‘Guanyem un estiu lector’, una proposta per incorporar la lectura a les activitats d’estiu arreu del territori
Comparteix
La guia elaborada pel programa ofereix eines i estratègies perquè entitats de lleure puguin fomentar la lectura entre infants i adolescents.
La guia elaborada pel programa LECXIT impulsat per la Fundació Bofill, la Plataforma d’Infància de Catalunya i la revista Cavall Fort ofereix eines i estratègies perquè entitats de lleure puguin fomentar la lectura entre infants i adolescents. L’objectiu principal de la guia és proporcionar orientacions i criteris pràctics per educadors, monitors, caps de cau i responsables de programes educatius d’estiu per incorporar la lectura de manera significativa, creativa i no imposada a les seves activitats d’estiu.
El punt de partida per a l’elaboració de la guia va ser un seminari participatiu, on es van reunir professionals de diferents entitats del lleure i del món socioeducatiu. Aquesta trobada va servir per validar els supòsits inicials del projecte i crear un espai de treball compartit, on els participants van aportar idees, enfocaments, exemples concrets, opinions i criteris pedagògics sobre com potenciar la lectura en el context del lleure estiuenc.
La guia també posa èmfasi en la importància dels referents lectors: monitors i educadors són claus per transmetre el valor de la lectura des d’una perspectiva inclusiva i compartida. Alhora, es fomenta la complicitat de les famílies per enriquir les experiències lectores amb les seves veus i històries. Amb aquesta proposta, es pretén que la lectura esdevingui una experiència natural i motivadora, allunyada de les rutines escolars i de l’obligació, i que contribueixi a augmentar l’interès i el plaer lector entre infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys.
En el marc de la proposta, s’han distribuït 3.000 revistes Cavall Fort i El Tatano a diferents activitats d’estiu arreu del país, i s’han fet accions de sensibilització a 150 municipis catalans a través de la xarxa d’albergs Xanascat i les seus territorials d’Òmnium Cultural.
Les 11 estratègies que proposa la guia per integrar la lectura a activitats de lleure
- Integrar la lectura dins del joc: Que la lectura formi part de les activitats de manera visible, com ara gimcanes on les pistes s'expliquen mitjançant textos, o tallers que utilitzen els llibres com a font d’inspiració.
- Ambientar els espais i activitats amb lectures: Fer servir temàtiques literàries per decorar els espais o preparar maletes de llibres relacionades amb els eixos d’animació, com ara el circ o la natura, fomentant la connexió amb les històries.
- Fomentar la creació a partir de la lectura: Propostes d’activitats que situïn infants i adolescents com a narradors i creadors, potenciant la seva creativitat i expressió oral i escrita. Activitats com el conte cooperatiu, la representació teatral o la creació de pòdcasts i diaris conviden a construir i compartir històries de manera col·lectiva.
- Incorporar la lectura al dia a dia: Reservar moments de calma per a la lectura individual o compartida perquè infants i joves incorporin aquest espai a la seva rutina dins de l’activitat.
- Construir racons de lectura: Crear espais acollidors amb llibres variats que es siguin punts de trobada. Racons on puguin associar-se a la lectura o participar en activitats dinamitzades, com l’hora del conte, que ofereix una oportunitat per gaudir de la narració oral.
- Fomentar l’autonomia lectora: Acompanyar a l’hora d’escollir les seves lectures o llibres amb iniciatives on s’assignin diferents rols dins de les activitats per connectar la lectura amb les passions.
- Fer de la lectura un motor de reflexió: Activitats com cinefòrums, on es vinculen pel·lícules amb textos que aportin nous punts de vista o contextos relacionats, s’obre un espai per pensar i dialogar col·lectivament.
- Aprofitar els recursos de lectura comunitaris: Fer activitats habituals en aquests espais, ajudar a fer-se el carnet de la biblioteca, col·laborar amb entitats o aprofitar històries locals reforça el vincle amb la comunitat i el territori.
- Gamificar la lectura: Amb jocs de rol basats en llibres, escape rooms literaris, trivials o bingos, els infants s’endinsen en les històries de manera lúdica.
- Oferir referents lectors propers: Els monitors i monitores poden esdevenir models de lectura, fomentant espais on tots els infants, llegeixin o no, puguin participar i gaudir del món dels llibres.
- Implicar les famílies: Convidar les famílies a participar en activitats lectores o compartir les seves històries, amb activitats conjuntes o implicant-los en una part del procés.
Afegeix un nou comentari