On van a parar els plàstics del nostre dia a dia?

Autor/a: 
Fernando Condal
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

On van a parar els plàstics del nostre dia a dia?

Autor/a: 
Fernando Condal

Resum: 

Hem fet del plàstic un element imprescindible del nostre dia a dia. El trobem com a embolcall, en recipients, en estris i materials de la casa, i fins i tot, en la pasta de dents podem trobar microboletes de plàstic.

Aquest element tan “indispensable” en la nostra vida, deriva del petroli, i el seu ús i comercialització estan tan estesos que costa imaginar un retorn al passat. De fet, hi ha qui pensa que la nostra era passarà a la història com l'era del plàstic.

El plàstic, un dels materials més abundants en la biosfera

Una de les causes d’aquest fet és que, en l'actualitat, podem trobar plàstic arreu de la biosfera.

Les administracions competents i els ciutadans fan grans esforços per reciclar i recuperar gran part, però encara així, molts residus plàstics van a parar al medi ambient. Allà, són degradats molt lentament, i normalment, contaminen l’ecosistema i la biodiversitat.

El mar, destí final del plàstic terrestre

Un exemple greu és tot el plàstic que va a parar al mar. Rius, torrenteres, o fins hi tot els usuaris del medi marí, com turistes o vaixells comercials i de pesca, deixen anar cada any milions de tones de plàstic.

Al mar, el plàstic comença un període de disgregació, fragmentació i dispersió, que provoca una sopa de microplàstics que pot acabar sent de grans dimensions en alguns indrets del planeta, on els corrents marins els concentren en grans quantitats.

Gran alarma entre cientifícs i grups ecologistes

L’Associació Catalana d’Oceanògrafes i Oceanògrafs es proposa estudiar aquest problema, amb l’ajuda d’eco-voluntaris.

Seguint els protocols dissenyats per l’associació cientfíca i d’eco-voluntariat Expedition Med, volen crear un punt de control i mostreig en la costa Catalana, per valorar la concentració de microplàstics, i l’evolució de la problemàtica.

Si estàs interessat a col·laborar, pots posar-te en contacte amb ACOIO a través de www.acoio.org.


Comentaris

Hola!

Sóc biòloga i estic realitzant el màster en oceanografia de la UB. M'agradaria que em poguéssiu informar sobre el projecte que teniu sobre els plàstics, i en què us podria ajudar, ja que ho trobo molt interessant.

Moltes gràcies!

Bon dia,

Per a obtenir més informació, pots contactar directament amb l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs. Aquestes són les dades de contacte:

ACOIO Seu

C/ Sant Salvador, 97 (Barri de Gràcia)

08024 Barcelona

Atenció al públic: dimecres a les tardes de 18 a 20h.

info@acoio.org

Moltes gràcies

Equip de xarxanet.org

Hola Sandra!

Efectivament, millor que contactis directament amb ACOIO, ja que ells t'informaran específicament sobre els diversos projectes d'ecovoluntariat com el Coastwatch i el tema dels microplàstics.

Esperem que t'hagi agradat la notícia.

Atentament,

Equip tècnic de la Xarxa de Voluntariat ambiental de Catalunya (XVAC)

Afegeix un comentari nou