Àmbit de la notícia
Ambiental

Yolanda Benavente: "Els animals fan molta companyia i la gent ho ha valorat molt durant el confinament"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Imatge d'arxiu de la Yolanda Benavente i la Marta López.
    Font: Yolanda Benavente
  • Fira Veu Animal 2019. Font: Veu Animal
    Fira Veu Animal 2019. Font: Veu Animal Font: Veu Animal
  • Estand de Veu Animal. Font: Veu Animal
    Estand de Veu Animal. Font: Veu Animal Font: Veu Animal

Veu Animal ha iniciat una campanya de recaptació de recursos per poder suplir les fires i esdeveniments que no s'han pogut celebrar durant la pandèmia.

L'entitat de Santa Coloma de Gramenet Veu Animal, que defensa els drets dels animals, ha iniciat una campanya a través de la plataforma migranodearena per poder recaptar fons durant la complicada situació que afecta a totes les entitats. Amb aquesta alternativa de finançament, Veu Animal supleix les habituals, com ara les fires i esdeveniments que periòdicament se celebren a la ciutat, però que no s'han pogut realitzar durant els més de tres mesos de confinament que portem. Si vols ajudar a l'entitat, ho pots fer accedint a aquest enllaç.

Parlem amb dues de les voluntàries de l'entitat, la Yolanda Benavente i la Marta López, per conèixer més sobre Veu Animal i saber si han pogut continuar amb la seva important tasca durant la pandèmia:

Amb quina missió neix Veu Animal?

Yolanda: L'entitat va néixer el 2002 i ha tingut una trajectòria que ha anat canviant. Ara la seva missió global és la protecció animal i, en particular, la nostra tasca és atendre els gats, principalment de Santa Coloma de Gramenet: tenir cura de possibles abandonaments, vetllar per les ventrades o els gats de les colònies que estan ferits, els quals tenim cura d'ells, els acollim i els tornem a la seva colònia.

Cuideu sobretot de gats del carrer perquè hi ha una necessitat específica a Santa Coloma?

Y: És una qüestió logística. Som una associació i no tenim un espai. Si que tenim un lloc de pas que és com una infermeria, però nosaltres treballem amb cases d'acollida. Com que no tenim un espai físic, és inviable fer-nos càrrec de gossos, per exemple. I a més està el Centre Comarcal d'Atenció als Animals de Companyia del Barcelonès (CCAAC), que dona suport a Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma i Badalona, i són els que s'encarreguen dels gossos.

Marta: Puntualment sí que hem tingut algun cas que no eren gats, per exemple algun gos o conill.

Hi ha hagut un augment d'animals abandonats al carrer durant el confinament?

Y: Ara el que hi han són moltes ventrades, però perquè és època. Sobretot al principi teníem més avisos de gent que veia gats al carrer. El que ha passat és que com els humans ens hem tret del carrer, els animals que viuen a les seves colònies, i que normalment no surten fins que nosaltres no hi som, en veure que no hi havia amenaça han sortit.

Com us ha afectat a la vostra feina el coronavirus?

M: Quant a feina, Veu Animal no ha parat en cap moment. Sí que tot el tema de les fires i esdeveniments presencials està aturat. Però el tema de rescats i atendre gats del carrer, segueix igual. Al nostre local vam continuar treballant, amb permís i amb les mesures d'higiene i seguretat necessàries.

I quant als recursos?

Y: Ens ha afectat molt perquè una part important de recursos la trèiem de les fires que fem cada mes a Santa Coloma. Ens hem hagut de reinventar, així que hem llençat una campanya a través de migranodearena per recollir diners. Totes les protectores i associacions estan en la mateixa situació.

Està funcionant?

Y: Va ser com molt exponencial i després es va estabiltzar, era previsible. El boca-orella funciona, molta gent, seguidors nostres, hi han participat i la veritat és que estem contentes. Per a nosaltres qualsevol cosa compta, un euro ja serveix i el podem invertir per fer alguna cosa.

Quan podreu tornar a celebrar fires i actes?

M: És un tema que ho porten des del govern. Quan diguin que es podran fer actes públics o posar carpes. Diria que, mínimament, fins després de l'estiu no crec que es pugui. Això 100% el que ens diguin des de l'ajuntament.

Teniu algun tipus de demanda?

Y: Més recursos. Sempre en necessitem, tothom en necessita. Però com a mínim que hi hagi comunicació. Seria meravellós que hi hagués més recursos, però en aquest sentit, en aquest moment, amb l'administració, almenys ens sentim escoltats, tenim una bona relació amb ells. Òbviament un sempre demana molt més, però és complicat. En aquest sentit, sí que la Covid-19 ens afectarà perquè la demanda social és super important. No sé com afectarà la distribució de recursos.

Tot i les dificultats, l'entitat no perilla, oi?.

Y: Ara mateix tenim una mica de calaix per poder seguir. Potser perilla l'estructura que tenim actualment, el local en què estem atenent a aquests animals que estan de pas. Si no continuem aconseguint recursos, pot perillar. Ho haurem de fer d'una altra forma, potser hem d'atendre a menys animals dels que ara atenem. Ens costarà més aconseguir recursos, però la nostra voluntat i il·lusió és continuar fent això. 

M: Els següents mesos la feina estarà una mica afectada pel tema de les fires, però podem continuar. De moment anem tirant, a poc a poc. Tenim els nostres socis, ara aquesta campanya...

La gent sortirà més conscienciada quant a abandonaments?

M: No sé fins a quin punt la Covid-19 pot tenir alguna afectació en aquest sentit. La sensació que tinc és que estem en un moment en que la consciència, en general, està augmentat. No és perfecte perquè cada estiu s'abandonen molts animals, però crec que la gent, a poc a poc, és més conscient, s'adona que no han de comprar sinó que han d'adoptar. A escala social és un moment en el qual estem millorant.

Y: Algunes adoptants nostres, que viuen a casa soles, ens han transmès que tenen sort d'haver adoptat perquè ara mateix ho estarien passant molt malament. Fan molta companyia i la gent ho ha valorat molt durant el confinament. Sempre hi hauran abandonaments, però la gent a poc a poc està sentint els animals com a part de la seva família.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari