Trobada Estatal d'Horts Urbans, una jornada per defensar l'agroecologisme comunitari
Comparteix
Representants de l'agricultura urbana de tot l'estat s'han trobat a Barcelona i Sant Feliu de Llobregat per intercanviar i compartir experiències i coneixements.
La Trobada Estatal d'Horts Urbans és un espai on experts de diferents sectors de l'agroecologia comunitària urbana intercanvien i comparteixen experiències i coneixements amb el propòsit d'estimular la creació de propostes i projectes d'agricultura urbana de tot l'estat. L'objectiu és vertebrar una xarxa que faci créixer la comunitat i generi canvis cap a un model de ciutat agroecològica.
L'agroecologia comunitària, a diferència de l'agricultura urbana, és un concepte holístic que comprèn una visió més àmplia del sistema alimentari i que prioritza el consum de proximitat. "Amb l'agroecologia no només tinc el meu hort urbà, sinó que transformo la meva alimentació, em preocupo d'on venen els aliments que consumeixo, faig xarxa amb el veïnat i defenso els voltants agrícoles per què la ciutat no se'ls mengi", explica Aurora Serra Cantí, coordinadora de la trobada i activista a Ruralitzem, un projecte barceloní de promoció d'agroecologia i economia social.
Aquest és el moviment que promou i defensa la Trobada Estatal d'Horts Urbans, un esdeveniment itinerant que celebra cada edició en un indret diferent de tot l'Estat espanyol. La primera edició va organitzar-se el 2015 a Madrid, dirigida per la Red de Huertos Urbanos de Madrid. Dos anys després, Segovia va acollir la segona edició. No va ser fins a la celebració de l'Aplec d'agricultura urbana de Barcelona, l'any 2019, que els organitzadors van coincidir en planificar-ne la tercera entre Barcelona i Sant Feliu de Llobregat.
L'arribada de la pandèmia va dificultar la situació, malgrat que l'any passat es van poder dur a terme diverses trobades virtuals, no ha estat fins a aquest any que la comunitat ha pogut reprendre la trobada a la presencialitat amb les ciutats catalanes com a protagonistes
La tercera trobada s'ha emmarcat en el 7è Aplec d'Agricultura Urbana, i ha estat organitzada per la Cooperativa Tarpuna, el projecte Educahorts i l'associació Green City LAB, amb la col·laboració de diferents xarxes (Ruralitzem, Xarxa d'Horts Comunitaris) i d'horts comunitaris de Catalunya, a més de representants de les diferents xarxes d'horts de la Comunitat Valenciana, Madrid, Córdoba i Sevilla, entre d'altres. "La trobada ens serveix per intercanviar coneixements, retroalimentar-nos i generar sinergies entre col·lectius del gremi", sosté Serra.
Els debats de l'edició actual s'han centrat en les tècniques de cultiu i la cura del sòl, i s'han presentat diverses propostes d'hort urbà. D'altra banda, els assistents s'han encaminat també en aspectes legislatius i els debats han culminat en la proposta de crear una xarxa estatal.
A més, cal destacar els esforços per la creació d'una pàgina web que recull la informació d'anteriors trobades i els plantejaments d'on se celebrarà i quin format tindrà la quarta edició.
Els reptes de l'agroecologia i l'agricultura urbanes
Malgrat l'auge que ha experimentat en els darrers anys l'agricultura urbana i periurbana, el repte que ha d'afrontar contínuament és la falta d'espai a llarg termini. "El repte principal que tenim és la lluita per l'espai, amb les legislacions i la propietat privada", destaca Aurora Serra Cantí.
A més, sovint els ajuntaments concedeixen l'espai d'hort per un parell d'anys, i col·lectius i activistes han d'estar contínuament renovant els permisos, sense poder fer plans de futur. "Són dinàmiques esgotadores que desestabilitzen la nostra activitat", sosté l'activista de Ruralitzem.
Afegeix un nou comentari