Les festes majors d'estiu més associatives de Tarragona

Associació per a Joves Teb - Comunitari
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les festes majors d'estiu més associatives de Tarragona

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Et mostrem un recull de les més destacades sense desmerèixer la resta, ja que cada població té la seva pròpia gran celebració anual com a punt de trobada de la comunitat i en la qual es posen de manifest els seus trets identitaris.

Del 24 al 29 de juny

Són famoses en les festes d'aquesta ciutat les tronades, la primera de les quals està documentada l’any 1677, i que tenen com a centre neuràlgic la plaça del Mercadal. Aquest és també l'escenari de nombrosos balls tradicionals que s'han anat recuperant. Una de les entitats que més han participat en la recuperació de la festa és Carrutxa. Els veïns i les veïnes de Reus no fallen a lacita amb el bestiari i amb els seus gegants.

Del 22 al 30 de juliol

Estan considerades de les festes majors més completes i participatives de les Terres de l’Ebre. Les penyes organitzen molts àpats populars que esdevenen autèntiques celebracions gastronòmiques: sardinada popular, bou estofat amb patates, botifarrada, vermut amb musclos bullits i gamba salada... També hi ha una gran participació al concurs de carrosses guarnides fetes pels veïns i veïnes o associacions.

Del 25 al 28 de juliol

El primer dia de la festa es fa un espectacular castell de focs que dóna pas al ball. L'endemà al matí té lloc la cercavila de les "matinades", que es fa des de temps immemorials. Tot seguit hi ha actuacions de cultura popular, castelleres, concerts corals i la cercavila de foc quan ja és fosc. Altres actes destacats són l’espectacle de l’acte sacramental a la plaça Nova i l’actuació del Ball de Malcasats.

Del 4 al 5 d’agost

En questa petita població del Priorat hi ha el costum de disparar canonades de foc amb un canó festiu, rèplica d'un de real, cada dia de les festes. Es tracta d'una tradició que va ser força estesa durant el segle XIX i que també es fa a Reus o al barri de la Barceloneta, a Barcelona. Entre els diferents actes del programa de festes no podia faltar una excursió pels paratges del Montsant.

Del 26 al 28 d’agost

A més dels balls populars, les havaneres, les trobades de gegants i els diferents actes que podem trobar en altres festes majors, en les d'aquesta localitat juga un paper molt important el riu Ebre. Aquest és l'escenari de les regates de muletes.

Del 27 d’agost al 4 de setembre

El Ball de mantons és una de les tradicions més arrelades a la festa major d'aquesta població. Hi participen més de tres-centes parelles amb vestits tradicionals, normalment heredats, que surten de l'Ajuntament acompanyades per la Banda de Música d'Ulldecona fins a la plaça de l'Església de Sant Lluc per ballar jotes i dansades. També es fa la Gran desfilada de carrosses, que compta amb una gran participació.

Començaments de setembre

En aquesta població es fa una gran tronada. Danses i balls com el de bastons, el de gitanes i el de patatuf amenitzen les festes, entre moltes altres activitats. També hi té lloc la carretillada del Ball de Diables de Torredembarra. Prèviament, a mitjans del mes de juliol, es celebra la festa del Quadre de Rosalia, la festa major petita, amb tot tipus d’activitats tradicionals i una gran actuació castellera.

Del 2 al 5 de setembre

A Gandesa cal destatacar la Dansada o Ball de la Barra de Torró a ritme de jota gandesana, recuperada l'any 1981. Un altre esdeveniment molt participatiu és la desfilada de carrosses guarnides, acompanyades pels gegants i els gralleres i gralleres, una tradició que es fa des del 1969. Per últim, els cóssos són una cursa que antigament la corrien persones i animals, i que s'ha anat convertint cada cop més en un esdeveniment esportiu d'atletisme. La cursa acaba amb el Ball del vermut.

Del 6 al 8 de setembre

Timbalers, grallers, gegants, ball dels diables Cagarrieres, la bestiola de foc Farnaca, l'ofrena floral a la Verge del Camí i un vermut darrere de l'ermita són alguns dels actes que s'ofereixen a la població costanera de Cambrils.

Del 15 al 24 de setembre

Es tracta d'una festa popular i participativa que es remunta al 1321. La festa de Santa Tecla va ser declarada el 2013 la millor festa major de Catalunya pel que fa a la seva programació en el marc dels Premis ARC que atorga l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya. Destaca l’actuació del Seguici Popular, que és un dels més importants i més grans de Catalunya. Moltes de les danses i balls populars que en formen part han estat recuperats gràcies a la feina de l'Esbart Santa Tecla.

Afegeix un comentari nou