Àmbit de la notícia
Comunitari

5 claus per l’èxit de les entitats culturals

Autor/a
Laura Casas
  • Pep Montes: "Les cinc claus per l'èxit del nostre projecte cultural"
  • Pep Montes a l'Ateneu de Sant Just Desvern. Autor: FAC
  • Imatge de la Trobada organitzada per la Federació d'Ateneus
  • Trobada d'Entitats de la Federació d'Ateneus de Catalunya

“La fórmula de l’èxit no existeix, però hi ha claus que poden ajudar-nos a aconseguir-lo”. Pep Montes, gestor cultural i periodista, explica com millorar la comunicació de les entitats culturals.

Tres consideracions prèvies

1. Necessitem un projecte concret i realista

És fonamental que tota entitat tingui un projecte per escrit, on es defineixin els objectius, valors i el que volen arribar a ser. Aquest projecte és el que permetrà reflexionar per presentar propostes concretes amb accions i activitats. El projecte ha de tenir una durada determinada, normalment dos anys com a mínim ja que és aquest temps que permet fer-ne una avaluació posterior. "Fer un projecte és fer una aposta i cal ser perseverant, modificar-lo quan calgui" però no abandonar-lo a mitges "perquè no sabrem mai perquè no ha funcionat".

2. Credibilitat: “Ens hem de creure el projecte”

L’actitud “fem el que podem”,  “anem tirant” o “som una entitat modesta” s’ha de deixar de banda. És fonamental creure’s el projecte per contagiar a la resta de persones amb aquesta actitud. “És més important el com que no pas el que fem”, ja que l’èxit moltes vegades depèn de l’actitud i les maneres i això “és un intangible, no s’ensenya enlloc, es té o no es té”.

3. Canvi i continuïtat

“Si tenim projecte i tenim credibilitat tindrem un canvi”. Una entitat cultural o els ateneus sense el canvi no s’entenen. “Què és l’associacionisme i l’ateneísme? És la societat organitzada, la ciutadania que s’agrupa per donar vida, continuïtat i fer una cosa que es creuen, per impulsar-la”. Però es caracteritzen per ser innovadors.

La resistència al canvi és molt dura, però cal ser actuals, adaptar-se als nous temps. Perquè el canvi permetrà a la vegada tenir una continuïtat, ja que “per fer  que un canvi triomfi aquest ha de ser sostingut en el temps”. S'ha de perseverar i insistir.

Les cinc claus de l’èxit d'un projecte cultural

1. Atenció als associats

No ens hem d’obsessionar amb el nombre d’associats que tenim i voler créixer a curt termini. S’ha de tenir paciència i perseverar, però sobretot informar permanentment als associats: explicar tot el que es fa, demanar constantment l’opinió, fer-lo sentir important i escoltat, que les seves propostes generen canvis. “Si tenim una bústia de suggeriments buidem-la, responem els correus electrònics, encara que sigui per dir que no, però contestem”. I s’ha de posar en valor el fet d’estar associat, fer valdre amb avantatges i valor afegit el fet de ser socis, d’aquesta manera incloure'ls en el projecte.

2. Comunicar: “Si no comuniquem no existim”

S’ha de comunicar molt, constantment, perquè comunicar és ser quotidianament visibles, més enllà dels associats. La comunicació cap a fora és vital, però comunicar implica dedicar-hi temps:  és millor no tenir web que tenir-ne un de desactualitzat. La comunicació però s’ha de fer amb rigor: “és bàsic ser curós evitar faltes o dissenys inintel·ligibles”. Periodicitat, constància i actualització.

3. Fer marca: "cada entitat és única".

L'entitat i l'ateneu han de ser identificables amb algun projecte o activitat pròpia que sigui únic, o que els distingeixi. Quan es pensi en una entitat, s'ha de poder relacionar amb alguna cosa en concret. "La idea de marca ha de portar-nos a ser coneguts". Això repercutirà en augmentar i mantenir els associats.

4. Aprofitar oportunitats

És necessari estar assabentat dels canvis i necessitats del nostre entorn. D’aquesta manera es podran detectar les mancances i decidir programar i realitzar una activitat o una altra. Si tenim un espai buit, busquem maneres d’omplir-lo. “Els ateneus tenen una xarxa d’equipaments espectacular”. Oferim els espais a grups i fins i tot als consistoris. Res ha de ser aliè a l’ateneu del món de la cultura. S’ha d’estar atents a tot. Per exemple "Europa té algunes línies de subvenció de participació que valoren molt positivament a les institucions privades del món associatiu, i obrir-se a fora és sempre garantia d'enriquir i a més a més pot portar diners a l’entitat".

5. La professionalització: “hem de ser el màxim de professionals possibles”

“Definitivament és bo i necessari contractar personal”, ja que un professional és clau per millorar la qualitat de la gestió d’una entitat. Però tot és pot fer sense una persona contractada i des del voluntariat però "no ha de ser excusa per fer-ho menys professionalment".

 

 

La Trobada d'Entitats de la Federació d'Ateneus de Catalunya

“En l’àmbit cultural hi ha molts factors i realitats que fan que, la majoria de vegades, dos i dos gairebé mai siguin quatre”. Amb aquestes paraules en Pep Montes, periodista, gestor cultural i actualment gerent de l’ACELLEC, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació  i la Cultura començava una xerrada titulada "Les cinc claus per aconseguir l’èxit del nostre projecte cultural".

La xerrada estava emmarcada dins de la Trobada d'Entitats organitzada per la Federació d'Ateneus de Catalunya, a l'Ateneu de Sant Just Desvern, en motiu del seu trentè aniversari. Podeu trobar més informació sobre aquesta jornada al web de la FAC.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari