Verdinada 2021: Gràcia fa camí cap a l'eficiència energètica
Comparteix
Durant el mes de març Lluïsos de Gràcia oferirà diverses activitats relacionades amb el medi ambient, el consum energètic i la sostenibilitat, amb la col·laboració d’associacions i entitats del districte.
Fa catorze anys que Lluïsos de Gràcia impulsa La Verdinada, una sèrie d'accions, xerrades i tallers per fer promoció i pedagogia sobre la necessitat de cuidar l'entorn i protegir el planeta. El projecte, impulsat per l'entitat, es duu a terme al barri barceloní durant el mes de març, i compta amb la col·laboració de diverses entitats i associacions del districte de Gràcia. La Verdinada 2021 se centrarà en l'eficiència energètica i la reducció de la petjada ecològica.
David Montfort, responsable de La Verdinada, explica que, tot i que és un projecte impulsat per Lluïsos de Gràcia, s'obre a tot el districte amb la idea que el màxim d'entitats possibles puguin promoure activitats i accions ambientals durant el mes de març. "Hi ha una mena d'agenda comuna amb totes les activitats verdes que es fan a Gràcia", exposa.
Així, de l'1 al 28 de març, l'entitat prepara activitats relacionades amb el medi ambient, el consum energètic i la sostenibilitat, amb una programació mixta, tant amb activitats telemàtiques, com amb actes presencials adaptats a les actuals mesures sanitàries decretades pel context de pandèmia.
Activitats verdes durant tot el mes
D'entre les activitats, destaca l'exposició 'Energia per a tothom' que durant tot el mes es podrà veure a Lluïsos de Gràcia, i en la qual es donen criteris i eines d'estalvi i eficiència energètica per poder actuar contra la pobresa energètica a les llars dels ciutadans. Es publicaran diàriament consells, informacions i propostes a les xarxes socials amb l'etiqueta #Verdinada2021. També es compartiran eines d'autodiagnosi de la petjada i impacte del nostre consum individual i es preveu el taller presencial infantil 'Construïm un molinet de vent' el 13 de març.
Es duran a terme dues xerrades telemàtiques, la primera d'elles anomenada 'L'energia pel canvi', una xerrada en format taller a càrrec de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que se celebrarà el 17 de març a les 19 h; la segona, el 22 de març, també a les 19 h, amb Som Energia. D'altra banda, l'Amagatall ha programat una sortida a la natura el diumenge 28 a les 10 h. Si esteu interessats, manteniu-vos atents perquè des de Lluïsos de Gràcia n'informaran pròximament.
Finalment, altres entitats promouen un seguit d'activitats previstes organitzades i que s'emmarquen dins de La Verdinada 2021: l''Aula ambiental Bosc Turull', amb la Societat Catalana d'Educació Ambiental; el projecte 'Implicació ciutadana en el verd urbà', de l'1 al 28 de març amb DEPANA, conjuntament amb SEO-Birdlife i Xarxa per a la Conservació de la Natura; la setmana del medi ambient de l'EBM Caspolino, del 15 al 19 de març; i la setmana del medi ambient de l'Escola Rius i Taulet, del 6 al 9 d'abril, i la #revoltaescolar, del 15 al 19 de març.
#Verdinada2021 L'1 de març comença el mes de la sostenibilitat a @lluisosdegracia!
— Lluïsos de Gràcia (@lluisosdegracia) February 25, 2021
Activitats, xerrades, consells i propostes per crear consciència i actuar de forma més sostenible en el nostre entorn. T’apuntes a mirar cap a l’eficiència energètica?https://t.co/hWY7SuOIYT pic.twitter.com/1bLefgZ3df
Cal dir que, una de les activitats centrals de La Verdinada, la calçotada ecològica, no es durà a terme aquest any. Curiosament, va ser una de les poques activitats que es van poder celebrar l'any passat abans de l'estat d'alarma. De fet tal com recorda Montfort, La Verdinada 2020 es va haver d'aturar i que, davant de la desconeixença de la situació, va evitar tenir un marge de maniobra per buscar alternatives que enguany sí que s'han trobat.
Estratègies comunes
Montfort destaca que Gràcia és un barri que té un potencial humà molt important, i que, per la seva fisonomia, i un entorn ple d'associacions, entitats i equipaments, "hi ha una sensibilitat especial amb els temes de sostenibilitat". No obstant això, manifesta que, davant tots els 'inputs' que rep la ciutadania, i per evitar actuar de manera individualitzada, són necessàries estratègies comunes, a escala de barri o districte.
"La Verdinada intenta fer una mica això, intenta fer una composició comuna, entre diferents equipaments i entitats del barri, per anar promovent, en un mateix espai temporal, el màxim d'activitats verdes possibles", considera.
Afegeix un nou comentari