alt Ter i Anecx, ha tractat la problemàtica d'una espècie en perill d'extinció i l'amenaça de les espècies invasores.

3 projectes van apropar al medi marí, com la iniciativa Jo també visc al mediterrani, d'Animal Latitude i Associació Submón, o el desenvolupament de la xarxa de seguiment de la biodiversitat marina del litoral català Silmar, que han coordinat Graèllsia i la Fundació Mar. “Peix de custodia”, de Submón i la Fundació Natura, ha conscienciat sobre la necessitat de l’etiqueta de consum responsable de peix.

 

El vincle entre l'alimentació i l'educació ambiental també ha estat tractat en projectes contra el malbaratament alimentari, com El valor dels aliments de la Fundació ENT, Associació Espai Ambiental i l’Associació Naturalistes de Girona, i el Pont alimentari de la Fundació Prevenció de Residus i el Consum responsable i  el Banc de Recursos.

Els ecosistemes forestals han estat protagonistes del projecte Nius de l'Institut Català d’Ornitologia i el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, o el dut a terme per l’associació d'amics del CRFS Vallcalent i Trenca a la Vall Major de Bovera.

En àmbit urbà La Setmana dels boscos urbans de la Societat Catalana d’Educació Ambiental i l'Associació Hàbitats ha fet entendre la importància dels ecosistemes forestals a les grans ciutats.

 

Tret de sortida a la campanya “Jo sóc donant ambiental”

Durant la jornada, és previst obrir al públic el web de la campanya de donacions ambientalsJo sóc sonant ambiental”, que té per objectiu fomentar la complicitat entre entitats ambientals i la ciutadania. Tota persona podrà conèixer, involucrar-se i participar dels projectes ambientals, i esdevenir un “donant ambiental”. La ciutadania no només impulsarà d’aquesta manera projectes per la millora del medi ambient, sinó que podrà gaudir d’avantatges fiscals. L’Obrador del tercer sector ambiental,  creador de la campanya amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat,  la presentarà  durant la jornada, que en serà l'acte inaugural.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari