Per una mar sense plàstic

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Acció a la platja de Ses Covetes a Mallorca per reclamar un mar sense plàstic Font: Amics de la Terra
Acció a la platja de Ses Covetes a Mallorca per reclamar un mar sense plàstic Font: Amics de la Terra

Per una mar sense plàstic

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La campanya 'Per una mar sense plàstic' planteja estratègies per evitar l'arribada de residus al mar, com la filosofia Residu Zero, la prohibició d'elements de plàstic d'un sol ús, o la recuperació dels sistemes de retorn d'envasos.


El dia Mundial del Medi Ambient es va celebrar el passat 5 de juny sota el lema 'Un planeta sense contaminació per plàstics'. I aquest és precisament l'objectiu de la campanya 'Per un mar sense plàstic' impulsat per les 8 entitats Amics de la Terra, Greenpeace, Fundació Rezero, Gob Menorca, Fundació Deixalles, Pimeco, Recircula i Retorna.

A l'origen del problema

La iniciativa vol anar a l'origen del problema, i evitar l'arribada de residus de plàstic al mar. La majoria d'aquests residus provenen d'envasos, i no han estat llançats directament al mar, sinó que hi arriben des de terra. Per això la campanya s'emmarca en el context del 'Residu Zero'. És a dir, reclama un model que implica que tots els productes estiguin dissenyats des del seu origen de manera tal que es minimitzin els residus i la toxicitat, i que siguin fàcilment reusables o reciclables, per tal d'evitar el seu abandó, incineració o enterrament en abocadors.

Per recuperar el Mediterrani alliberant-lo de plàstics, la campanya convida a 5 accions: exigir que el sistema de retorn d'envasos sigui incorporat a les legislacions de residus, no consumir productes sobreenvasats, utilitzar cabassos, bosses de tela o carretons de la compra, fer compres a granel i fer servir els envasos reutilitzables sempre que sigui possible.

Exigir una legislació per lluitar contra el plàstic

'Ara mateix està a punt d'entrar al parlament la proposta de llei de residus de les Illes Balears, que és la llei més potent a escala europea i potser internacional, amb mesures de prevenció de residus, de responsabilitat ampliada i de reducció de plàstic. Amb la campanya 'Per un mar sense plàstic' volem donar suport a la Llei perquè sigui aprovada sense retallades' ens explica Rosa Garcia, des dela Fundació Rezero. 'Per primera vegada, una llei actua sobre els productes en origen: preveu limitar la venda de productes d'un sol ús, i de productes dels quals no s'asseguri que es podran reciclar en el territori. Europa està donant suport a la llei, ja que està en línia amb el paquet d'economia circular i la directiva contra els plàstics, però també està rebent pressions d'alguns lobbys. Amb aquesta campanya les entitats i la ciutadania volem donar suport a la Llei i exigir que s'aprovi', continua Rosa Garcia.

En els propers mesos també es començarà a treballar la nova llei catalana de residus, i la campanya busca suports per tal que també la llei catalana incorpori mesures pioneres per la lluita contra el plàstic al mar. Persones i entitats poden adherir-se al manifest a través de la pàgina web de la campanya 'Per una mar sense plàstic"

Afegeix un comentari nou