Xavier Rubio: “Proposem canviar el consum per salvar el clima”

Colectic
Autor/a: 
Montse Rosell
 Font: Xavier Rubio
El lema central de la 2a Setmana del Consum Responsable és 'Consum responsable i emergència climàtica'
 Font: Ajuntament de Barcelona
S'oferiran més de 100 activitats organitzades per part diverses de entitats de la ciutat i de l’Espai Consum Responsable de l'Ajuntament de Barcelona Font: Espai Consum Responsable
 Font: Ajuntament de Barcelona
La 2a Setmana del Consum Responsable se celebra del 13 de març al 5 d’abril Font: Espai Consum Responsable

Xavier Rubio: “Proposem canviar el consum per salvar el clima”

Autor/a: 
Montse Rosell
Colectic

Resum: 

Arriba la 2a Setmana del Consum Responsable amb la mirada posada en l’emergència climàtica

Economia Social i Solidària, alimentació agroecològica, proximitat, bon viure, cura de les persones, gestió democràtica, comerç just, producció sostenible o prevenció de residus. Els principis del consum responsable tornaran a brillar del 13 de març al 5 d’abril amb la celebració de la 2a Setmana del Consum Responsable.

Barcelona s’omplirà d’activitats organitzades per entitats i l’Espai de Consum Responsable de l'Ajuntament de Barcelona per tal de conscienciar de les alternatives que existeixen a l’hora de consumir d’una forma més responsable. Aquest any, a més, es posa un especial focus en les opcions per fer front a l’emergència climàtica.

Per aprofundir sobre la celebració de la 2a Setmana del Consum Responsable, entrevistem al Cap de Departament d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Rubio. Tot i que ell ens contesta les preguntes, ens puntualitza que el que ens explica és la “feina col·lectiva d’un gran equip: la Maria, l’Eva, la Jenny, la Laia, la Sira, en Gabriel, i algunes altres més”.

El 13 de març s’engega la segona Setmana de Consum Responsable. Què es persegueix amb la seva celebració?

Que les barcelonines descobreixin i, a la vegada, reforcin les opcions que ja tenim a l’abast per practicar el consum responsable com a eina fonamental per afrontar l'emergència climàtica. Com diem al vídeo promocional, no cal ser ’tossudament autosuficient’ per experimentar el consum responsable.

Què ens caldria doncs?

Ja hi ha alternatives en molts àmbits: alimentació, tèxtil, serveis bàsics, consum digital, turisme, salut, etcètera. Per tant, proposem conèixer els projectes i entitats que ho fan possible i, també, explicar les polítiques públiques que ho fomenten.

Quina acollida va tenir la primera edició de la Setmana del Consum Responsable celebrada l’any passat?

Doncs bona. Va ser important realitzar-la perquè significava consolidar una política pública iniciada el març de 2018 amb l'obertura de l'Espai Consum Responsable al vestíbul de l'Oficina Municipal d’Informació al Consumidor.

Per tant, completàvem la sensibilització que fèiem sobre la prevenció i els drets de les persones consumidores. I, sobretot, donàvem temps i espai a les organitzacions del consum responsable i l'Economia Social i Solidària (ESS) que, amb les barcelonines, són les protagonistes dels canvis d'hàbits i pràctiques.

‘Consum responsable i emergència climàtica’ és el tema central de la 2a Setmana del Consum Responsable. Per quins motius l’heu triat?

Bé, realment ho estem treballant des de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya de la Xarxa d’Economia Solidària celebrada l’octubre passat, i després ho hem reforçat, encara més, durant la 5a Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, que, com Ajuntament, organitzem a la Plaça de Catalunya per Nadal.

Volem que les persones facin nostra la idea que, amb el consum responsable fem una ciutat i un planeta habitables, i, amb la 2a Setmana incrementem el focus, perquè proposem canviar el consum per salvar el clima.

Proposem canviar el consum per salvar el clima

Podríem parlar del binomi consum-clima.

El consum responsable és la pràctica, l’instrument que tenim més a prop, al nostre abast, en la nostra quotidianitat... És allò que podem fer cada dia en la nostra vida per donar una resposta real i concreta davant el fet que cal fer un gir de 180 graus de gran part de tot el que fem.

Si no fem aquest gir, el planeta, que és l’únic que tenim, entra en una espiral molt perillosa pel sosteniment de totes les vides, i no ens referim només a la mateixa humanitat.

I exactament com influencia el que consumim en el clima?

Doncs de forma molt important... Com bé diu en Toni Lodeiro, expert en consum responsable, en una entrevista que fa poc s’ha publicat, primer cal que ens preguntem què és el que realment necessitem. Després de respondre'ns que no ho tenim o no ho podem reutilitzar, llavors, amb consciència, prendre decisions de consum responsable en l'adquisició de productes i serveis, tenint present com ens són distribuïts i com ho consumim.

Primer cal que ens preguntem què és el que realment necessitem

Barcelona ha declarat el passat 15 de gener l’emergència climàtica. Quin és l’encaix que ocupa la Setmana del Consum Responsable?

És una acció més de les que el govern municipal està desenvolupant, en coherència amb les propostes i acords de les Taules d'Emergència Climàtica i amb els Compromisos i accions de desplegament de l'Agenda 2030 i ODS. Té la seva importància atès que ens adrecem amb unes pràctiques concretes, existents i fàcils d’adaptar.

Quines activitats podem trobar del 13 de març al 5 d’abril en la 2a Setmana del Consum Responsable?

Moltes, més de cent! I ben diverses: tallers, xerrades, itineraris, tastets i vermuts, debats i jornades de divulgació, professionalitzadores i per activistes, entre d’altres. Activitats per triar i remenar amb consciència. A més, les podrem trobar als deu districtes de la ciutat.

A quin públic van dirigides?

Doncs molt ampli. De fet, s’adrecen a totes les barcelonines, al públic familiar i, a la vegada, especialitzat.

On podem trobar informació sobre què es fa cada dia i a quin lloc es realitza?

Al programa, a la web i a les xarxes socials Twitter i Instagram municipal. Però sobretot podeu consultar-ho en els canals de les entitats que organitzen i programen activitats, i les que, des de la política pública, enfortim i promovem donant veu i notorietat.

S’han sumat moltes entitats a la proposta?

Sigui directament programant o col·laborant són prop de 100 entitats. A més, al voltant d'una desena d'elles han estat treballant intensament des de l'estiu passat com a impulsores i promotores! Aquesta és la força del consum responsable i l'ESS a la ciutat: les persones organitzades i que col·lectivament estan donant resposta a les necessitats i desitjos.

Respecte a l’any passat hi ha novetats. Les pots explicar?

Sí, una major diversitat, nombre, durada. Pensa que diem la Setmana del Consum Responsable però aquest any dura tres setmanes! També hi ha una millor coorganització i coordinació. Junt amb tot això es destaquen dues novetats.

T’escolto!

Una d’elles és la Festa de Cloenda que es localitza en una acció emblemàtica com és l'Obrim Carrers. L'altra és instrumental, hem portat a terme una bona campanya de comunicació que, més enllà de donar a conèixer la Setmana del Consum Responsable i les seves activitats, sensibilitza a les barcelonines que canviant el consum salvem el clima i fem habitables la ciutat i el planeta.

Canviant el consum salvem el clima i fem habitables la ciutat i el planeta

Destacaries algunes activitats més?

Més enllà del nombre i les ja citades, poso dos exemples. L’activitat que coorganitzem i on hi participem, i que hem anomenat ‘El consum responsable, palanca de canvi? Espai de conversa, enxarxament i presentació de projectes del Consum Responsable a la ciutat’ que se celebrarà el dijous 25 d’abril de 17 h a 19.30 a l’Espai Consum Responsable.

I el segon exemple?

El documental ‘Les coses bones de la vida’ i la taula rodona, una minisèrie sobre l’acció comunitària a Barcelona, que convida a reflexionar sobre el consum en l’àmbit comunitari. Aquesta activitat es portarà a terme el dijous 19 de març de 18 h a 20 h al Centre Cívic Can Verdaguer.

Afegeix un comentari nou