Voluntariat ambiental amb Graëllsia

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Voluntariat ambiental amb Graëllsia

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

El "Naturalmente voluntari@s" de Graëllsia és una iniciativa que convida a la participació directa en la millora del medi ambient, a través del voluntariat ambiental a les Terres de l’Ebre.

Amb aquest projecte, la petita entitat del Baix Ebre Graëllsia, pretén mantenir i enfortir els grups de voluntariat a les àrees en les quals desenvolupen programes de millora i conservació, tant les fluvials com les marines. Per a l’entitat, l’acció directa és la millor manera “d’aprendre de lletra”, o anar a escola, en aquest cas, “Aprendre de lletra Blava”, és a dir, de tot el que l’aigua, dolça o marina, ens ensenya sobre el medi ambient.

Espais d’aigua dolça

Els Tolls de Sant Antoni de Roquetes són afloraments d’aigua permanents tot l’any, de gran valor per a la biodiversitat, com a reserva d’amfibis i aus. Van patir una degradació important anys enrera, fins que Graèllsia i els seus voluntaris es van involucrar en la seva recuperació, amb neteges, extraccions d’espècies invasores -com la canya americana-, i regeneració del bosc de ribera. Ara, amb el Naturalmente voluntari@s, es vol enfortir i consolidar el grup que hi actua, per a què pugui continuar el monitoratge de la zona i la difusió dels valors ambientals d’un sector que és alhora molt proper a les zones habitades, però molt desconegut.

Espais marins i litorals

També es vol enfortir el grup de voluntaris que realitzen tasques al medi marí i litoral, al sector d'Espai d’Interès Natural Cap de Santes Creus a l’Ametlla de Mar, a on l’entitat està a punt de signar un acord de custòdia marina. En aquesta àrea Graèllsia coordina del projecte Silmar, dedicat al seguiment i custòdia del patrimoni litoral mediterrani.

Els plàstics al medi natural

El projecte, que rep el suport de la Fundación Biodiversidad, té entre els seus objectius conscienciar sobre el dany provocat pels plàstics al medi natural. Xerrades amb el títol “Trenca amb els plàstics” i neteges detectant aquests residus a platges i rieres aproparan la reflexió a voluntaris, estudiants i veïns de la zona.

El pròxim 15 d’octubre està programada la xerrada al Centre d’Interpretació de la Pesca de l’Ametlla de Mar.

El diumenge 18 d’octubre estan previstes dues jornades de voluntariat, una neteja marina al Port de l’Estany de l’Ametlla de Mar, a l'Espai d’Interès Natural del Cap de Santes Creus, i una neteja dels Tolls de Sant Antoni. Hi col·labora l’empresa Decathlon, que destina part de la seva política ambiental a oferir suport a programes de conservació del medi natural i a la promoció del voluntariat ambiental.

Per a adherir-se al grup de voluntaris i participar en les jornades de voluntariat, podeu consultar la pàgina de l’entitat.

Afegeix un comentari nou