Un segell que certifica organitzacions que lluiten contra la obsolescència programada

Associació per a Joves Teb
Segell ISSOP. Font: Plana web de Feniss
Segell ISSOP. Font: Plana web de Feniss

Un segell que certifica organitzacions que lluiten contra la obsolescència programada

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Cada cop es tendeix més a generar productes amb data de caducitat. Algunes empreses i organitzacions, però, es preocupen per crear productes amb una llarga vida, amb base ecològica i tenint cura del medi ambient. El segell ISSOP les certifica.

Quantes vegades hem sentit això de que "Surt millor comprar-ne un de nou, que reparar-lo"? Ja sigui en referència a un telèfon mòbil, a un microones o qualsevol altre aparell. Són productes que podrien tenir una vida útil molt més llarga, però que queden obsolets en poc temps, amb l'únic objectiu de vendre més. D'això es diu obsolescència programada.

La Fundación Feniss (Fundación Energía e innovación Sostenible sin obsolescencia programada), amb seu a Barcelona, està compromesa amb l'eliminació de l'obsolescència programada, la conservació dels recursos naturals i la qualitat de vida de les persones. Una de les seves iniciatives és el segell ISSOP (ve de "Innovación Sostenible sin Obsolescencia Programada"), que pretén distingir les organitzacions i empreses sostenibles, tot valorant la seva tasca per tenir cura del medi ambient i els recursos naturals. L'objectiu és identificar i premiar les empreses que contribueixen al desenvolupament sostenible de la societat.

Feniss estableix una sèrie de requisits per poder obtenir el segell ISSOP:

  • Prioritzar la compra de productes i la contractació de serveis que siguin respectuosos amb el medi ambient, fabricats sense obsolescència programada. Si és fabricant d'algun producte, fabricar sense obsolescència programada. Utilitzant preferiblement producte local i el Comerç Just.
  • Contribuir a la millora energètica i la disminució d'emissions, amb l'objecte de reduir les petjades de carboni i ecològica corporativa.
  • Realitzar la correcta gestió de residus.
  • Promoure la cultura del consum social i ambientalment responsable.
  • Apostar per una responsabilitat ambiental i la preservació del Medi Ambient local.
  • Facilitar l'accés a la formació ambiental i d'integració social.
  • Evitar fer ús d'una publicitat enganyosa o ambiental i socialment irresponsable.
  • Promoure la igualtat i integració social.
  • Facilitar la conciliació laboral, familiar i personal.
  • Promoure i difondre els compromisos adoptats cap a un model de gestió més sostenible i responsable. Incloure en els seus contractes amb tercers clàusules que impedeixin la corrupció.

Des de Feniss expliquen que comptar amb el segell ofereix beneficis, com ara, participar de manera activa en benefici d'un desenvolupament sostenible; reduir les despeses de consum energètic i de l'aigua així com la producció de residus; millorar la imatge pública de l'organització; i millorar les necessitats socials de l'entorn.

Les persones, organitzacions i empreses interessades en el segell poden posar-se en contacte amb la Fundaicó Feniss a través de la seva plana web.