8 recursos i 4 propostes per a treballar les migracions climàtiques al cau i l’esplai

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Mireia Bosch
Recursos per treballar les migracions climàtiques amb infants i joves. Font: Pexels Font: Pexels
Recursos per treballar les migracions climàtiques amb infants i joves. Font: Pexels (Llicència CC)
Recursos per treballar les migracions climàtiques amb infants i joves. Font: Pexels (Llicència CC) Font: Pexels
Recursos per treballar les migracions climàtiques amb infants i joves. Font: Pexels (Llicència CC)

8 recursos i 4 propostes per a treballar les migracions climàtiques al cau i l’esplai

Autor/a: 
Mireia Bosch
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Amb aquests materials i recursos es pot acompanyar a infants i joves en el treball i conscienciació de les migracions climàtiques des de l’educació en el lleure.

L’emergència climàtica està modificant els patrons ambientals com ara canvis de temperatura, l’augment de fenòmens extrems com huracans, inundacions o sequeres o l’augment del nivell del mar. Aquests canvis derivats del clima causen impacte a les poblacions de les zones afectades alterant el seu dia a dia i exposant vides a la precarietat i a la falta d’accés a recursos bàsics.

Aquest tipus de migracions no són un fenomen nou, però sí que s’han vist augmentades en els darrers anys i es preveu que incrementin a causa de la intensificació d’aquests. Sovint també deriven en conflictes de drets humans, gestió de recursos i relacions internacionals.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) fins al 2019 s’estima que al voltant de 23 milions de persones es van desplaçar internament a causa de desastres naturals, i està previst que abans del 2050 entre 25 i 1.000 milions de persones es veuran forçades a emigrar dels seus països a causa d’efectes del canvi climàtic.

És important abordar i educar per tal de mitigar els seus efectes, així com donar suport a les persones que es veuen obligades a realitzar aquests desplaçaments.

Visionat de documentals i pel·lícules adaptades a l’edat dels infants i joves

  • Pel·lícula: ‘Wall-e’, dirigida per Andrew Stanton i produïda per Pixar (Disney).

Relata les aventures del robot Wall-e, l’any 2800 en un planeta terra completament destruït a causa del canvi climàtic i les accions dels éssers humans. Es pot visualitzar a la plataforma Disney +.

Explica la història d’en Jafar, un agricultor i ramader iraquià que es veu obligat a desplaçar-se a causa dels efectes del canvi climàtic.

Visibilitza les migracions massives de poblacions que busquen sobreviure a les noves condicions del clima a través de tres narratives en diferents llocs del món.

Es pot visualitzar a Netflix, i està basada en fets reals. Narra la història d’un noi d’una zona rural de Malawi, que pateix les conseqüències del canvi climàtic. Per salvar la fam del seu poble busca la manera de construir una turbina per poder tornar a regar els cultius.

Comentar llibres o il·lustracions que permetin als infants reflexionar sobre la matèria

Explica la història de dos pobles separats per una tanca i que a més, uns tenen escassetat de pa, i l’altra d’aigua.

Narra les històries de diferents infants i joves que es veuen obligats a emigrar per diferents causes, algunes d’elles climàtiques.

Explica als nens i nenes a través de 22 monstres les causes del canvi climàtic, i quines conseqüències se’n deriven.

A més de la pel·lícula, l'aventura d'en Malawi per salvar el seu poble de la fam també té la versió en llibre.

Com es poden utilitzar aquests recursos?

  • Excursió a un ecosistema local

​Es poden organitzar excursions a un ecosistema local, com un bosc, un riu o una platja, i explora com el canvi climàtic pot afectar aquest entorn. Els infants podran observar els canvis en la flora, la fauna i el paisatge i discutir com això pot afectar les comunitats locals.

  • Investigació de diferents casos

Treballar amb els infants i joves una investigació de casos reals de migracions climàtiques ocorregudes en diferents parts del món. Poden buscar informació sobre les raons de les migracions, les comunitats afectades i les solucions proposades.

  • Descoberta d’un projecte comunitari

Involucrar-los en la descoberta d’un projecte comunitari relacionat amb el canvi climàtic i les migracions, a partir de conèixer alguna entitat o organització que treballi en el tema a través de xerrades, descobertes o jornades de treball.

  • Joc de rol

Organitzar un joc de rol amb la finalitat que els infants i joves puguin entendre les situacions que porten les persones a emigrar i quins conflictes de drets humans i gestió de recursos deriven aquestes situacions. En el marc dels jocs, la cooperativa Nusos i la Societat Espanyola d’Ornitologia, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va impulsar el joc ‘La Caixa del Temps. Migracions i Canvi Climàtic’, un conjunt de materials didàctics per treballar el canvi climàtic amb infants.

Afegeix un comentari nou