Àmbit de la notícia
Ambiental

Tres propostes de casals ambientals per als infants

Autor/a
Anna Parisi
  • El casal d'estiu ambiental de l'Associació de Naturalistes de Girona (Imatge:ANG)
  • Camp de treball de la Fundació Catalana de l'Esplai (Imatge:Fundació Catalana de l'Esplai)
  • Educació Ambiental amb la Fundació Catalana de l'Esplai (Imatge:Fundació Catalana de l'Esplai)

Viure en contacte amb la natura és també un dret de nens i nenes. Al mateix temps, apropar-se a la natura facilita que sigui valorada, estimada, i condueix a la integració del valor de la Sostenibilitat. Aquest és el context dels casals ambientals.

L’educació ambiental té per aspiració millorar la nostra relació amb el medi. Els seus continguts són transversals, i el seu públic pot ser qualsevol membre de la societat. Tot i així, es fa especial èmfasi en els nens i nenes, en quant es troben en ple procés formatiu. Moltes entitats ambientals realitzen programes, tallers, sortides de coneixement del medi per a escoles i per a famílies. Algunes d’aquestes entitats han desenvolupat programes estructurats de casals, colònies o esplais, organitzats plenament amb temàtiques ambientals.

L'escola de naturalistes del GEPEC. 

El Gepec és el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, una associació sense ànim de lucre que té especial cura en la millora del medi ambient de les terres de l'Ebre, Priorat, Conca de Barberà i Camp de Tarragona, tot i que el seu àmbit legal és Europa.
Van decidir crear "L’Escola de Naturalistes", amb l’objectiu que els nens i les nenes es poguessin apropar a la naturalesa per gaudir-la, estimar-la i començar a protegir-la. Consideren que van omplir el gran buit que hi ha en la formació naturalística entre el jovent al qual li agrada la natura i els animals. Actualment tenen 5 escoles, El Gaig Blau, a Cambrils, l’escola el barba-Roig a Reus, El Corriol de Torredembarra i l’escola de Roquetes Lo caro. A l'escola de naturalistes les trobades són setmanals: es juga, es pregunta, s’observa, s’investiga i es descobreix, de forma molt lúdica a través de jocs, tallers i descoberta del medi. Fan algunes experiències en les aules ambientals, però també surten a diferents ubicacions, depenent de l'activitat que es realitzi. Per exemple, a la platja, als barrancs, rieres o parcs. També realitzen una sortida en cap de setmana cada dos mesos. I sobretot participen en les accions de voluntariat ambiental que Gepec organitza amb voluntat transformadora.

El casal "El Blauet" de l'Associació de Naturalistes de Girona.

L’Associació de Naturalistes de Girona té entre els seus objectius promoure l'educació ambiental en tots els seus àmbits. Organitza tallers i sortides de descoberta a la natura, i durant l’estiu organitza un Casal d’Estiu "El Blauet, de temàtica ambiental. Tracten temes relacionats amb el medi natural, amb el medi rural i el medi urbà. Estan adreçats a nens de 5 a 14 anys, i les activitats sempre estan relacionades amb l’entorn natural proper i tenen per objectiu difondre els valors ecològics el raonament ecològic propis de l’entitat

Cases de colònies i camps de aprenentage i servei de la Fundació Catalana de l'Esplai.

Entre l’àmplia oferta del lleure de la Fundació Catalana de l’Esplai, hi ha un programa molt ric destinat a fomentar la Sostenibilitat entre els infants i els joves. La Fundació coordina 17 Escoles de Natura i 9 terrenys d’acampada. Tenen programes d'educació ambiental que van des de la sensibilització ambiental, el coneixement del medi, fins a les noves pràctiques del desenvolupament sostenible i de la participació ambiental.
Entre aquests destaca l'Alberg-Escola de Natura de Centre Esplai, nou equipament de referència en criteris de sostenibilitat que és a la vegada la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai.
Organitzen també Camps de Treball, entesos com a projectes d'Aprenentatge i serveis. Promouen la sensibilització i la participació activa, a través de l’experimentació i el servei a la comunitat, en un context local i proper als infants i joves. Els camps de treball es plantegen com a una experiència de treball cooperatiu, interdisciplinari, de recerca-acció i que busca la utilitat d'allò que s'aprèn així com la participació activa, és a dir, on es ressalta la voluntat d'interacció entre educació i context social. Així per exemple nois i noies han participat a projectes de recuperació d'ambients amb l’eliminació de plantes exòtiques al litoral, al seguiment de prats de Posidònia a l’Alt Empordà, a la recuperació del Riu Ripoll o han fet actuacions d’increment de la biodiversitat a parc del Garraf.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari