Veus joves per la conservació de la vida silvestre

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Cadascuna de les nostres accions pot ser decisiva per a la conservació o la desaparició d'una espècie (imatge: wildlifeday.org)
Enguany el Dia Mundial vol donar protagonisme a les persones joves  implicades en la defensa de la Natura (imatge:  wildlifeday.org)
La jornada busca celebrar la fauna i la flora silvestre i inspirar les comunitat a actuar per a la seva conservació (imatge: wildlifeday.org)
El xoriguer petit (Falco naumanni)  és un petit falcó que es va extingir de Catalunya a principis dels anys 80 a causa de la pèrdua d’hàbitats i l’ús indiscriminat d’insecticides al camp.Al 1990 es va reiniciar el projecte de reintroducció, amb el que col
La llúdriga és una espècie protegida de la fauna salvatge autòctona (imatge: Jordi Ruiz Olmo)
Les poblacions estables de llop es van extingir a Catalunya fa uns 100 anys. Les polítiques de conservació i recuperació han fet possible una lenta però constant recuperació a zones de la Península Ibèric, Itàlia i l’est i centre de França.(imatge: wikipe
El linx ibèric (Linx pardinus) és el felí més amenaçat del planeta, (imatge: Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es)

Veus joves per la conservació de la vida silvestre

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El dia Mundial per la Vida Silvestre es celebra el 3 de març. Enguany, vol incidir en les veus més joves implicades en la protecció i la conservació de la Natura.

El 20 de desembre de 2013 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 3 de març, dia de la signatura de la Convenció sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades de fauna i flora silvestres (CITES), com a Dia Mundial per a la Vida Silvestre de l'ONU, amb l'objectiu de celebrar i donar a conèixer els animals i plantes silvestres del món.

El Dia Mundial per la Vida Silvestre és una ocasió per celebrar la bellesa i la diversitat de la flora i la fauna salvatges, així com de conscienciar sobre la multitud de beneficis que la conservació d'aquestes formes de vida té per a la humanitat. La celebració recorda també la necessitat de combatre els delictes contra la natura, que tenen greus conseqüències als àmbits econòmics, ambientals i socials.

La implicació de les joves generacions

Enguany el lema de la jornada és "Escolta les veus joves." Tenint en compte que gairebé una quarta part de la població mundial té entre 10 i 24 anys, es volen dur a terme esforços per encoratjar a les persones joves, com a futurs líders i futurs responsables de la presa de decisions al món, perquè actuïn tant en l'àmbit local com a escala mundial, per protegir la vida silvestre en perill d'extinció. Per tant es donarà veu a les persones joves que parlen a favor dels sense veu, tals com és la fauna del món, per fer arribar el missatge a les diverses cultures i comunitats. El dia mundial vol esdevenir doncs una font d' inspiració perquè la gent jove s'apassioni per defensar la natura, i s'impliqui també en aturar la caça furtiva i el tràfic il·lícit de vida silvestre, factors que estan delmant molts dels animals i plantes silvestres del món.

El compromís i l'empoderament dels joves és una prioritat per a l'agenda de les Nacions Unides, que desenvolupa diversos programes dedicats a la joventut. Per aquest motiu, el Dia Mundial per a la Naturalesa 2017 anima els joves de tot el món a unir-se per fer front a les amenaces importants actuals per a la vida silvestre, que comprenen la pèrdua d'hàbitats, la sobreexplotació o el tràfic il·legal.

Fes una cosa avui #Doonethingtoday

A banda del seu valor intrínsec, la fauna i la flora salvatges contribueixen a aspectes ecològics, genètics, socials, econòmics, científics, educatius, culturals, recreatius i estètics del desenvolupament sostenible i del benestar dels essers humans. Per aquest motiu el Dia Mundial convida a totes les comunitats ciutadanes, estats, administracions i entitats a celebrar i participar de la jornada. Es pot considerar que el futur de la vida silvestre depèn de les nostres accions, i per això la jornada convida a fer una acció avui. En particular, es considera que les comunitats locals poden desenvolupar un paper molt positiu per ajudar a frenar el comerç il·legal de vida silvestre.

A Catalunya són diverses les entitats ambientals i els col·lectius d'especialistes com Conservaciócat.org que reclamen una major acció per la defensa de la Natura i la Biodivesitat. En els nostre entorn natural hi ha 175 espècies de fauna en estat vulnerable, més de 80 d en perill d’extinció. Al voltant de 200 espècies vegetals es troben en alguna categoria de risc, quasi 40 en perill d’extinció. La introducció d’espècies exòtiques invasores és un dels factors que més altera els hàbitats naturals. D’altra banda, cada any també a Catalunya es decomisen animals procedents del tràfic o la tinença no responsable. La Generalitat ha anunciat recentment l'Estratègia de patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya en el marc de l'horitzó 2030, amb un primer Pla d'acció per als anys 2017-2021.

Missatges a les xarxes social

Així, es pot seguir avui la jornada a través de les publicacions de textos, fotos i videos a les xarxes socials amb les diverses etiquetes #DíaMundialDeLaVidaSilvestre #WorldWildlifeDay #DoOneThingToday i #Youth4Wildlife

Afegeix un comentari nou